دکتر جلال قادری روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا مهمترین رسالت وزارت جهاد کشاورزی و سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی را تامین امنیت غذایی عنوان کرد و افزود: مهمترین مولفههای امنیت غذایی، افرایش تولیدات کشاورزی، بهرهوری مصرف نهادهها، حفظ ذخایر ژنتیکی و انتقال دانش فنی و مهارتآموزی به بهرهبرداران است.
وی با اشاره به اجرای ۱۳۰ طرح تحقیقاتی در استان یادآور شد: برخی از این طرح های تحقیقاتی ملی، استانی و برخی نیز خاص هستند که طرح های ملی توسط موسسات مادر در تهران با همکاری ما براساس مشکلاتی که وجود دارد به استان ها برای اجرا ابلاغ و اعتبار آن نیز توسط خود آنها تامین می شود و طرح های استانی و خاص نیز براساس مسایل و مشکلات استان تهیه و تدوین می شود.
رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اضافه کرد: مدت زمان اجرای طرح ها یک تا سه سال و برخی هم ممکن است مانند طرح های باغات تا پنج سال هم به طول انجامد.
اجرای ۵ طرح تحقیقاتی شاخص در مرکز تحقیاقات استان کرمانشاه
دکتر قادری با اشاره به اجرای برخی طرح های شاخص در این مرکز گفت: یکی از طرح های مهمی که در این مرکز به اجرا گذاشته شده است طرح " نیاز آبی و بهره وری محصولات زراعی در اقلیم های استان کرمانشاه" است که در محصولاتی عمده ای مانند گندم ، ذرت، چغندر قند و کلزا مورد تحقیق قرار گرفته است.
وی ادامه داد: در این طرح مهم تحقیقاتی نیاز آبی این چهار محصول برای رسیدن به عملکرد مطلوب در اقلیم های مختلف استان تعریف شده است که مهمترین هدف آن استفاده بهینه از منابع آبی است که به بهره بردار اطلاعات لازم را در مورد میزان نیاز آبی هر محصول در اقلیم هر منطقه برای آنکه محصول دچار تنش آبی و کاهش عملکرد نشود ارایه می کند.
دکتر قادری طرح "توسعه کشت چغندر پاییزه در مناطق گرمسیر استان" با هدف سوق دادن کشت چغندر بهاره به سمت پاییزه برای استفاده بهتر از نزولات آسمانی را از دیگر طرح های شاخص این مرکز عنوان کرد و گفت: افزایش کارایی مصرف آب و همچنین استفاده بهینه از آب سبز ( آب باران) با افزایش عملکرد بدون افزایش سطح زیر کشت و تناوب مناسب برای محصولات کشاورزی از اهداف این طرح است که اجرای آن موجب افزایش عملکرد ۶ تنی در مقایسه با میانگین استانی این محصول شده است.
وی همچنین طرح های "بررسی امکان کشت زودهنگام آفتابگردان در مناطق معتدل و سرد کرمانشاه" با هدف جلوکشیدن زمان کشت محصول و استفاده بهینه از آب باران بدون کاهش عملکرد است "ارزیابی اثر بخشی استحصال آب باران از طریق سامانه های آبگیر و ذخیره رطوبت و میزان فرسایش خاک و کاهش پدیده خشکیدگی جنگل های زاگرس در حوزه آبریز کرخه" با هدف جلوگیری از زوال درختان بلوط با ایجاد آبخوان و حوضچه های آبی و "بررسی سازگاری ژنوتیپ های امید بخش گندم نان تحت شرایط آبیاری نرمال و تنش خشکی" را از دیگر طرح های مهم این مرکز عنوان کرد.
رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان با بیان اینکه مرکز تحقیقات به عنوان یکی از ثمرات جهاد کشاورزی از زمان ایجاد تاکنون منشا خدمات فراوانی بوده است یادآور شد: این مرکز شامل هشت بخش تحقیقاتی علوم زراعی و باغبانی، علوم دامی، بررسی های اقتصادی - اجتماعی و ترویجی کشاورزی، جنگل و مرتع، گیاهپزشکی، حفاظت خاک و آبخیزداری، خاک و آب، چغندرقند و ۶ ایستگاه تحقیقاتی، ۶ آزمایشگاه اختصاصی و ۲ سایت آموزشی (ماهیدشت و سرپل ذهاب) است.
تولید حدود ۸۰۰ تن بذور اصلاح شده در مرکز تحقیات کرمانشاه
وی با بیان اینکه یکی از وظایف اصلی و ساختاری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی تولید بذور اصلاح شده است گفت: در چند سال گذشته بیشتر وظایف این مرکز در این حوزه در استان برروی گندم، کلزا و ذرت متمرکز شده است .
قادری اظهار کرد: در این راستا در سال زراعی گذشته ۶۰۰ تن بذر اصلاح شده گندم در ایستگاه تحقیقاتی مهرگان و حدود ۱۰۰ تن نیز در ایستگاه اسلام آباد که دارای طبقاتی مختلف پرورشی ( مادری و گواهی شده ) است تولید و در اختیار بهره برداران قرار داده شده و حتی به سایر استان های دیگر نیز صادر شده است.
وی در زمینه تولید بذر ذرت نیز یادآور شد: ایستگاه تحقیقاتی مهرگان امسال موفق به تولید حدود ۹۴ تن بذر هیبرید (رقم سیمون) شد که با استفاده از این میزان بذر ذرت می توان چهار هزار و ۳۰۰ هکتار را پوشش داد.
قادری با بیان اینکه این استان در تولید بذور مورد نیاز استان هیچ مشکلی ندارد گفت: واحد گواهی بذر این مرکز نیز امسال توانسته است بر تولید ۱۹ هزار و ۵۰۰ تن بذر تولید شده توسط کشاورزان پیشرو استان به لحاظ استاندارد بودن آنها نظارت داشته باشد.
تولید ۶ رقم جدید گندم، چغندر، کلزا و زیتون
رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ادامه داد: در سال زراعی گذشته این مرکز همچنین موفق شد سه رقم گندم آبی، یک رقم چغندر، یک رقم کلزا و یک رقم زیتون جدید را تولید کند که رقم گندم نان تولید شده از نوع دروم باعنوان ماهان و آفتابرگردان نیز با عنوان آذر است.
وی در زمینه فعالیت شرکت های دانش بنیان در این حوزه در استان نیز گفت: یک شرکت دانش بنیان در خصوص تولید پایه رویشی درختان میوه با ظرفیت ۵۰ هزار پایه رویشی درختان میوه در سال که متناسب با شرایط اقلیمی استان و سازگاری با منطقه و مقاومت با آفات و امراض است که با مشارکت بخش خصوصی در حال فعالیت است.
قادری ادامه داد: این مرکز هم اکنون دارای ۱۴۰ نفر پرسنل است که ۳۰ نفر از آنها عضو هیات علمی و چهار نفر نیز محقق غیر هیات علمی است که از این تعداد چهار نفر در سال آینده بازنشسته شده و ممکن است این مرکز را با خلا نیرو مواجه سازد.
وی با بیان اینکه خلا نیروی انسانی سال به سال بیشتر در این مرکز احساس می شود یادآور شد: با وجود آنکه ۱۵ تا ۱۶ نفر نیروی جدید طی ۲ سال گذشته در این مرکز جذب شده است ولی با توجه به گستردگی کار این تعداد جوابگو نیست و برای جایگزینی افراد بازنشسته شده باید کادرسازی لازم برای تامین نیرو صورت پذیرد.
قادری همچنین به برگزاری دوره آموزشی اشاره کرد و گفت: در سال زراعی گذشته ۹۵ دوره آموزشی ضمن خدمت برای کارکنان برگزار شد ضمن آنکه یک سامانه آموزش فراگیر نیز وجود دارد که امسال ۲۵ هزار و ۶۹۵ نفر روز از کارکنان جهاد کشاورزی، کشاورزان پیشرو و بهربرداران با برگزاری ۵۷۰ عنوان کلاس آموزشی، ۶۳ هزار و ۱۳۰ نفر روز به صورت آنلاین و ۳۰۵ دوره آموزشی دیگر نیز با شرکت ۶۱ هزار و ۱۹۵ نفر روز برای بهره برداران و کشاورزان برگزار شده است.
به گزارش ایرنا، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه به عنوان یکی از مراکز زیر مجموعه سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی متولی تحقیقات کشاورزی منابع طبیعی و نیز آموزش کشاورزی در استان کرمانشاه است که پس از حدود پنج دهه فعالیت در قالب ساختارهای متفاوت اداری، در سال ۱۳۹۴ با مرکز آموزش جهادکشاورزی کرمانشاه ادغام و پس از آن تحت نام "مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه" فعالیت می کند.
در استان ۲ میلیون نفری کرمانشاه حدود ۱۲۵ هزار بهره بردار در بخش کشاورزی مشغول فعالیت هستند.
استان کرمانشاه با بیش از ۹۵۰ هزار هکتار زمین کشاورزی و تولید سالانه بیش از چهار میلیون و ۵۰۰ هزار تن انواع محصولات کشاورزی، دامی و باغی قطب مهم کشاورزی ایران است.
نظر شما