غلامحسین شاکری کوشکی روز شنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: هرساله گود زینل خان در روزهای ۱۳ و ۱۴ فروردین ماه میزبان دهها هزار نفر از علاقه مندان و تماشاگرانی از سراسر کشور بود که امسال با توجه به همزمانی مسابقات کشتی با چوخه در ماه مبارک رمضان، این رویداد ورزشی بعد از عید فطر برگزار خواهد شد.
وی افزود: مسابقات کشتی باچوخه اسفراین در گود زینل خان یکی از بزرگترین رویدادهای ورزشی کشور است که بیش از ۵۰ هزار تماشاگر مشتاق از شهرستان های دور و نزدیک برای دیدن آن در محل حضور می یابند.
شاکری کوشکی با اشاره به برگزار کشتی باچوخه در دیگر شهرهای خراسانشمالی گفت: مسابقات کشتی باچوخه در شیروان همزمان با عید سعید فطر، در شهر آشخانه ۳۱ فروردین ماه و در فاروج ۱۵ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ برگزار خواهد شد.
کشتی سنتی باچوخه خراسان شمالی از ورزش های پرطرفدار در این خطه است که به عنوان میراث معنوی در سال ۸۷ به شماره ۳۰ در فهرست آثار ملی میراث ناملموس کشور ثبت شده است.
چوخه واژه ای کردی و نام لباسی است که کشتی گیران این رشته به تن می کنند که از شنل کوتاهی که کشتی گیران آن را با شال سفید رنگی محکم می کنند تشکیل شده و از آنجا که این کشتی از گذشته های دور در بین عشایر کرد شمال خراسان مرسوم بوده به نام کشتی باچوخه معروف شده است.
مسابقات با نواخته شدن دهل و سرنا همراه است که در ذهن بیننده تداعی کننده رشادت ها و دلاوری های پهلوانان و نام آوران تاریخ ایران است.
کشتی گیران چوخه قبل از آغاز مسابقه وضو گرفته و با روحیه ای معنوی پا به میدان گذاشته و پس از روبوسی با حریف با دستور داور مسابقه که معمولا از پیشکسوتان این رشته است، کشتی را آغاز می کنند.
کشتی باچوخه سنتی را به نوعی می توان مادر تمام کشتی های آزاد، فرنگی، جودو و کوراش دانست چرا که اکثر فنون آن شبیه آنها است و به تدریج به کشتی های دیگر نیز رسوخ پیدا کرده است.
شهرستان ۱۲۷ هزار نفری اسفراین در ۶۰ کیلومتری جنوب شرقی بجنورد مرکز خراسان شمالی مهد کشتی با چوخه است و تاکنون پهلوانان و قهرمانی زیادی از این خطه برای کشور در میادین ملی و بین المللی افتخارآفرینی کرده اند
نظر شما