نگاهی به انتخابات مجلس در ملایر و وضعیت نامزدهایی که به دور دوم رفتند

همدان- ایرنا- اگرچه پرونده انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در اکثر استان‌ها و شهرستان‌های کشور بسته شد اما انتخابات در بعضی حوزه های از جمله ملایر به دور کشیده شد تا تکلیف دومین منتخب مردم این شهرستان در بهارستان اردیبهشت ماه سال آینده مشخص شود.

به گزارش ایرنا؛ از همان ابتدای ورود کاندیداهای دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی به عرصه رقابت، بیشتر پیش‌بینی‌ها حکایت از کشیده شدن انتخابات در ملایر به دور دوم داشت، رقابت آنچنان نزدیک بود که همین اتفاق افتاد و سرنوشت نفر دوم در حوزه انتخابیه ملایر تنها با اختلاف ۷۵ رای با نفر سوم و به حد نصاب نرسیدن مجموع آراء، به بهار سال آینده موکول شد.

پیش از این انتخابات ملایر در دوره هشتم و نهم مجلس نیز به دور کشیده شده بود، سال ۱۳۸۶ و هشتیمن دوره انتخابات مجلس بود که «امین‌حسین رحیمی» با ۳۴ هزار و ۳۴۳ رای به عنوان منتخب اول به مجلس راه یافت و «حسن فاضلیان» با ۲۴ هزار و ۷۶۴ رای و «حسن ونایی» با ۲۱ هزار و ۷۴۹ رای به عنوان نفر دوم و سوم و نرسیدن به حد نصاب مجموع آراء و با میزان مشارکت ۵۰ درصدی، کار به دور دوم کشیده شد و در یک رقابتی نفس‌گیر «حسن ونایی» به عنوان دومین منتخب مردم ملایر راهی مجلس هشتم شد.

در انتخابات دوره نهم مجلس شورای اسلامی نیز «علی‌نعمت چهاردولی» با کسب ۴۴ هزار و ۸۲۹ رای به طور مستقیم به مجلس شورای اسلامی راه یافت و «حسن ونایی» با ۲۸ هزار و ۳۶۱ رای و «احمد آریایی‌نژاد» با ۲۸ هزار و ۳۰۳ رای و با اختلاف ۵۸ رای در دور دوم انتخابات به رقابت پرداختند که در نهایت «احمد آریایی‌نژاد» با کسب ۵۰ هزار و ۶۳۱ رای، برای نخستین بار مجوز ورود به مجلس نهم را از این حوزه انتخابیه دریافت کرد.

و اینک نیز در دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی بار دیگر سرنوشت منتخب دوم ملایر، به رقابت «احمد آریایی‌نژاد» و چهره جدید دیگری به نام «حسین احمدی» گره خورده و در صورت پیروزی آریایی‌نژاد او برای دومین بار است که او راهی بهارستان می‌شود و در صورت پیروزی احمدی، نخستین حضورش را در مجلس تجربه خواهد کرد.

در این دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی داوطلبان زیادی از طیف‌ها و گرایش‌های سیاسی مختلف وارد عرصه رقابت شدند که نسبت به دوره قبل انتخابات مجلس، رشد خوبی را شاهد بودیم و این امر شور انتخاباتی را در این شهرستان ایجاد کرد و شاید بتوان یکی از دلایل کشیده شدن انتخابات ملایر به دور دوم را این عامل ذکر کرد، از ۱۸۵ داوطلبی که پیش‌ثبت‌نام کردند، نام‌نویسی ۱۰۱ نفر قطعی شد که در نهایت پس از تایید صلاحیت‌ها، تغییر حوزه انتخابیه و انصراف‌ها، ۵۵ داوطلب در صحنه رقابت دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی حوزه انتخابیه ملایر باقی ماندند.

در ماراتُن نفس‌گیر و رقابتی انتخابات مجلس در ایستگاه دوازدهم، حجت الاسلام «احد آزادیخواه» نماینده فعلی ملایر در مجلس یازدهم، موفق شد با کسب ۲۲ هزار و ۸۹۷ رای و ۲۵.۹۴ درصد مجموع آراء اخذ شده، به عنوان منتخب نفر اول و برای سومین بار راهی بهارستان شود.

نگاهی به انتخابات مجلس در ملایر و وضعیت نامزدهایی که به دور دوم رفتند

اما رقابت بین کاندیداهای نفر دوم و سوم آنچنان تنگاتنگ و نزدیک بود که اختلاف آنها تنها ۷۵ رای بود و «حسین احمدی» ۱۶ هزار و ۶۸۷ رای معادل ۱۸.۹۱ درصد و «احمد آریائی‌نژاد» با ۱۶ هزار و ۶۱۲ رای معادل ۱۸.۸۲ درصد آراء را به خود اختصاص دادند، اما هر دوی آنها نتوانستند حد نصاب و ۲۰ درصد مجموع آراء را کسب کنند و راهی دور دوم شدند.

عوامل زیادی موجب شد مشارکت حداکثری و شور انتخابات در این شهرستان بالا برود و طبق آمار بیش از ۴۰ درصد از جمعیت این شهرستان در انتخابات یازدهم اسفندماه شرکت کردند و نرخ مشارکت نسبت به دور قبل افزایش خوبی را نشان داد، حالا اما گمانه‌زنی‌هایی در مورد دور دوم انتخابات، نوع مشارکت، گرایش‌های سیاسی و نحوه حمایت گفتمان‌های سیاسی از هم اکنون وجود دارد که چه سرنوشتی را برای منتخب دوم ملایر رقم خواهد زد.

در همین رابطه یک کارشناس مسائل سیاسی در گفت و گو با ایرنا، با بیان اینکه پیش‌بینی دور دوم انتخابات کار سختی است، اظهار داشت: در این دوره از انتخابات با ۲ مدل کاندیدا مواجه هستیم، یک مدل «احمد آریایی‌نژاد» است که کاملا در چارچوب یک جریان سیاسی می‌گنجد و رای وی هم کاملا پایگاه گفتمانی دارد.

«سلیمان اسماعیلی» افزود: خارج از فعالیت‌هایی که وی طی ۱۰ تا ۱۲ اخیر در این شهرستان داشته، بخش عمده‌ای از رای و طرفداران آریایی‌نژاد دارای یک گفتمان مشخص سیاسی است.

وی بیان کرد: در طرف دیگر «حسین احمدی» است که به جهت فعالیت‌های انتخاباتی توانست سبد رای خودش را افزایش دهد و هیچ یک از تفکرات سیاسی را نمایندگی نمی‌کند و فاقد گفتمان سیاسی و جناحی بود.

این کارشناس مسائل سیاسی ادامه داد: در تقابل این دو مدل کاندیدا، فرض را بر این می‌گیریم که در دور دوم انتخابات مجلس مشارکت کاهش پیدا خواهد کرد که یک امر طبیعی است، چون فضای کشور به آن صورت انتخاباتی نیست و تبلیغات در ستاد دو رقیب انجام می‌شود و شور انتخاباتی افت خواهد کرد.

اسماعیلی اظهار کرد: در دور دوم با فرض کاهش مشارکت، غالبا افراد دارای گفتمان سیاسی مشخصی پای صندوق‌های رای حاضر می‌شوند و تلاش می‌کنند در دور دوم هم نتیجه مطلوبشان را به دست بیاورند.

به گفته وی؛ این امتیازی است که برای آریایی‌نژاد می‌توان قائل شد، چون پایگاه مردمی و سبد آراء وی مربوط به گفتمان سیاسی اصولگرا و افرادی است که به صورت گفتمانی رای می‌دهند و رای دادن را وظیفه و تکلیف خود می‌دانند.

این کارشناس مسائل سیاسی گفت: از سوی دیگر «حسین احمدی» که فاقد گفتمان سیاسی است، باید تلاش بیشتری کند تا بتواند سطح مشارکت و جذب آراء مردمی را برای خودش بالا ببرد.

اسماعیلی با بیان اینکه توان زیادی توسط ستاد وی در این دوره از انتخابات مجلس گذاشته شد، افزود: به نظر می‌رسد احمدی برای اینکه آراء مردمی بیشتری را جذب کند، کار سخت‌تری دارد و کار آریایی‌نژاد آسانتر خواهد بود.

وی معتقد است: با توجه به اینکه «حسین احمدی» گفتمان سیاسی خاصی را نمایندگی نمی‌کند، بعید به نظر می‌رسد جریان اصلاحات که خودش را در دور دوم انتخابات مجلس در این شهرستان فاقد کاندیدا می‌داند، پشت سر وی قرار بگیرد، چون وی در تمام این سالها هیچ قرابتی با گفتمان اصلاح‌طلب نداشته است.

کارشناس مسائل سیاسی ادامه داد: از طرفی هم «احمد آریایی‌نژاد» با توجه به اینکه دارای قرائت خاصی از جریان اصولگرا و انقلابی است و نزدیک به طیف جبهه پایداری محسوب می‌شود، اینکه همه جریان‌های اصولگرا بخواهند روی وی اجماع کنند، جای تامل دارد.

اسماعیلی همچنین گفت: به هر حال این اقتضائات است که صحنه سیاسی دور آینده را رقم می‌زند و هر چه به سمت جلو پیش برویم و به انتخابات نزدیکتر شویم، اظهارات، موضع‌گیری‌ها و فعالیت‌های دو کاندیدا می‌تواند صحنه رقابت را شفاف‌تر و صف‌بندی‌ها را واضح‌تر کند، اما به نظرم انتخابات در دور دوم از یک جهت سیاسی و از جهت دیگری مبتنی بر قوم‌گرایی، تبلیغات ستادی و فقدان گفتمان سیاسی است.

به گزارش ایرنا؛ در انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در حوزه انتخابیه ملایر، ۹۳ هزار و ۵۲۲ رای اخذ شد که از این تعداد ۸۸ هزار و ۲۵۵ رای صحیح به دست آمد.

شهرستان ملایر با جمعیتی بیش از ۳۰۰ هزار نفر صاحب ۲ کرسی نمایندگی در مجلس شورای اسلامی است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha