نقش احزاب و قومیت‌ها در انتخابات

شهرکرد - ایرنا- برخی از فعالان سیاسی اصلاح‌طلب و اعتدال‌گرا در چهارمحال و بختیاری در خصوص انتخابات پیش‌رو دیدگاه‌های مختلفی دارند، که به گفته آنها باید با زمینه‌سازی و تمهید شرایط برای شکل‌گیری احزاب قوی و تعالی‌بخشی به فعالیت حزبی از سوی مسوولان و شرایط برای شکل‌گیری یک مجلس جسور فراهم باشد.

به گزارش ایرنا، انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی کم‌کم به روزهای سرنوشت‌ساز برای نامزدها و گروه‌های سیاسی نزدیک شد در این میان بررسی و واکاوی نقش احزاب در خصوص جلب و جذب مردم در انتخابات ضرورتی اجتناب ناپذیر است.

یکی از وظایف مهم احزاب، افزایش مشارکت سیاسی از طریق انتخابات و کمک به انتخاب کنندگان جهت انتخاب آگاهانه است.

پیش از این خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) مرکز چهارمحال و بختیاری میزگردی با عنوان " بررسی نقش احزاب در افزایش روند مشارکت انتخاباتی" با حضور جمعی از فعالان سیاسی اصولگرا را برگزار کرد و براساس وعده‌ای که داده بود این موضوع را با حضور تعدادی دیگر از فعالان سیاسی اصلاح طلب و اعتدالگرا از جمله تیمور نظری‌فرد استاد دانشگاه و فعال سیاسی، محمدرضا سمیع نایب رییس حزب ندای ایرانیان و امید جلیل‌پور دبیر حزب اعتدال و توسعه چهارمحال و بختیاری با هدف تبیین جایگاه احزاب در تقویت مشارکت برگزار کرد.

بیشتر بخوانید:

کاظمی: انتخابات معیار سنجش سرمایه اجتماعی است/ایرج‌پور:مشکلات از طریق صندوق رای پیگیری شود

نقش احزاب و قومیت‌ها در انتخابات

ایرنا:در جریان اثرگذاری انتخاباتی و مشارکت‌بخشی؛ تحزب و قومیت چه جایگاهی دارند؟

فعال سیاسی اصلاح‌طلب گفت: در شرایطی که هزینه کار حزبی به‌ویژه برای احزاب اصلاح‌طلب بالا است و احزاب قدرت اثرگذاری لازم را ندارند، ظهور و بروز قومیت‌ها برجسته‌تر می‌شود.

تیمور نظری‌فرد در میزگرد انتخاباتی ایرنا شهرکرد گفت: در فرایند توسعه ۲ رهیافت نخبه‌گرایی و اجتماع‌محوری وجود دارد که به لحاظ فقدان باور عملی به نقش‌آفرینی نهادهای برآمده از رهیافت جامعه‌محوری، ناگزیر به پذیرش نقش‌آفرینی نخبگان فکری و ابزاری هستیم و با همین رویکرد اصلاح‌طلبان همواره به‌دنبال تسهیل‌گری و تمهید مقدمات حضور بهترین‌ها در عرصه‌های انتخاباتی هستند که عمدتا با شیوه نظارتی دستگاه‌های مسوول دچار مشکل می‌شوند، در حالی که عمده نامزدهای اصولگرا دغدغه تایید صلاحیت را ندارند.

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب معتقد است: اقتدار نظام سیاسی مبتنی بر میزان مشارکت مردم است و در نظام‌های سیاسی مردم‌پایه مبتنی بر رهیافت جامعه‌محور، احزاب نقش اساسی را دارند، به این معنا که پارلمان و ریاست جمهوری حزبی و شکل‌گیری دولت و ارزیابی پس از آن بر مبنای عملکرد احزاب در قدرت خواهد بود و احزاب برای ماندن در قدرت ناگزیر به تدوین برنامه و انتخاب بهترین افراد برای عمل به برنامه‌ها هستند.

او ادامه می‌دهد: گفته می‌شود احزاب برای فعالیت در کشور آزاد هستند و طبق کمیسیون ماده ۱۰ احزاب ۲۸۰ تا ۴۰۰ حزب مجوزدار شناسایی شده اما واقعیت این است که نگاه حزبی در کشور وجود ندارد.

این فعال سیاسی گفت: بزرگترین افتخار افرادی که امروز به قدرت می‌رسند از رییس دولت، پارلمان و مدیران این است که هیچ تعلق و وابستگی حزبی ندارند.

نظری‌فرد مدعی شد: نوع نگاه به احزاب ایراد دارد، ادعای وابستگی نداشتن و مدیون نبودن به هیچ یک از احزاب فعال به مانند این است که هر گونه فعالیت حزبی، خلاف شرع به شمار می‌رود و این بزرگترین اشتباه است.

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب ادامه داد: براساس شاخص توسعه انسانی دفتر توسعه سازمان ملل ۴۲ یا ۴۳ کشور با شاخص توسعه بالا وجود دارد؛ بررسی‌ها نشان می‌دهد که نهادهای موثر در این کشورها براساس فرایند حزبی شکل می‌گیرند و انتخاب‌کنندگان به شخص کاری ندارند بلکه طبق برنامه به افراد رای می‌دهند.

رییس اسبق دانشگاه فرهنگیان چهارمحال و بختیاری ادامه می‌دهد: وقتی ۲ جریان سیاسی که بیشترین نیروهای اجرایی را در درون خود سازماندهی کرده‌اند را ناکارآمد نشان داده و به آن‌هایی نیز که نقد می‌کنند برچسب زده می‌شود فضا برای متملقان و چاپلوسان مهیا می‌شود.

نایب رییس حزب ندای ایرانیان چهارمحال و بختیاری نیز در خصوص تقدم تحزب بر قومیت می‌گوید: در شرایطی که احزاب فعالیت موثر ندارند، این قومیت‌ها هستند که جای تحزب را می‌گیرند.

نقش احزاب و قومیت‌ها در انتخابات

محمدرضا سمیع در این میزگرد افزود: حزبی که نتواند برنامه‌های خود را در پارلمان و در ریاست جمهوری ارائه دهد هیچ فایده‌ای ندارد و در این شرایط است که قومیت‌ها جای تحزب و تشکل را می‌گیرند در حالی که ذات هر حزبی رسیدن به قدرت است اما احزاب ایران در قدرت نقشی ندارند.

این فعال سیاسی مدعی شد: سهم نداشتن احزاب ۱۸ یا ۲۳ گانه اصلاح‌طلب از قدرت گواه بر این مدعا است.

سمیع اظهار داشت: اگر قرار باشد در این ساختار سیاسی فقط اصلاح‌طلبان تنور انتخابات را گرم کنند و هزینه بدهند و دیگران در قدرت باشند، به تدریج انگیزه احزاب کاهش می‌یابد.

او معتقد است: به غیر از حزب‌های جمهوری اسلامی و مشارکت که در قدرت شکل گرفتند مابقی احزابی که از پایین شکل گرفته‌اند در قدرت دخیل نیستند و این یک ضعف سیستم به شمار می‌رود.

سمیع یادآور شد: بها دادن به احزابی که برنامه دارند نه آن‌هایی که تنها به دنبال قدرت هستند یکی از تغییرات اساسی مطرح در کشور است.

او با انتقاد از نبود تشکل صنفی خانه احزاب در چهارمحال و بختیاری گفت: هر چند استانداری‌ها موظف به تشکیل خانه احزاب هستند اما تاکنون اقدامی در این خصوص صورت نگرفته است و بیشتر احزاب موجود هیچ مکان و دفتری برای فعالیت ندارند.

سمیع با تاکید بر اینکه یکی از اصلاحات اساسی کشور سپردن قدرت به احزاب برنامه‌دار است، اظهار داشت: مجلس دوازدهم باید مجلس شجاعی باشد که بتواند بحث مطبوعات، احزاب، سیاست خارجه و نفت را حل کند.

نقش احزاب و قومیت‌ها در انتخابات

دبیر حزب اعتدال و توسعه چهارمحال و بختیاری نیز در این میزگرد گفت: باید به احزاب و فعالیت آن‌ها بها داده شود تا تشکل‌ها بتوانند با صادر کردن بیانیه از مردم برای مشارکت بالا دعوت کنند در حالی که امروز شرایط به این‌گونه نیست و مردم از عضویت در احزاب دوری می‌کنند.

