خانه پروین کانون فعالیت های فرهنگی در تبریز/شخصیت شعری اعتصامی در حصار زمان نمی گنجد

تبریز- ایرنا- بازه زمانی ۲۵ اسفند تا ۱۵ فروردین در روزهایی که گذشت، قصه متفاوتی داشت و خانه پروین اعتصامی در این ایام به کانون فعالیت های فرهنگی، هنری و ادبی تبدیل شده تا هم یاد و خاطره پروین اعتصامی گرامی داشته شود و هم گردشگران نوروزی تبریز با بازدید از خانه پروین، فرصت بهره مندی از رویدادهای مختلف فرهنگی و هنری را داشته باشند.

به گزارش ایرنا، کوتاه بودن فاصله زمانی ۲۵ اسفند، سالروز تولد پروین اعتصامی تا ۱۵ فروردین ماه سالروز وفات این شاعره تاثیرگذار ایران زمین، شاید نمادی از عمر کوتاه و در عین حال موثر پروین اعتصامی نیز باشد.

۲ مناسبتی که معمولا یکی در شلوغی و هیجانات آخر سال و دیگری در پایان تعطیلات نوروزی چندان مجالی برای کنشگری فرهنگی و هنری پیرامون این شخصیت ادبی فراهم نمی کند، هرچند شخصیت شعری پروین اعتصامی که بزرگان معاصرش همچون دهخدا و علامه ی قزوینی مقاله هایی درباره اشعار او نوشته و شعر و هنرش را ستوده اند، بسی بزرگ تر از آن است که در حصار زمان قرار گیرد.

فعالیت های خانه پروین اعتصامی نیز با برگزاری آئین بزرگداشت تولد پروین اعتصامی در تاریخ ۲۵ اسفند ماه ۱۴۰۲ آغاز شد و در این آئین حسن گلی معاون فرهنگی و رسانه ای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت:‌ نباید پروین را فقط در ۲۵ اسفند ماه یاد کنیم و رسالت اداره ارشاد و انجمن‌های فرهنگی، یاد کردن مستمر بزرگان آذربایجان است که هر کدام را در حوزه خود شاخص سازی کنیم.

وی افزود: انتظار این است که محافل و انجمن های ادبی در همه ایام سال به تبیین و معرفی شخصیت پروین اعتصامی و دیگر مفاخر ادبی و فرهنگی ایران و آذربایجان اهتمام کنند که این مهم می تواند در تربیت نسل جدیدی از نخبگان ادبی و شاخص سازی اساتید و برجستگان حوزه شعر و ادب نقش ارزشمندی داشته باشد.

اجرای موسیقی عاشیقلار در قالب ویژه برنامه آذربایجان خاستگاه موسیقی عاشیقی ، اجرای برنامه روز جهانی هنرهای نمایشی و تجلیل از فعالان مقام آور این عرصه،‌ برگزاری کارگاه خوشنویسی با محوریت بزرگداشت استاد میر علی تبریزی واضع خط نستعلیق، برگزاری آئین کتابت قرآن کریم توسط جمعی از خوشنویسان تبریزی و بزرگداشت میرزا طاهر خوشنویس از جمله برنامه هایی بود که در ایام نوروز و در حضور شهروندان تبریزی و گردشگران نوروزی در خانه پروین انجام شد و در همه این برنامه ها ، ضمن اشاره به ابعاد مختلف ادبی و اجتماعی شخصیت پروین اعتصامی ، یاد و خاطره این بانوی شاعر تبریزی گرامی داشته شد.

علاوه بر این ایام نوروز در مقبره الشعرای تبریز نیز در قالب ویژه برنامه عید ۱۴۰۳ با مفاخر آذربایجان، پروین اعتصامی برای میهمانان و گردشگران معرفی شد.

واقعیت این است هر کدام از مفاخر آذربایجان در حوزه های مختلف از جمله شعر و ادب، سرمایه های گرانسنگی هستند که باید برای پاسداشت از فرهنگ و هویت ایرانی و اسلامی مورد توجه قرار گرفته و بسان الگوهای قابل دسترسی برای نسل های مختلف به خصوص جوانان معرفی شوند.

پروین اعتصامی به رغم عمر کوتاه خود، در حوزه های مختلف مانند سرایش شعر اجتماعی با درون مایه سیاسی، گام های استواری برداشته است.

جمشید علیزاده، نویسنده و استاد ادبیات با اشاره به وجه سیاسی اشعار پروین معتقد است: شعر سیاسی به شعری گفته می‌شود که با زبان ساده علیه دستگاه حاکمیت سروده می‌شود.

خانه پروین کانون فعالیت های فرهنگی و هنری در تبریز

وی افزود: بیشتر اشعار سیاسی با کارکردی روزنامه‌وار و با کمترین بسامد در ماندگاری ارائه می‌شوند. شعر سیاسی موفق و ماندگار سرودن شاید دشوارترین نوع شعر سرودن در این حوزه باشد و در خصوص اشعار پروین نکته مغفول مانده اینکه بسیاری از اشعار او هیأت حاکمه وقت را مورد نقد قرار می‌دهند بی آنکه وارد ورطه روزنامه‌ای بودن شود و این شاخص مهمی از اشعار پروین است.

علیزاده خاطرنشان کرد: علاوه بر این ظلم‌ستیزی، مقابله با فقر، و توجه به عدالت اجتماعی از جمله مهم‌ترین درونمایه‌های اشعار پروین اعتصامی هستند.

وی با بیان اینکه از نظر سبک شعری و نقد ادبی، آثار پروین اعتصامی را می‌توان متأثر از درک بالای او از دو جریان ادبیات کهن فارسی و همچنین ادبیات غرب دانست، افزود: این درک هم‌زمان به پروین اعتصامی فرصت خلق اشعاری نو و متمایز با سایر شاعران هم‌عصرش می‌داد. به همین دلیل برخی از منتقدان، سبک شعری پروین اعتصامی را تحت تأثیر نوعی جریان تلفیقی و ترکیبی از اشعار کهن سنتی و دیدگاه‌های نو و تازه می‌دانند.

خانه پروین کانون فعالیت های فرهنگی و هنری در تبریز

برای شاخص سازی مقبره پروین اعتصامی هماهنگی هایی با آستان مقدس حضرت معصومه (س)‌ لازم است

معاون فرهنگی و رسانه ای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی ، با بیان اینکه دفن این شاعر تبریزی در جوار بارگاه ملکوتی حضرت معصومه (‌س)‌ در قم سعادت بزرگی برای پروین اعتصامی محسوب می شود.

وی معتقد است :‌ البته لازم است در خصوص شاخص سازی مقبره این شاعر بزرگ و تبیین شخصیت شعری و اجتماعی وی ، اقدامات و هماهنگی هایی با آستان مقدس حضرت معصومه (س)‌ و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم انجام داد تا همه علاقمندان فرهنگ و ادب که به زیارت حضرت معصومه مشرف می شوند، بر سر مزار این شاعره بزرگ نیز حاضر شوند و بیش از پیش با اشعار و شخصیت وی بعنوان یکی از مفاخر برجسته ادبی آذربایجان و ایران آشنا شوند.

پروین اعتصامی در سال ۱۳۱۵، از پذیرش مدال درجه سه‌ لیاقت که توسط دربار رضاشاه به پروین اعتصامی اهدا می شد سر باز زد و به گفته‌ خودش نتوانست این مدال را از دست استبداد بگیرد و جلو استبداد ایستادگی نکند. در همین زمان بود که او شعر «صائقه‌ی ما ستم اغنیاست» را سرود.

از پروین اعتصامی یک دیوان اشعار چاپ و منتشر شده و عمده‌ شهرت او به دلیل استفاده از سبک شعر «مناظره» در اشعارش است.

وی در سال ۱۳۲۰ در حالی که تنها ۳۴ سال داشت و خود را برای چاپ دوم دیوان اشعارش آماده می‌کرد، به بیماری حصبه مبتلا شد و در ۱۵ فروردین‌ماه همان سال چشم از جهان فروبست. او را در آرامگاه خانوادگی‌شان در حرم حضرت معصومه(س) در قم به خاک سپرده‌اند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha