به گزارش خبرنگار ایرنا، شرکت در انتخابات حق مردم و پایبندی به نظامی که با اتحاد قشرهای مختلف شکلگرفته، از وظایف هر فرد محسوب میشود و در واقع مشارکت سیاسی به این معناست که مردم فعالانه در امر سیاستگذاریهای آتی کشور مشارکت داشته باشند و نسبت به آن احساس مسوولیت کنند.
حضور مردم پای صندوقهای رای یکی از نمادهای مهم مشارکت است و این حضور میتواند در حوزه معنویت، اقتصاد، بینالملل موجب موفقیت نظام و کشور شود و ضرورت دارد جریانهای سیاسی معتقد به نظام، پیرو منویات رهبر معظم انقلاب حول چهار محور امنیت، سلامت، رقابت و مشارکت، دغدغه داشته باشند؛ موضوعی که فعالان و صاحبنظران حاضر در میزگرد جمهوری اسلامی(ایرنا) استان سمنان از ۲ جریان اصولگرا و اصلاحطلب بر این موضوع صحه گذاشتند.
دنیا چشمش به میزان حضور ملت پای صندوق رای است و اگر مشارکت بالا باشد، فشار کشورهای متخاصم، استثماری و استعماری کم خواهد بود و اگر برعکس باشد، ملت هزینههای زیادی در عرصههای مختلف خواهد پرداخت.
خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) مرکز استان سمنان با درک شرایط حساس موجود و لزوم اثرگذاری در مشارکت حداکثری مردم در پای صندوق های رای، در میزگردی با حضور ۲ فعال سیاسی از ۲ جناح اصلاح طلب و اصولگرا به واکاوی تحقق مشارکت حداکثری در انتخابات پرداخت که در ادامه به آن پرداخته میشود.
چرا شرکت در انتخابات مهم و سرنوشتساز است؟
منصور فرزامیراد: دنیا چشمش به میزان حضور ملت پای صندوق رای است و اگر مشارکت بالا باشد، فشار کشورهای متخاصم، استثماری و استعماری کم خواهد بود و اگر برعکس باشد، ملت هزینههای زیادی در عرصههای مختلف خواهد پرداخت، انتظار میرود آحاد جامعه با مشارکت پرشور در انتخابات بر اقتدار کشور بیفزایند و دسیسه دشمنان را خنثی کنند.
علیرضا عموزاده: با توجه به فرموده رهبر معظم انقلاب، انتخابات یک حق و تکلیف است، به این معنا که مردم با عمل به این تکلیف که حقشان است، نقش تعیین کننده در سرنوشت، اقتدار نظام جمهوری اسلامی ایران و اقتدار مسلمانان جهان دارند؛ چرا که ایران به عنوان حرم کشورهای اسلامی است، مشارکت پرشور در انتخابات به نفع مردم و اقتدار کشور و مشارکت کمرنگ به ضرر کشور و زمینهساز فشار نظام سلطه و استکبار جهانی خواهد شد.
زمانی که مردم گرد پیامبر اکرم(ص) جمع شدند، اسلام گسترش یافت و زمانی که پس از رحلت خاتم الانبیا محمدمصطفی(ص) اختلاف ایجاد شد، اسلام لطمه دید، اکنون حضور پرشور در انتخابات خار چشم دشمنان است.
امروز مردم غزه، لبنان و یمن به وظیفه خود در مقابل جبهه مقاومت عمل میکنند، مردم ایران هم باید به فراخور فضای بین المللی برای اقتدار اسلام و جبهه مقاومت کشور در انتخابات حضور پرشور داشته باشند، از آحاد جامعه دعوت میکنم به ندای رهبر معظم انقلاب لبیک بگویند و با حضور پرشور در انتخابات دشمنان را خوار کنند و بر عزتمندی ایران اسلامی بیفزایند.
مهدی صفا: حضور در انتخابات یک وظیفه است و بنده نیز از زمانی که به سن قانونی رسیدهام در انتخابات شرکت دارم.
همت هادیان: مهمترین رویداد پیش روی کشور انتخابات است و باید بخشهای مختلف برای اقناع جامعه و تحقق مشارکت حداکثری تلاش کنند، انتخابات از برکات انقلاب اسلامی است و انتخابات متعددی از بدو انقلاب تا کنون با حضور سلیقههای مختلف برگزار شد.
حضور انتخابات یک وظیفه دینی و یک مسوولیت اجتماعی و زمینهای برای نمایش اقتدار، تضمین امنیت، عزت کشور و کارآمدسازی نظام و فرصت ایجاد سازماندهی برای حاکمیت و دولت است. حضور حداکثری مردم در پای صندوقهای رای پشتوانه سیاسی نظام جمهوری اسلامی ایران در حوزه داخلی و بینالمللی است و احزاب طبق اساسنامه و مرامنامه وظیفه دارند اعضای خود و مردم را به مسیر انتخابات هدایت کنند و تا امروز برگزاری انتخابات نشان داده که در تعیین سرنوشت کشور نقشی مهم داشته است.
چهار مولفه مشارکت، رقابت، امنیت و سلامت، مورد توجه رهبر معظم انقلاب در زمینه انتخابات است و باید بخشهای مختلف جامعه تلاش کنند این مسیر طی شود و طبق اعلام وزارت کشور همه سلایق به تعداد در انتخابات مجلس شورای اسلامی ۱۴۰۲ نماینده دارند و امید میرود شاهد انتخابات پرشور باشیم.
چه عواملی سد راه مشارکت پرشور مردم در انتخابات است؟
مهدی صفا: سالهاست که شاخص سرمایهگذاری در کشور ثابت مانده و یا منفی شده است. میزان استهلاک سرمایهگذاری جدید در کشور بیشتر شده و این در حالی است که یکی از موارد مهم در امنیت ملی و رقابت، بحث تناسب در شاخص توسعه و اقتصاد است. کشورهای اطراف مانند عربستان و ترکیه متوسط رشد اقتصادی بالا و بین چهار یا پنج درصد تا هفت یا هشت درصد دارند و میزان جذب سرمایهگذاری خارجی و میزان درآمد ناخالص ملی این کشورها با ایران قابل مقایسه نیست. راهبردی که کشور برای رقابت انتخاب کرده سالهاست که رشد اقتصادی و خالص سرمایهگذاری کشور را متوسط و در حدود صفر نگهداشته است.
کشور نیازمند تحول عظیم است تا بتوان کمبود در شاخص های اقتصادی را جبران کرد و رقابت با کشورهای مختلف را بهبود بخشید؛ چرا که تحقق این رویکرد تقویت شاخصهای امنیت ملی و رشد اقتصادی را فراهم می کند، مقدمات کار برای بهبود وضعیت به گونهای است که حق انتخاب به اندازه کافی وجود ندارد.
آنچه جو عمومی جامعه نشان می دهد کارکرد صندوق رای آن چیزی که نیاز کشور اقتضا میکند، نیست و باید تلاش کرد تا صندوق رای کارآمد شود، البته در هر وضعیتی باید قدر صندوق رای را با هر شرایطی دانست، چرا که مسیر تغییر و تحول از مسیر صندوق است.
منصور فرزامیراد: بنده در اولین انتخابات جمهوری اسلامی ایران تا کنون حضور داشتهام، اولین انتخابات مربوط به رفراندوم نظام جمهوری اسلامی ایران برای اداره کشور بود که ۹۸ و ۲ دهم درصد از جمعیت کشور پای صندوقهای رای آمدند و در تعیین سرنوشت کشور مشارکت کردند.
انتخابات سال ۱۳۵۷ روز دهم فروردین برگزار شد، اما به دلیل بارش برف و برودت هوا در خراسان و آذربایجان برگزار نشد. صندوق رای به تمام روستاها برده شود و بر همین پایه انتخابات در روز دوم ادامه پیدا کرد و در نهایت، با مشارکت و رای مردم، امام خمینی(ره) استقرار نظام جمهوری اسلامی ایران را اعلام کردند.
ادعای رشد اقتصادی حدود صفر در نظام جمهوری اسلامی ایران منطقی نیست. بانک جهانی به عنوان منبع بینالمللی به تازگی رشد اقتصادی ایران را چهار و ۲ دهم درصد اعلام کرد. قضاوت درباره اوضاع امنیتی، سیاسی و اجتماعی کشور بر اساس چه خطکش و معیاری است؟
ایران ۹ درصد ثروت جهان و کمتر از یک درصد جمعیت جهان را دارد و باید برای بهبود معیشت مردم بیش از پیش تلاش کرد. مردم وقتی به مجلس شورای اسلامی رای میدهند که به فرموده امام خمینی(ره) «مجلس در راس امور باشد» اگر در راس امور نباشد، مردم چرا رای بدهند، آرزو داریم همه پای صندوق رای بیایند، آرزو داریم مشارکت حداکثری رقم بخورد و برای تحقق این آرزو باید عوامل دلسردی و ایستایی در جامعه رفع شود.
علیرضا عموزاده: انتخابات در اقتدار، امنیت و تمامی شاخصهای مرتبط با قدرت ملی موثر است و همه باید زمینه مشارکت حداکثری را فراهم و موانع را اعلام کنند.
ادعای رشد اقتصادی حدود صفر در نظام جمهوری اسلامی ایران منطقی نیست. بانک جهانی به عنوان منبع بینالمللی به تازگی رشد اقتصادی ایران را چهار و ۲ دهم درصد اعلام کرد. قضاوت درباره اوضاع امنیتی، سیاسی و اجتماعی کشور بر اساس چه خطکش و معیاری است؟ بر چه اساسی اعلام میشود کشور در سرمایه اجتماعی ورشکسته شد؟
منتقدان جمهوری اسلامی ایران بر اساس چه شاخصی قضاوت میکنند؟ آیا باید همراه نظام سلطه حرکت کنیم یا نکنیم؟ کار غیرعالمانه ای است که وضعیت ایران را با کشورهای منطقه مقایسه کنیم، اول اینکه مقایسه تکساحتی نداریم، آیا میتوان اینگونه مقایسه کرد و گفت که نظام جمهوری اسلامی ایران یک نظام مردم سالار است که در چهار دهه گذشته انتخابات مختلفی برگزار کرد و مردم برای تمام ارکان نظام رای دادند، امامردم در نظام حاکمیتی عربستان سعودی رنگ صندوق رای را ندیدهاند، یا اینکه به اذعان رییس جمهور سابق آمریکا «عربستان اگر منفعت نداشته باشد، ذبحش خواهیم کرد» کدام مقایسه درست است، مقایسه باید عادلانه شکل بگیرد و از مقایسه غیرعالمانه و ظالمانه پرهیز شود.
کشور قطر، یک کشور دارای درآمد نفتی ۱۲۶ برابر ایران است، این در حالی است که ایران با این جمعیت، با این مساحت و عقبماندگیها به جامانده از دورههای مختلف مانند زمان قاجار و پهلوی، شرایط کنونی را دارد. آیا این مقایسه عقلانی و درست است؟
آیا دشمنی استکبار جهانی، فضای جنگ نرم و تهاجم فرهنگی با انقلاب اسلامی، در مقایسه ایران با کشورهای دیگر درنظر گرفته میشود؟ نتیجه صندوق رای آن چیزی است که مردم انتخاب کردهاند، انتخاب اصلح سرنوشتساز است.
همت هادیان: مقایسههای نا به جا و القای ناامیدی با انتقاد موجب کاهش مشارکت میشود و همافزایی، همراهی بخشهای مختلف و اطلاعرسانی تلاشها و دستاوردها مشارکت قوی را رقم میزند.
چه اقداماتی بر مشارکت پرشور اثر سوء گذاشته است؟
مهدی صفا: اگر مردم نتیجه صندوق رای را ببینند در انتخابات حضور پرشور خواهند داشت و بنده در تمام دورهها در انتخابات شرکت کردهام، بر خلاف قانون اساسی شوراهایی تشکیل شده که قانونگذاری میکنند، در صورتی که در قانون اساسی کشور ایران آمده است که قانون باید فقط توسط مجلس شورای اسلامی تصویب شود، شورای عالی انقلاب فرهنگی، شورای مجازی و شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا، از جمله شوراهایی هستند که با تصویب دستورالعملهایی، قانونگذاری میکنند.
فیلترکردن فضای مجازی و از سوی دیگر، فعالیت تمام چهرههای سیاسی از هر طیفی و حتی قانونگذاران در فضای مجازی، یک مغایرت است و این حضور مغایر با قانون تصویب شده محسوب میشود. اگر کوچکترین حرکتی در برجام شکل بگیرد، مردم رضایتمند میشوند و قیمت دلار کاهش مییابد و انتظار میرود به نظر جمع و مردم توجه شود.
علیرضا عموزاده: برخی افراد که برجام را یک دستاورد میدانند، میخواهم پنج دستاورد برجام را برای مردم اعلام کنند و بعد بگویند مردم از برجام رضایت دارند. رییس کل وقت بانک مرکزی در سازمان ملل گفته بود «برجام خسارت محض است و تقریبا به هیچ چیزی نرسیدیم» برجام چه خاصیتی برای مردم داشته است که اکنون از مزایای برجام حرف زده میشود؟
چین سال ۱۳۹۴ به رهبر معظم انقلاب درخواست سرمایهگذاری در ایران داد، حسن روحانی رییس جمهور وقت گفت «اگر بخواهیم با چین برای سرمایهگذاری مذاکره کنیم که به هیچ وجه سراغ برجام نمیرفتیم» و این منتفی شد.
چند سال بعد چینیها دوباره پیشنهاد دادند و آقای روحانی دوباره حرفش را تکرار کرد و آنقدر فضاسازی شد و رسانههای زرد جوسازی کردند که امضای قرارداد با چین محقق نشد، اما عربستان سعودی چندی بعد با چین قرارداد راهبردی امضا کرد. بعد گفته شد که عربستان در سیاست خارجی موفق عملکرده است، برخی افراد فرار رو به جلو دارند، آقای روحانی در بیانهای مختلف تاکید کرد آمریکا کدخدا است.
دولت نقشی مهم در تحقق مشارکت حداکثری دارد و تبیین و اطلاعرسانی از تلاشها در مشارکت قوی موثر است، در قضاوتها باید جانب انصاف رعایت شود، دولت آیت الله رئیسی یک دولت فرابخشی است و از همه سلیقهها در امور نقش دارند.
سرمایهگذاری خارجی نیازمند بسترسازی زمینههای اجتماعی است و جریان های سیاسی نباید در این مسئله دخالت کنند.
همت هادیان: دولت نقشی مهم در تحقق مشارکت حداکثری دارد و تبیین و اطلاعرسانی از تلاشها در مشارکت قوی موثر است، در قضاوتها باید جانب انصاف رعایت شود، دولت آیت الله رئیسی یک دولت فرابخشی است و از همه سلیقهها در امور نقش دارند.
نقد به دولت سیزدهم در زمانی که هنوز مستقر نشده بود، بدون توجه به اینکه آیت الله رئیسی دولت را در چه شرایطی تحویل گرفت، آغاز شد. کمتر از ۳۰ روز دیگر تا انتخابات فرصت باقی است، باید تلاش شود که شناسایی نقاط قوت و مولفههای مشارکت برای حضور حداکثری مورد توجه باشد.
منصور فرزامی: بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی همواره تاکید داشتند «میزان رای مردم است» اکنون نیز اگر مجلس شورای اسلامی در راس امور باشد و مجلس همان مجلس باشد، مردم در انتخابات حضور پرشور خواهند داشت، اگر تنازلی در مشارکت در انتخابات پیش آمده، باید در عملکردها دلیل آن را جست و جو و علتیابی کرد، مردم به دنبال سه چیز شامل کرامت، هویت و امنیت هستند و باید این نکته مدنظر باشد که مردم در مقابل حکومت و حکومت در مقابل مردم وظایف متقابلی دارند.
چه عواملی موثر بر مشارکت حداکثری است؟
منصور فرزامیراد: ۵۳ سال است که در جبهه فرهنگی هستم و قلم میزنم و تهاجم فرهنگی در کاهش مشارکت انتخاباتی پذیرفته نیست، چرا که ایران غنای فرهنگی مذهبی و دینی دارد، چرا ما به کشورهای غرب تهاجم فرهنگی نکردیم، مگر تمدن غربی و اروپایی از ما قویتر است؟
عربستان مجلس و حزب ندارد، انگلستان هم قانون اساسی ندارد و قانون عرفی است، سرود ملی هم ندارد و زنده باد ملکه میگویند، چرا در نظام جمهوری اسلامی ایران با این فرهنگ غنی و داشتن رهبری فرزانه که میفرمایند «میزان رای ملت است» باید مشارکت حداکثری نباشد؟
چرا مجمع تشخیص نظام به خودش اجازه میدهد قانون تصویب کند؟ مگر مجلس وظیفه قانونگذاری ندارد؟ برای مشارکت حداکثری نخست باید بیاییم مجلس را احیا کنیم.
علیرضا عموزاده: «مجلس در راس امور است» یعنی مجلس فرمانده نظام جمهوری اسلامی ایران است، در کجای دنیا و در کدام حکومت پارلمانی وقتی گفته میشود مجلس در راس امور است میتواند هر کاری بکند؟ نمایندگان در دورههای مختلف بودند که پا را فراتر از اختیارات خود گذاشتند.
در ایالت متحده آمریکا نیز رییس جمهور در شرایطی میتواند مجلس را منحل کند. بخواهیم یا نخواهیم نظام جمهوری اسلامی ایران با نظام آمریکا و انگلیس و فرانسه تفاوت دارد. چه بسا نظامهای فرانسه و انگلیس و آمریکا نیز با هم تفاوت دارد، نظام جمهوری اسلامی ایران نظام ولایی است و ما در ایران رهبر معظم انقلاب را یک شاخص میدانیم هر فردی را که اسلام، قانون اساسی، انقلاب اسلامی و ولایت فقیه را قبول دارد، خودی میدانیم. چه کنیم افرادی در کشور داریم که پایبند نیستند و چه کنیم رییس جمهوری داشتیم برای آمریکا از تعبیر «کدخدا» استفاده کرد. در ادبیات سیاسی تعبیر «کدخدا» نظام ارباب- رعیتی را احیا میکند، میخواهیم مجلس نخست را احیا کنیم اما چه کنیم منافقانی هستند که شاید نمی گذارند. حفظ وحدت لازمه مقابله با دشمنان است.
آقای روحانی گفت اروپا «کدخدا» دارد، چرا با اروپا بحث کنیم با کدخدایش حرف بزنیم. آقای روحانی نگفت آمریکا کدخدا است، با مردم صادق باشیم.
مهدی صفا: قانون اساسی گفته است تنها نهاد سیاستگذاری مجلس شورای اسلامی است. امام خمینی(ره) میگویند اگر مردم اشتباه کردند بپذیرید، این حرف بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی و سیاسیت ایشان در نوفللوشاتو بود، اگر اینطور باشد بسیاری از مسایل رفع خواهد شد، عربستان انتخابات ندارد، استبداد دارد، اما مردم را راضی کرده است و مردم کاری به استبداد ندارند.
آقای روحانی گفت اروپا «کدخدا» دارد، چرا با اروپا بحث کنیم با کدخدایش حرف بزنیم. آقای روحانی نگفت آمریکا کدخدا است، با مردم صادق باشیم.
همت هادیان: کمک به مشارکت حداکثری باید هدف جریانهای مختلف سیاسی باشد و بخشهای مختلف از جمله احزاب و جریانهای سیاسی برای تحقق مشارکت قوی نقش دارند و این موضوع نیز باید مدنظر باشد که ارائه برنامه عملیاتی، کارشناسی و اصولی داوطلبان، مردم را به حضور پرشور در پای صندوقهای رای ترغیب خواهد کرد.
چگونه میتوان مشارکت حداکثری را رقم زد؟
منصور فرزامیراد: تخریب در انتخابات مانع از مشارکت حداکثری میشود، اگر میخواهند برای مردم کار کنند برای جذب طرفداران اقدام کنند تا انتخابات رونق بیشتری یابد. ایران مدعی داشتن دموکراسی است و بایدبه چهار مولفه مجلس، قانون اساسی، مطبوعات و احزاب سیاسی، توجه شود و امیدوارم از نظر رشد سیاسی، فرهنگی و اجتماعی به جایی برسیم که به فرد رای ندهیم، بلکه به حزب رای بدهیم.
مهدی صفا: قانون اساسی و ولایت فقیه را قبول داریم، اما این موضوع به مفهوم نقدنکردن نیست. هر فرد، مدیر یا جمعی که خود را فارغ از نقد بداند، به خودش ضربه میزند. مجلس قانونی در زمینه واردات خودروهای دست دوم تصویب کرد و یک نماینده مجلس گفت من این قانون را در مجمع تشخیص مصلحت نظام هوا میکنم و این کار را هم کرد. وقتی رای مردم به شخص کم باشد، دستوراتش نیز نفوذ کافی نخواهد داشت.
علیرضا عموزاده: با تمام اختلاف سلیقه ها بین جریان های سیاسی برای حفظ و اقتدار نظام اگر جمهوری اسلامی ایران آسیب ببیند، اسلام به اندازه ۲۵۰ سال آسیب میبیند و رای ندادن در انتخابات و شرکت نکردن در واقع رای به دشمن و کمک به دشمن در رسیدن به اهدافشان است.
ایراداتی و مشکلاتی وجود دارد، نقد وجود دارد، شورای نگهبان در چارچوب قانون نظر میدهد. صلاحیت فرد بسته به حال افراد دارد و ممکن است اکنون تایید نشود، ولی ۲ سال بعد تایید شد، چرا که ممکن است فرد توبه کند.
موفقیت حوزه اقتصاد نوساناتی دارد و دینامیک است و درست شدن امور طول میکشد. امید میرود مجلس شورای اسلامی تحول گرا باشد و مطابق با درخواست و دغدغه مردم عمل کنند و مردم نیز به عنوان عبادت و یک وظیفه در پای صندوق رای حضور یابند.
همت هادیان: جهاد تبیین و اقناع افکار عمومی و نقشآفرینی احزاب مشارکت حداکثری را رقم میزند.
به گزارش خبرنگار ایرنا، برآیند دادهها نشان میدهد حضور سلیقههای مختلف سیاسی در بین داوطلبان کرسی بهارستان، شکلگیری رقابت بین نامزدها، استفاده از ظرفیت احزاب و برگزاری نشستهای تبیینی برای اقشار مختلف و تمرکز مجلس شورای اسلامی بر قانونگذاری و توجه به دغدغههای آحاد مردم، برای مشارکت قوی در انتخابات ۱۴۰۲ موثر است.
دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره انتخابات خبرگان رهبری روز جمعه ۱۱ اسفند ماه برگزار میشود.
۴۶۱ نفر برای انتخابات مجلس شورای اسلامی در استان سمنان پیشثبتنام کردند که ثبت نام ۲۵۲ نفر نهایی شد و اکنون شمار داوطلبان تایید صلاحیت شده به ۱۲۳ نفر رسیده است.
۶۷۹ شعبه اخذ رای در استان پیشبینی شده است که از این تعداد ۴۷۶ شعبه شهری و ۲۰۳ روستایی و ۱۴۲ تعداد شعبه سیار و ۵۳۷ شعبه ثابت محسوب می شود.
۸۰ درصد ثبت نامکنندگان انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در استان سمنان تایید صلاحیت شدند و اعلام نهایی داوطلبان انتخابات مجلس شورای اسلامی در انتظار اعلام نهایی شورای نگهبان است.
مرحله نامنویسی از داوطلبان انتخابات ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری برای حوزه انتخابیه این استان با ثبت نام پنج نفر از روحانیانِ متقاضی پایان یافت که در این میان برخی از داوطلبان ادامه رقابت انصراف دادند یا رد صلاحیت شدند و در نهایت یک نفر به عنوان داوطلب در انتخابات مجلس خبرگان رهبری از استان سمنان تایید صلاحیت شد.
نظر شما