به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، آیین پایانی جایزه ملی پژوهشهای برتر روابط فرهنگی و بینالمللی با حضور حجت الاسلام محمدمهدی ایمانیپور رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی سیدمحمد حسینی معاون پارلمانی رئیس جمهوری و جمعی از اساتید و پژوهشگران حوزه فرهنگ و روابط بینالملل در محل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار شد.
با توجه به مجموع ۳۰۵ اثر ارسالی به دبیرخانه جایزه و بررسی و داوری آثار بزگزیدگان آثار به شرح زیر اعلام شد:
در بخش پژوهشگران شاخص سازمان در سال ۱۴۰۲
محمدرضا بهمنی و مهدی مولایی برای کتاب چیستی رویکرد تمدنی از عرصه نظر تا صحنه عمل
در بخش تألیف کتاب:
رامین مددلو برای کتاب همراهی خونوخدا شیعیان ترکیه پس از انقلاب اسلامی
در بخش ترجمه کتاب:
احسان محمدی برای کتاب دیپلماسی فوتبال
در بخش مقاله:
آرش قربانی سپهر برای مقاله نگرشی نو در تبیین مرزبندی هویتی در عصر جهانی شدن
در بخش پایاننامه تحصیلات تکمیلی:
امیر حسین عرب پور برای شناسایی ابعاد و مولفه های دیپلماسی اقتصادی و تجاری و تاثیر آن بر برند جمهوری اسلامی ایران و ابراهیم شمشیری برای والت دیزنی و دیپلماسی عمومی آمریکا برای کودکان
در بخش گزارش سیاسی و پژوهشی:
مرتضی انصاری برای معرفی مسائل نوپدید آینده و ارتقای خبررسانی جمهوری اسلامی و امیر هاشمی مقدم برای آسیب شناسی و ارائه راه کار های پیش روی ایرانیان در زیارت اربعین
ضرورت توجه به نقش فضای مجازی در پیشبرد اهداف دیپلماسی فرهنگی
شورای علمی و هیات داوران نخستین دوره جایزه پژوهشهای برتر روابط فرهنگی بینالمللی در گزارش خود، این اقدام نیکو را به مدیران سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و جامعه پژوهشگران حوزۀ فرهنگ تبریک گفت و اعلام کرد: بیشک، این اقدام در ترویج روحیه پژوهشگری در میان دوستداران فرهنگ از یک سو و بهرهمندی از نتایج این پژوهشها در حوزه اجرا از سوی مدیران و کارگزاران مفید و موثر خواهد بود البته به شرطی که تداوم و استمرار داشته باشد.
این گزارش افزود: شورای علمی جایزه، کار خود را با هدف تنظیم فراخوان متناسب با اولویتها و اهداف سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی که در شورای سیاستگذاری تهیه شده بود و نیز برنامه ریزی برای دریافت و داوری آثار از مهرماه سال جاری آغاز کرد. در مهلت اول فراخوان که تا پایان آذرماه ادامه و بر دریافت آثاری که در سه سال اخیر نگارش و منتشر شده بودند تاکید داشت، ۱۷۵ اثر در قالبهای مختلف اعلام شده اعم از کتاب، ترجمه رساله دکتری، پایاننامه کارشناسی ارشد، مقاله علمی، گزارش سیاستی و گزارش پژوهشی دریافت شد. همزمان طرحی با مشارکت دانشگاه تربیت مدرس تهیه و انجام شد مبنی بر شناسایی آثار مهم که در حوزه پژوهشهای فرهنگی بینالمللی نوشته و منتشر شده بود. حاصل این طرح و تمدید ۲۰ روزه فراخوان دریافت ۱۳۰ اثر دیگر بود که بر تنوع و غنای جایزه و نیز ارتقاء سطح داوری ها افزود.
شورای علمی جایزه اضافه کرد: بدین ترتیب داوری ۳۰۵ اثر در قالبهای یادشده و از سوی نمایندگانی از دانشگاههای مختلف اعم از علامه طباطبایی، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه تهران، دانشگاه تربیت مدرس و دانشگاه امام صادق (ع) آغاز شد.
در داوری آثار، شاخصهایی همچون انطباق موضوع با اولویتهای سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، رعایت موازین علمی از جمله بهرهمندی از روش شکل و ساختار مناسب کاربردی بودن و اهمیت و ضرورت موضوع مورد توجه هیلت داوران بود. پس از طی مراحل نخستین داوری مشتمل بر غربال اولیه مبتنی بر حذف آثاری که اصول نگارش علمی را رعایت نکرده یا بر محورهای فراخوان منطبق نبودند در مراحل نهایی، تمهید شورای علمی داوری آثار از سوی سه داور مختلف بود که بر اطمینان و استحکام کار میافزود.
شورا تصریح کرد: امروز هیات داوری با خرسندی اعلام میدارد که در داوری با توجه به امکانات و زمان محدود دقتهای لازم انجام گرفته است و همزمان اذعان میدارد که آثار مهم و ارزشمندی را نیز از نظر گذراند که به ثرغم استحکام و اعتبار علمی صرفاً به این دلیل که با محورهای فراخوان مطابقت نمیکردند نامشان در میان برگزیدگان امروز نیست.
بر اساس گزارش شورای جایزه، در این دوره علاوه بر آثار فارسی آثاری به زبانهای انگلیسی، عربی و فرانسوی نیز ارسال شده بود. از ویژگیهای آثار در این دوره نخست جایزه توجه به روابط فرهنگی با همسایگان ایران از عراق و عربستان تا قفقاز و ترکیه بود موضوعات مهمی چون آیین اربعین و نقش آن در توسعه روابط فرهنگی پررنگ مینمود. مسالهه شیعیان در نقاط مختلف جهان از دیگر موضوعات مهم مورد توجه از سوی پژوهشگران مختلف در آثارشان بود همچنین و بویژه در مقالات، توجه به نقش بسترهای جدید ارتباطی همچون فضای مجازی در پیشبرد اهداف دیپلماسی فرهنگی مهم مینمود.
از جمله کشورهایی که در روابط فرهنگی جمهوری اسلامی ایران توجه بیشتری از سوی نویسندگان و پژوهشگران کسب کرده بودند، روسیه، عراق، ترکیه، هند و عربستان جایگاه بالاتری داشتند.
این شورا ادامه داد: به نظر میرسد پژوهش درباره روابط فرهنگی ایران با دیگر کشورهای همسایه از جمله کشورهای حوزه خلیج فارس موضوعی است که از دید هیات داوران باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد و بدیهی است که در این راستا اقدامات و تمهیدات سازمان و نهادهای مختلف علمی و دانشگاهی ضروری است.
گزارش شورا میافزاید: در تصمیمات نخستین شورای علمی بنا بر اختصاص جایزه به سه عنوان در هر بخش مجزا بود، لیکن با توجه به تعدد آثار در قالب مقالات علمی بیش از ۱۵۰ مقاله هیئت داوران تصمیم گرفت در این بخش تعداد ۴ مقاله را به عنوان مقالات برتر و شایسته تقدیر معرفی کند. در عوض و در بخش کتب ترجمه با توجه به کیفیت آثار، هیات داوران تنها دو اثر را شایسته معرفی در این بخش اعلام میکند.
به همین ترتیب در بخشهای گزارش پژوهشی و گزارش سیاستی کیفیت بسیاری از آثار با توجه به شاخصهای علمی و تحقیقی مطلوب نبود و لذا هیلت داوران در این دو قالب نیز تنها دو اثر را شایسته معرفی و تقدیر میداند.
شورا همزمان از جامعه علمی دانشگاهی و غیردانشگاهی دعوت کرد اهتمام بیشتری به این دو حوزه که در تصمیم گیریهای سیاستی مهم و موثر محسوب میشوند داشته باشد.
شورا خاطرنشان کرد: در مجموع انتظار میرود و امید است که این جایزه منجر به جهت دهی به موضوعات و اولویتهای مهم و ضروری در تهیه رسالهها و پایاننامههای دانشجویی شود. بی شک همزمان با توجه به مبانی و موازین علمی در پژوهش توجه به اولویتها و کاربرد تحقیقات در حوزه عمل مولفهای است که نمیتوان از آن غافل بود و البته این مهم جز با پشتکار و استمرار در مسیری که گشوده شده است، میسر نیست.
شورای علمی و هیات داوران نخستین دروه جایزه پژوهشهای برتر روابط فرهنگی بینالمللی با سپاس از طراحان و برگزارکنندگان این جایزه مراتب سپاسگزاری خود را از همه کسانی که با ارسال آثار خود امکان گشایش چنین مسیری را فراهم کردند ابراز میدارد و به برگزیدگان این دوره صمیمانه تبریک میگوید، همچنین آرزو میکند اقداماتی از این دست با تمهیداتی همچون اعطای فرصتهای مطالعاتی در کشورهای هدف برای برندگان و برگزیدگان آتی این جایزه بر غنا و تاثیر آن افزوده و با تکریم عالمان و اندیشمندان حوزه فرهنگ به سهم و به نوبه خود ابزاری برای رشد و توسعه فرهنگ پربار ایرانی و اسلامی در منطقه و جهان باشد.
نظر شما