امید جلیل‌پور با تاکید بر ضرورت حل مشکلات اقتصادی جامعه گفت: به دلیل مشکلات معیشتی بیشتر مردم؛ درآمد و هزینه آن‌ها با هم تناسب و همخوانی ندارد و همین معضل، موجب دلسردی در جامعه می‌شود.

این فعال سیاسی اعتدالگرا گفت: برای انجام کار سیاسی در گام نخسبت باید سبد خانوارها را پررنگ کرد به همین دلیل امروز کشور به مجلسی نیاز دارد که بیشتر به دنبال اصلاح معیشت مردم باشد.

ایرنا: نقش مشارکت مردم در عرصه انتخابات چیست؟

فعال سیاسی اصلاح‌طلب چهارمحال و بختیاری گفت: از شکل‌گیری اعتراض‌ها در دوره پهلوی دوم تا پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۵۷ اگر حضور گسترده مردم نبود، شاید انقلاب اسلامی که امروز شاهد آن هستیم نیز نبود و براساس سیاست‌های اعلامی و اعمالی همواره توفیقات نظام جمهوری اسلامی مبتنی بر خواست و اراده مردم بوده است.

نظری‌فرد افزود: پس از پیروزی انقلاب اسلامی به لحاظ تاثیرگذاری بر نظام بین‌الملل و برهم خوردن قوا در منطقه، کشور با بحران‌های متعددی مواجه شده بود.

این فعال سیاسی ادامه داد: جنگ تحمیلی و اعمال فشارهای متعدد از طرف نظام‌های سیاسی که به نحوی وجود، ظهور و بروز جمهوری اسلامی را مخالف آرمان‌های نظام خود می‌دانستند نظام سیاسی جمهوری اسلامی را مورد هجمه قرار دادند و به شیوه‌ها، گونه‌ها و راهبردهای مختلف فشارهای زیادی را بر کشور وارد کردند.

این فعال سیاسی چهارمحال و بختیاری مردم را نقش‌آفرین اصلی در تمام این برهه‌های سخت معرفی کرد و افزود: سوای اینکه چقدر در این سال‌ها از نقش‌آفرینی مردم به عنوان یک ظرفیت بالقوه اثرگذار در برهه‌های مختلف استفاده یا فرصت‌سوزی کردیم آیا قدر حضور مردم را دانستیم و یا آنچه امروز گرفتار آن هستیم حاصل فرصت‌سوزی‌های گذشته بوده که به انواع و ابعاد مختلف از سوی جریان‌های مختلف برای نظام اتفاق افتاد.

نظری‌فرد گفت: مقبولیت نظام‌های سیاسی با میزان مشارکت مردم رابطه مستقیمی دارد به این معنی که هرچه میزان مشارکت مردم افزایش یابد به طور طبیعی مقبولیت نظام سیاسی تقویت می شود.

این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه در این شرایط نظام سیاسی برای افزایش میزان مشارکت مردم در حوزه‌های مختلف باید با تدوین برنامه‌های بلند مدت، میان مدت و کوتاه مدت به دنبال اصلاح رفتار باشد، گفت: انتخابات عرصه ظهور، حضور و بروز قدرت ملی نظام با راهبرد مشارکت مردم است و امید می‌رود در انتخابات پیش رو این اتفاق رخ دهد.

دیگر فعال سیاسی اصلاح‌طلب شرکت‌کننده در این میزگرد در پاسخ به این سوال ایرنا در خصوص مشارکت مردم در انتخابات گفت: خواسته مردم در ۴۵ سال گذشته به صورت خیلی واضح استقلال ، آزادی، جمهوری اسلامی بوده است و برای تحقق این سه اصل همواره در شرایط حساس همیشه در میدان حضور داشته‌اند و اداره جنگ در قالب نیروهای بسیج نمونه‌ای از اراده مردم بود.

سمیع ادامه داد: مردم در مقابل گروه‌های منحرف و گروه‌هایی که قصد ایجاد انحراف در مسیر انقلاب بودند همواره اعتراض خود را نشان دادند و این نشان می‌دهد که مطالبه اصلی عموم مردم جمهوری اسلامی بوده است و احساس مشارکت و مسوولیت آن‌ها در تاریخ انقلاب اثبات شده است.

این فعال سیاسی گفت: امروز کشور به یک مجلس جسور نیاز دارد مجلسی که روی نقایص اساسی دست بگذارد.

فعال سیاسی اصلاح‌طلب در چهارمحال و بختیاری با اشاره به فضاسازی دشمن گفت: به طور قطع فضاسازی دشمن در فضای مجازی و رسانه‌ای دلخوری‌ها و ناامیدی‌ها را تشدید می‌کند و نخستین اصل برای مشارکت مردم در این شرایط جلب اعتماد و صداقت مردم است و مردم بهترین تصمیم گیرنده هستند.

دبیر حزب اعتدال و توسعه چهارمحال و بختیاری نیز در پاسخ به سوال ایرنا در این میزگرد با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب در خصوص نقش‌محوری مردم در انتخابات گفت: حکومت در ایران مبتنی بر رای مردم است؛ اما به دلایلی درصدی از رای‌دهندگان در چند سال اخیر پای صندوق‌های رای نیامده‌اند و این برای ما بسیار گران تمام شده است.

جلیل‌پور ادامه داد: نگاه به شرایط جامعه نشان می‌دهد که با وجود شعارها و امیدواری ایجاد شده در انتخابات ۱۴۰۰ اما دولت آن‌طور که باید و شاید نتوانسته مشکلات اقتصادی مردم را حل کند در حالی که دولت‌ها می‌توانند نقش‌محوری در امیدآفرینی داشته باشند.

این فعال سیاسی ادامه داد: حضور تمام گروه‌های سیاسی در انتخابات از الزام‌های افزایش مشارکت است و انتظار می‌رود شورای نگهبان صلاحیت تمام کسانی که مشکل ندارند و حضور آن‌ها می‌تواند منجر به مشارکت مردم شود را تایید کند.

او تاکید کرد: حزب اعتدال و توسعه از جمله حزب‌های سیاسی است که برای مشارکت پرشور مردم تلاش می‌کند چرا که حضور پررنگ مردم در پای صندوقهای رای مقبولیت نظام را ارتقا می‎‌دهد.

ایرنا: ضرورت و اهمیت امیدآفرینی در بحث انتخابات چیست؟

نظری‌فرد در پاسخ به ایرنا سوال ایرنا گفت: امیدآفرینی مساله‌ای نیست که در مدت زمان محدودی بتوان آن را در جامعه به وجود آورد بلکه امید حاصل اتفاقات متعددی است که باید طی گذشته زمان ایجاد شود.

این فعال سیاسی با اشاره به این سخن سردار شهید حاج قاسم سلیمانی که اعلام کرده بود " جمهوری اسلامی حرم است و اگر این حرم بماند حرم‌های دیگر هم می‌ماند"، افزود: برای اینکه این جغرافیای مکانی مقدس ، بماند باید یک بُعد مادی و معنوی برای آن تعریف شود و بعد مادی این حرم نیازمند اهتمام نظام سیاسی و اجرایی کشور به حل مشکلات مردم در حوزه های اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی است.

او معتقد است: مردم در ۴۵ سال گذشته در حوزه‌های مختلف با حضور میدانی خود نقش‌آفرینی کرده‌اند اما در مقابل این حضور مردم، چه کاری انجام شده است؟

این فعال سیاسی ادامه داد: در چهار دهه گذشته با وجود تدوین و ابلاغ سند چشم‌انداز ، برنامه‌های توسعه‌ای و استقرار نظام برنامه‌ریزی در گفتار و نوشتار، اما به دلیل نداشتن یک استراتژی واحد و تلون تاکتیکی، شرایطی ایجاد شد که نتوانستیم به آن هدف‌ها و آرمان‌های مندرج در اسناد بالادستی دسترسی پیدا کنیم.

نظری‌فرد ادامه داد: ناامیدی شکل گرفته در سپهر سیاسی ایران محصول اتفاق‌های یک روزه و یک شبه نیست و انتظار می‌رود با مطالبه‌گری منطقی، که خواست مسوولان عالی رتبه نظام به شمار می‌رود به سمت توسعه، تعالی و پیشرفت حرکت کرد.

وی گفت: در چهار حوزه انتخابیه استان اصلاح‌طلبان گزینه ۱۰ تا ۲۰ درصدی برای اجماع ندارند به همین دلیل میدان‌دار اصلی انتخابات، رقابت‌های قومیتی، طایفه‌ای، ایلی و منطقه‌ای خواهد بود.

این فعال سیاسی مدعی شد: هرچند حتی با تایید صلاحیت تعدادی از داوطلبان تایید صلاحیت نشده از سوی شورای نگهبان باز هم در فرصت باقی‌مانده فرصت کافی برای یارگیری آن‌ها وجود ندارد اما باز هم این اتفاق می‌تواند بخشی از امید از دست رفته مردم در بحث مشارکت را به صورت جزیی افزایش دهد.

دبیر حزب اعتدال و توسعه در چهارمحال و بختیاری نیز در پاسخ به سوال ایرنا در میزگرد مدعی شد: تشکیل مجلس حداقلی به صلاح جامعه نیست و باید تلاش کرد زمینه حضور آحاد مردم در عرصه انتخابات فراهم شود.

او با تاکید بر امیدآفرینی استانی و ملی اظهار داشت: مشارکت مردم در عرصه انتخابات در چهارمحال و بختیاری به دلیل بافت خاص قومیتی، قومی، قبیله‌ای‌ و منطقه‌ای بدون توجه به مسائل اقتصادی، سیاسی و اجتماعی بالا است.

جلیل‌پور ادامه داد: اما در بحث ملی امیدآفرینی باید در سه بخش سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی شکل بگیرد.

این فعال سیاسی اعتدالگرا با تاکید بر حرکت به سمت شخصیت‌های سیاسی موثر کشور اظهار داشت: دعوت از این افراد چه اصلاح‌طلب و اصولگرا که حرف آن‌ها در بین مردم سندیت دارد می‌تواند نقش موثری در جلب مشارکت مردم در پای صندوق‌های رای داشته باشد.

ایرنا: جایگاه جوانان در احزاب و تحزب‌گرایی در انتخابات چگونه است؟

نظری‌فرد فعال سیاسی اصلاح‌طلب با تاکید بر اینکه امروز زمان مناسبی برای ملاحظه‌کاری نیست و باید خیلی شفاف با مردم صحبت کرد، افزود: امروز هزینه انجام کار حزبی به شدت افزایش پیدا کرده است.

نظری‌فرد ادامه داد: در گذشته کار سیاسی شور و نشاط خاصی داشت اما امروزه دانشجویان برای انجام فعالیت سیاسی به‌ویژه با رویکرد جریانات منتقد با مشکلاتی روبرو هستند.

فعال سیاسی اصلاح‌طلب مدعی شد: تا زمانی‌که دانستن و آگاه بودن از نگاه بخشی از افراد گناه نابخشودنی به شمار می‌رود، مهیا کردن فضا برای ورود جوانان کار سخت و دشواری است.

نظری‌فرد معتقد است: جوان متاثر از حس جوانی، شور، نشاط، بی‌باکی و جسارتی که دارد حرف خود را می‌زند اما آیا فکری برای هزینه‌های بعد از آن شده است؟.

او اظهار داشت: هزینه فعالیت‌های حزبی در کشور بالا است و باید چشم‌انداز روشنی در کشور برای فعالیت‌های حزبی وجود داشته باشد.

نظری‌فرد گفت: اگر نهادهای انتخابی و انتصابی به اندازه میزان قدرتی که دارند پاسخگو باشند بسیاری از مشکلات مملکت حل می‌شود.

نایب رییس حزب ندای ایرانیان در پاسخ به این سوال ایرنا گفت: در خصوص حزب ندای ایرانیان این حزب با همه انتقادهایی که به آن وارد بود توانست در حوزه‌های محیط‌زیست، سیاست خارجه و اقتصاد برنامه داشته باشد و افراد خوش فکر، نواندیش و نخبه‌ای را توانست در کشور جذب کند اما کسی قرار نیست به صدای آن‌ها گوش دهد.

سمیع مدعی شد: امروز بیشتر سیاسیون به این نتیجه رسیده‌اند که بیشتر گعده‌ها و نشست‌های خود را با مردم در قالب محفل‌های خصوصی‌تر تشکیل بدهند.

به گزارش ایرنا، چهارمحال و بختیاری با ۱۲ شهرستان و بیش از یک میلیون نفر جمعیت چهار نماینده در مجلس شورای اسلامی دارد.

انتخابات دوره دوازدهم مجلس شورای اسلامی و دوره ششم مجلس خبرگان روز ۱۱ اسفندماه در سراسر کشور برگزار می‌شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha