افزایش مشارکت مردم در صنعت برق با بهینه‌سازی مصرف و توسعه برق تجدیدپذیر

تهران- ایرنا- مدیر عامل شرکت مدیریت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران (توانیر) گفت: صنعت برق برای تحقق شعار امسال به‌دنبال افزایش مشارکت مردم در بهینه‌سازی مصرف از یک طرف و توسعه تولید برق تجدیدپذیر است.

«مصطفی رجبی مشهدی» در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره صنعت برق و تحقق شعار سال افزود: سال ۱۴۰۳ توسط رهبر معظم انقلاب به عنوان سال «جهش تولید با مشارکت مردم»‌ نامگذاری شد و صنعت برق کشور به عنوان یکی از زیرساخت های اساسی تولید، در همه بخش های کشور خود را موظف به ایفای نقش در تحقق شعار مذکور می داند.

مدیرعامل توانیر خاطرنشان‌کرد: صنعت برق کشور به عنوان نهاده اصلی و زیرساخت حیاتی در بخش های مختلف تولید اعم از فرآیندهای صنعتی، کشاورزی، خدمات و بازرگانی نقشی تعیین کننده و تقریبا غیر قابل جایگزین در همه حوزه های اقتصادی دارد.

رجبی مشهدی گفت: در راستای تحقق شعار سال، صنعت برق کشور خود را موظف می داند با اتخاذ راهکارهای مناسب زمینه را برای جهش تولید در همه حوزه های اقتصادی و نیز مشارکت حداکثری مردم در این زمینه مهیا کند و در این باره راهبردهایی سرلوحه صنعت برق کشور در سال ۱۴۰۳ خواهد بود.

وی، افزایش مشارکت مردم در بهینه سازی مصرف برق را یکی از این موارد برشمرد و ادامه‌داد: در سال های اخیر تغییر سبک زندگی به همراه برقی سازی بخش عمده ای از دستگاه های مورد استفاده مردم به همراه تغییرات اقلیمی، منجر به رشد شتابان مصرف برق در بخش خانگی شده است. این امر فشار بسیار بالایی به شبکه برق کشور به‌ویژه در ماه های گرم سال برای تامین برق پایدار بخش خانگی و بخش مولد کشور وارد می کند.

این مقام مسوول خاطرنشان‌کرد: یکی از راهبردهای اساسی صنعت برق کشور در سال جاری استفاده از ظرفیت بالای بهینه سازی مصرف برق در بخش خانگی است تا با جلب مشارکت حداکثری مردم نسبت به کاهش مصرف در این بخش، امکان افزایش توان خدمت رسانی به بخش های مولد صنعتی و خدماتی و کشاورزی فراهم شود.

وی بیان‌داشت: در همین راستا طرح های تشویقی در کنار برنامه‌های فرهنگ سازی به‌منظور بهینه سازی و کاهش مصرف در ایام گرم سال در این حوزه تدارک دیده شده است.

مدیرعامل توانیر گفت: از یک سو با پرداخت پاداش صرفه جویی به مصرف کنندگان به دنبال افزایش انگیزه مصرف کنندگان خانگی و تجاری برای کاهش مصرف خواهیم بود و از سوی دیگر، با طراحی برنامه های مختلف فرهنگی و اطلاع رسانی سعی در افزایش آگاهی و حساسیت مردم کشورمان نسبت به اهمیت و جایگاه مصرف بهینه برق خواهیم داشت.

رجبی مشهدی، استفاده از ابزارهای نوین اطلاع رسانی نظیر ظرفیت های شبکه های ارتباطی جدید، اپراتورهای هوشمند انرژی و شرکت های خدمات انرژی را از جمله اقدام ها دانست و اضافه‌کرد: اپراتور هوشمند انرژی در سال جاری توسط توانیر و با همکاری بخش ارتباطات کشور راه اندازی شده و قصد دارد تا با اطلاع رسانی، فرهنگ سازی، آموزش و نیز پیاده سازی طرح های بهینه سازی مصرف اعلامی توسط توانیر با ابزارهای نوین، هوش مصنوعی و داده کاوی به عنوان سکوی ارتباطی و واسطه بین توانیر و مصرف کنندگان گرامی نقش مهمی در بهینه سازی مصرف توسط مصرف کنندگان برق به خصوص در بخش خانگی داشته باشد.

وی گفت: از سوی دیگر در بحث بهینه سازی مصرف برق با توجه به نقش بالای وسایل سرمایشی در مصرف برق در ایام گرم سال، صنعت برق برنامه های متنوعی برای جایگزینی کولرهای کم بازده و قدیمی با کولرهای جدید و پربازده در حال اجرا دارد که امید می رود با مشارکت مردم در اجرای این طرح، میزان مصرف برق در ایام گرم کاهش قابل توجهی داشته باشد. در کنار این امر، بهینه سازی تجهیزات و لامپ های روشنایی معابر نیز در دست اجرا است تا از مصرف بهینه در این بخش نیز اطمینان حاصل شود.

مدیرعامل توانیر اظهار داشت: در اجرای همه طرح های بهینه سازی، تمرکز ویژه ای بر جلب مشارکت بخش خصوصی و استفاده از ابزارهای بازار سرمایه نظیر گواهی های صرفه جویی انرژی قابل معامله در بورس انرژی قرار داده شده است.

افزایش مشارکت مردم در صنعت برق با بهینه‌سازی مصرف و توسعه برق تجدیدپذیر

رجبی مشهدی، افزایش تولید برق تجدیدپذیر با مشارکت مردم را از دیگر گام ها دانست و افزود: یکی از راهبردهای اساسی دولت سیزدهم، ساخت نیروگاه های تجدیدپذیر خورشیدی مقیاس کوچک با ظرفیت پنج کیلووات خانگی است. در اجرای این طرح تاکید بر توانمندسازی مصرف کنندگان خانگی و مشترکان تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی است.

وی گفت: در سال ۱۴۰۲ بیش از ۶ هزار سامانه خورشیدی کوچک مقیاس با ظرفیتی افزون بر ۵۳ مگاوات در کشور ساخته شد. در سال ۱۴۰۳ نیز این برنامه با قدرت ادامه خواهد یافت تا علاوه بر توانمندسازی خانوارهای تحت پوشش این طرح، به افزایش تولید برق تجدید پذیر، کاهش مصرف سوخت های فسیلی و رفع ناترازی تولید برق در کشور کمک شود.

این مقام مسوول صنعت برق گفت: در بخش نیروگاه های مقیاس بزرگ تجدیدپذیر نیز امکانات مختلفی نظیر تابلوی سبز بورس، قراردادهای خرید تضمینی و استفاده از ظرفیت ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید با محوریت بخش خصوصی و مشارکت عمومی به‌منظور افزایش ظرفیت تولید برق تجدیدپذیر در نظر گرفته شده است.

استفاده از ظرفیت بخش خصوصی برای رفع ناترازی‌های برق

رجبی مشهدی بر افزایش تولید برق توسط بخش خصوصی تاکید کرد و گفت: با توجه به ناترازی تولید و مصرف برق کشور در سال های گذشته، تمرکز اصلی برنامه های وزارت نیرو به استفاده از ظرفیت های بخش خصوصی برای افزایش ظرفیت تولید و رفع ناترازی های برق قرار گرفته است. در همین راستا طرح های مختلفی جهت سرمایه گذاری بخش خصوصی در ابعاد مختلف طراحی شده است که امید می رود در سال جاری پیاده سازی شده و به اجرا برسد.

وی ادامه‌داد: در این طرح ها از نیروگاه های بزرگ مقیاس برای سرمایه گذاری شرکت های بزرگ و صنایع تا نیروگاه های مقیاس کوچک حرارتی و تجدیدپذیر با مقیاس متوسط و کوچک برای مشارکت مردم و شرکت های متوسط و کوچک طراحی شده است.

مدیرعامل توانیز افزود: با اجرای این طرح ها توسط بخش خصوصی که بخشی از آنها در برنامه «۱۸۰ اقدام وزارت نیرو برای سال ۱۴۰۳» نیز گنجانده شده است، انتظار می رود تامین برق کشور در ایام گرم سال با مشکلات کمتری همراه شود.

وی اظهار داشت: تامین برق پایدار صنایع و بخش های تولید کشور در راستای جهش تولید کشور، تامین برق پایدار صنایع و بخش های تولیدی از اهمیت بالایی برخوردار است.

رجبی مشهدی خاطرنشان کرد: وزارت نیرو و شرکت توانیر با برنامه ریزی های انجام شده در سال گذشته، توانستند ضمن مدیریت شبکه برق کشور در ایام گرم تابستان ۱۴۰۲، میزان برق تحویلی به صنایع کشور را نسبت به سال ۱۴۰۱ افزایش دهند. در همین راستا میزان برق تحویلی به بخش صنعت نسبت به سال قبل از آن بیش از پنج درصد رشد داشت.

امسال برق صنایع کشور به صورت پایدار تامین می‌شود

وی بیان‌داشت: در سال «جهش تولید با مشارکت مردم» نیز بر اساس برنامه ریزی انجام شده، مقرر شد برق صنایع کشور به صورت پایدار تامین شود و با هماهنگی صورت گرفته با بخش صنعت برنامه های مدیریت مصرف به گونه ای پیاده سازی و اجرا شود که مشکلی در فرآیند تولید این صنایع ایجاد نشود تا بتوانند نسبت به افزایش تولید و تحقق شعار سال اقدام کنند.

سهم بخش خصوصی در تجارت برق به بیش از ۳۰ درصد می‌رسد

مدیرعامل توانیر، افزایش مشارکت مردم در تجارت برق و کاهش نقش دولت را از دیگر راهبرها برشمرد و گفت: یکی از مهمترین برنامه های وزارت نیرو و صنعت برق کشور در راستای تحقق شعار سال ۱۴۰۳، افزایش مشارکت مردم و مصرف کنندگان در تجارت برق و کاهش سهم دولت در این زمینه است.

رجبی مشهدی افزود: در سال ۱۴۰۲ بخش خصوصی کشور با تجارت بیش از ۵۳ میلیارد کیلووات ساعت برق در بورس انرژی و قراردادهای دو جانبه، سهمی معادل ۱۴.۵ درصد در تجارت برق کشور داشت.

وی ادامه داد: در سال ۱۴۰۳ وزارت نیرو در تلاش است تا با برنامه ریزی مناسب و ایجاد زیرساخت های حقوقی و مالی مناسب، سهم بخش خصوصی را در تجارت برق به بیش از ۳۰ درصد افزایش دهد.

مدیرعامل توانیر خاطرنشان کرد: در همین راستا، مصرف کنندگان برق کشور می توانند برق مورد نیاز خود را به صورت مستقیم و بلافاصله از تولیدکنندگان خریداری کنند. شرکت توانیر نیز به عنوان مالک شبکه نسبت به ترانزیت و تحویل برق مبادله شده اقدام خواهد کرد.

وی گفت: در راستای اجرای برنامه های فوق از مردم کشور درخواست می شود با مشارکت در برنامه های مدیریت مصرف به‌ویژه در قالب طرح اپراتور هوشمند انرژی به صنعت برق کشور در ایفای مسوولیت خود کمک کنند.

رجبی مشهدی خاطرنشان‌کرد: برنامه های صنعت برق برای افزایش مشارکت مردم در سال جاری در حوزه های مختلف مصرف و تولید در زمینه ها و مقیاس های مختلف طراحی و تدوین شده است که انتظار می رود در صورت پیاده سازی و اجرا علاوه برق تحقق شعار سال، برق مطمئن و پایدار بخش های مختلف مصرف به‌ویژه در ایام گرم سال تامین شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha