۴ فروردین ۱۴۰۳، ۰:۳۸
کد خبرنگار: 757
کد خبر: 85400143
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

چه چیزی موجب کُشنده‌شدن باکتری‌ها در بدن می‌شود؟

تهران- ایرنا- محققان کشف کرده‌اند که باکتری‌های «بد» قادر به ساختن سلولز روی سطح سلول خود نیستند و این امر در نهایت منجر به بروز بیماری شدید می‌شود.

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از «ساینس دیلی»، محققان در «کویینزلند» (ایالت شمال شرقی استرالیا) کشف کرده‌اند که یک جهش موجب می شود برخی از باکتری‌های «ای کولی» موجب بیماری شدید در افراد شوند در حالی که سایر باکتری‌ها بی‌زیان هستند. این کشف می‌تواند به مبارزه با مقاومت آنتی‌بیوتیکی یاری برساند.

پروفسور «مارک شمبری» و دکتر «نهو انگویان» از موسسه «علوم زیستی مولکولی» دانشگاه کویینزلند از دست‌اندرکاران این تحقیق بوده‌اند. شمبری خاطرنشان کرد که این جهش به باکتری «ای کولی» تحت تاثیر قرار گرفته، چراغ سبزی برای گسترش بیشتر در درون بدن و عفونی کردن ارگان‌های بیشتر مانند کبد، طحال و مغز را می‌دهد.

شمبری افزود: این کشف توضیح می‌دهد که چرا برخی از باکتری‌های ای‌کولی می‌توانند عفونت‌های تهدیدکننده جان انسان و همچنین مننژیت نوزادی و عفونت‌های مجاری ادراری را ایجاد کنند در حالی که سایر باکتری‌های ای کولی می‌توانند بدون ایجاد ضرر و زیان در بدن ما زندگی کنند.

به گفته وی، باکتری «خوب» سلولز می‌سازد در حالی که باکتری «بد» قادر به این کار نیست.

باکتری‌ها مواد زیادی را روی سطح سلولی خود می‌سازند که می‌توانند سیستم ایمنی میزبان را تحریک یا تضعیف کنند.

پروفسور شمبری گفت: جهش‌هایی که ما شناسایی کردیم، کار ساخت سلولز کربوهیدرات را روی سطح سلولی متوقف می‌کند و این امر منجر به افزایش التهاب در کانال گوارش (intestinal tract) میزبان شد. نتیجه این کار سبب از بین رفتن مانع گوارشی بود و بنابراین باکتری توانست در سرتاسر بدن سرایت کند.

این محققان در مدل‌های شبیه‌سازی بیماری انسانی نشان دادند که ناتوانی از تولید سلولز موجب خطرناک‌ و کُشنده‌تر شدن باکتری شد و در نهایت باکتری بیماری شدیدتری را ایجاد کرد.

به گفته این محققان، شناخت چگونگی سرایت و انتشار باکتری از مخازن روده (intestinal reservoirs) به سایر قسمت‌های بدن، برای جلوگیری از عفونت‌ها اهمیت دارد.

این یافته‌ها به توضیح این مساله کمک می‌کند که چرا برخی انواع خاص باکتری ای کولی خطرناک‌تر می‌شوند و همچنین توضیحی برای ظهور انواع مختلف باکتری‌های بسیار کُشنده فراهم می‌کند.

پروفسور شمبری خاطرنشان کرد که «ای کولی» پاتوژن غالب مرتبط با مقاومت آنتی‌بیوتیک باکتریایی است. تنها در سال ۲۰۱۹ تقریبا پنج میلیون مرگ و میر در سطح جهان با مقاومت آنتی‌بیوتیک باکتریایی مرتبط بوده است و «ای کولی» عامل بیش از ۸۰۰ هزار مورد از این مرگ‌ها به شمار می رود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha