به گزارش ایرنا، بر اساس آمارهای موجود کهگیلویه و بویراحمد ۱۰ درصد آبهای کشور را در اختیار دارد اما با این وجود پدیده خشکسالی در این استان در سالهای اخیر کمکم خود را نشان داده است.
استان کهگیلویه و بویراحمد با بیش از ۱۶ هزار کیلومتر مربع، یک درصد از مساحت ایران را در اختیار دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد در نخستین گردهمایی منابع آب و اصلاح الگوی کشت کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به بارشهای ۱۱ میلیارد متر مکعبی وروانابهای ۸.۵ میلیارد متر مکعبی این استان گفت: این حجم از بارشها در فاصله چهار ماه از سال اتفاق میافتند که اگر فکری برای مهار آنها نشود، عملا مدیریت منابع آب با چالش جدی مواجه میشود بنابراین احداث سازهها و غیرسازهها و مهار آب در این استان ضروری و اولویت نخست این حوزه است.
آرش مصلح، ماموریت مهم جهاد کشاورزی و وزارت نیرو ماموریتی مشترک در تامین امنیت غذایی، کاهش وابستگی به خارج از کشور و ایجاد اشتغال دانست و افزود: این هماهنگی بین این دو دستگاه در کهگیلویه و بویراحمد در سطح خوبی وجود دارد.
وی ادامه داد: ۷۰ درصد پروژههای اجرا شده توسط این شرکت، ماهیت تامین آب کشاورزی دارند و این رویه حمایتی، هماهنگ و افتخارآمیز ادامه خواهد داشت.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد ابراز کرد: در حوزه آب بعد از سفر مقام معظم رهبری، تحول خوبی رقم خورد و ماحصل آن سه سد در حال بهرهبرداری، چندین پروژه زهکشی، چندین تغذیه مصنوعی و ۶۱ پروژه در حال اجرا بدون از پروژههای متعدد بخش کشاورزی، عشایر و آب و فاضلاب است.
وی تصریح کرد: در دولت سیزدهم با تزریق یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار به بخش آب، توجه خوبی شده و ۶۱ پروژه از جمله سد تنگ سرخ، سد سرپری، سد سقاوه، پروژه عظیم آبرسانی به دهدشت غربی، بهمئی و چندین پروژه دیگر در حال اجراست که با بهرهبرداری آنها (به جز سد آبریز)، ۴۰ هزار هکتار اراضی دیم ما آبی میشوند، آب شرب ۸۰ درصد جمعیت استان سالم و پایدار میشود و آب صنایع ما تامین میشود.
معاون عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه اقدامات خوبی در بخش کشاورزی استان رقم خورده است، گفت: عمده پروژههای اجرا شده در حوزه آب در حمایت از بخش کشاورزی و رونق تولید و اشتغال است.
علیمحمد روستا در نخستین گردهمایی مدیریت منابع آب و اصلاح الگوی کشت کهگیلویه و بویراحمد اظهار کرد: عمده تلاشهای انجام شده در حوزه آب برای حمایت از کشاورزی به عنوان محور اصلی توسعه است و در این حوزه کارهای ارزشمندی انجام شده است.
وی با اشاره به محدودیت منابع آب، مدیریت این منابع را بااهمیت خواند و افزود: هم مدیریت منابع آبی و اصلاح الگوی کشت دو اولویت مهم این بخش است که نیروهای فنی جهاد کشاورزی و آب منطقهای پای کار هستند.
روستا با اشاره به پروژههای مهم این دولت، گفت: فقط در سد سرپری در این ۱۱ ماه به اندازه ۱۱ سال گذشته کار شد و پیشرفت فیزیکی آن از ۲۹ درصد به بیش از ۵۰ درصد رساندیم که امیدوارم جهاد کشاورزی همزمان با اجرای این سد مطالعات شبکه پایین دست را انجام دهند و کار شروع شود.
وی ادامه داد: وقتی در فاصله ۲۴ ساعت ۲۶۳ میلیمتر باران در این استان داریم، یعنی باید آن را مهار کنیم و راهی جز این نیست.
وی گفت: در این دولت و در بخش کشاورزی بیش از ۲ هزار هکتار آبیاری تحت فشار اجرا شده و اینها اقدامات ارزشمندی در مدیریت منابع آب است و در این زمینه اگر هزینه زیادی هم داشته باشیم اما با افزایش تولید و ذخیره و کاهش مصرف آب این هزینهها خیلی زود به جامعه و سفره مردم برمیگردد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد نیز با اشاره به دامنه گسترده وظایف دستگاههای مختلف در طرح اصلاح الگوی کشت، گفت: تاکنون ۸۶ درصد تعهد ما در این طرح مهم محقق شده است.
سید علی معتمدیپور افزود: اصلاح الگوی کشت در حال حاضر مهمترین سیاست کلان ما در حوزه آب است که نتیجه آن تامین پایدار امنیت غذایی است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به محدودیت منابع آب، افزایش بیرویه جمعیت و کاهش اراضی مستعد به عنوان چالشهای جدی تامین غذای کشور، افزود: بدون نقشه راه و نسخه علمی نمیتوانیم با این چالشها مقابله کنیم و در همین زمینه اجرای سیستمهای آبیاری تحت فشار و اصلاح الگوی کشت و همچنین اقدامات موثری آبخیزداری سیاستهای راهگشای هستند که به خوبی در این استان در حال اجرا هستند و توفیقات خوبی هم حاصل شده است.
معتمدی پور گفت: ما ۸۶ هزار هکتار اراضی آبی در بخش زراعی و باغی داریم که تامین آب یک وظیفه ماست و کاهش مصرف آب و راندمان آبیاری وظیفه مهمتر ماست.
وی افزود: در دولت سیزدهم ۱۵ هزار هکتار اراضی دیم برای آبی شدن در دستور مطالعه و تجهیز قرار گرفتند که آماده اجرای شبکههای سه و چهار آبیاری هستند.
معتمدی ادامه داد: ۵۵ هزار هکتار اراضی وجود دارد که نیازمند اجرای آبیاریهای نوین است که برای اجرای شبکههای سه و چهار این اراضی در هکتار یکصد میلیون تومان اعتبار نیاز داریم.
رییس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد از اجرای سالیانه ۱۵ کیلومتر کانال آبیاری و ۳۰ کیلومتر انتقال آب در این استان خبر داد و ابراز کرد: اینها اقدامات پایهای و زیرساختی برای مدیریت منابع آب و افزایش تولید هستند که با جدیت در حال اجرا هستند.
وی اصلاح الگوی کشت متناسب با شرایط لومی، ذایقه کشاورزان، منابع آبی و دیگر مولفههای موثر را نیازمند مدیریت اصولی و آموزش کشاورزان دانست و تصریح کرد: ۱۴۵ هزار هکتار در ۱۹ محصول تعهد استان ما در طرح اصلاح الگوی کشت است که به خوبی در حال اجراست و ارزیابی ملی از استان ما اجرای ۸۶ درصدی این طرح بوده است.
وی، کاهش سطح زیر کشت برخی محصولات، افزایش سطح زیر کشت در برخی دیگر از محصولات و اصلاح نگرش در برخی محصولات را سه مرحله گام به گام در این طرح برشمرد.
معتمدیپور تصریح کرد: مجری طرح اصلاح الگوی کشت فقط جهاد کشاورزی نیست و کل استان باید درگیر این طرح شود و در اساسنامه این طرح نیز وظایف دستگاههای مختلف مشخص است و نیازمند انسجام و هماهنگی کل بدنه دولت در استان هستیم.
بارندگی در کهگیلویه و بویراحمد به روایت آمار
براساس گزارش اداره کل هواشناسی استان از ابتدای پاییز امسال تاکنون ۳۰۱ میلی متر باران در کهگیلویه و بویراحمد گزارش شده که اگرچه ۲۵۵ میلی متر کمتر از مدت مشابه پارسال است اما سامانه بارشی اخیر توانسته ۲۰ درصد از کسری بارندگی های امسال نسبت به پارسال را جبران کند.
با توجه به اینکه میانگین بلندمدت سالیانه باران در استان ۵۸۳ میلی متر است این آمار یعنی ۵۲ درصد از بارندگی های امسال محقق شده است.
کهگیلویه و بویراحمد با بیش از ۱۶ هزار کیلومتر مربع مساحت در جنوب غربی ایران قرار دارد و ۳۰ درصد کل گونههای گیاهی کشور را در خود جای داده است.
این استان با حدود ۷۲۶ هزار نفر جمعیت دارای یک درصد مساحت و یک درصد جمعیت کشور است.
نظر شما