به گزارش ایرنا از خبرگزاری تاس، ماریا زاخارووا چهارشنبه ۱۵ فروردین ۱۴۰۳ برابر با سوم آوریل ۲۰۲۴ در نشستی خبری در این باره گفت: ناتو، جنگ و ویرانی را برای بسیاری از کشورها به خاطر رونق "میلیارد طلایی با ارزشهای مشکوک" به همراه داشته است؛ ابزاری که در جهان چندقطبی در حال ظهور جایی ندارد.
وی، تاریخ ناتو را مرثیهای برای همکاریها در حوزه امنیت توصیف کرد و گفت: به طور خلاصه، میتوانیم بگوییم که با وجود همزمانی چهارم آوریل با روز سالگرد شکلگیری ناتو، کشورهای عضو این سازمان چیزی برای جشن گرفتن ندارند، احتمالا این روز برای آنها یک روز تعطیل برنامهریزی شده است؛ اما از نظر من، این روز مرثیهای برای پایان همکاریهای اروپایی، مفاهیمی همچون تقسیمناپذیری امنیت و مقابله با چالشها و تهدیدهای مشترک است.
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه با بیان اینکه فعالیتهای ناتو در کانون توجه مسکو باقی خواهد ماند، گفت: ناتو به کشورهایی مانند صربستان و اوکراین وعده های زیادی داده است، اما تنها کسانی که دروغ های این ائتلاف (نظامی) را باور نکردند، از نابودی نجات یافتند.
پیش از این، ولادیمیر پوتین رئیسجمهوری روسیه نیز از عبارت "میلیارد طلایی" در سخنان خود استفاده کرده است. وی پارسال در کنفرانس بین المللی پارلمانی "روسیه - آمریکای لاتین" گفت که ساختار روابط اعتباری مدرن به گونه ای است که فقط در خدمت منافع کشورهای "میلیارد طلایی" است. به طور دقیق تر، رهبران این کشورهای "میلیارد طلایی"، تقریباً همه کشورهای دیگر جهان را استثمار می کنند. آنها از موقعیت خود، فناوری، اطلاعات و مالی سوء استفاده می کنند. از نگاه پوتین، ساختار موسسات مالی بینالمللی به گونهای است که به جز کشورهای "میلیارد طلایی" برای دیگران زیان آور است.
ناتو بر اساس پیمان آتلانتیک شمالی تأسیس شد که در چهار آوریل ۱۹۴۹ در واشنگتن توسط وزرای خارجه ۱۲ کشور - بلژیک، انگلیس، دانمارک، ایسلند، ایتالیا، کانادا، لوکزامبورگ، هلند، نروژ، پرتغال، آمریکا و فرانسه امضا شد. این سند، هدف ناتو را «تقویت ثبات و افزایش رفاه در منطقه اقیانوس اطلس شمالی» نامیده است.
در مقطع کنونی، ناتو ۳۲ کشور از جمله تقریباً همه کشورهای اروپایی، ایالات متحده آمریکا، کانادا و ترکیه را در بر میگیرد.
کشورهای علاقهمند برای پیوستن به ناتو، باید ضمن جلب موافقت دیگر کشورهای عضو این پیمان، در حوزه سرزمینی خود با دیگر همسایگان اختلاف ارضی نداشته باشند و نیروهای مسلح خود را با استانداردهای اتحاد منطبق کنند.
گزارشها درباره احتمال اعزام ۱۵۰۰ نظامی فرانسوی به اوکراین
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در بخش دیگری از این نشست خبری گفت: اطلاعات جدیدی در مورد آماده سازی یک گروه نظامی توسط پاریس برای اعزام به اوکراین به دست آمده است.
اشاره زاخارووا به اعلام فرماندهی لژیون خارجی فرانسه در اوایل ماه مارس ۲۰۲۴ ( اسفند ۱۴۰۳) مبنی بر ترکیب یک گروه تاکتیکی گردان متشکل از یک هزار و ۵۰۰ نفر بود که انتظار میرود در ماه آوریل (فروردین – اردیبهشت ۱۴۰۳) برای اعزام به صحنه عملیات نظامی اوکراین در حالت آمادگی کامل رزمی قرار گیرند.
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در ادامه گفت: فرانسویها آن بخش از تاریخ خود را ادامه میدهند که تلاش دارند به فراموشی سپرده شود و آن کار اجدادشان است که مشغول قاچاق مخفیانه اموال فرهنگی از اوکراین بودند، از جمله نمادهای باستانی بیزانس.
پیشتر امانوئل مکرون رئیسجمهوری فرانسه کشورهای عضو ناتو را به حمایت بیشتر از اوکراین در نبرد با روسیه از جمله اعزام نیروی نظامی فراخوانده بود.
قاچاق مواد منفجره در نمادهای مذهبی مسیحیت ارتدوکس
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در ادامه این نشست خبری در واکنش به قاچاق مواد منفجره در پوشش محمولههای مذهبی مسیحیت ارتدوکس به روسیه را منطق بیماران روانی توصیف کرد.
وی اظهار داشت: من معتقدم اظهار نظر در مورد اقدامات بیماران روانی تهدیدی برای آلوده شدن به آن است. منطق افراطیون و تروریست ها باید توسط آنها یا پزشکان متخصص در این بیماری توضیح داده شود.
زاخارووا افزود که شاید از نمادهای مذهبی به این دلیل استفاده شده است که با "ایمان و اعتماد" مرتبط است.
پیش از این سرویس امنیت فدرال روسیه به همراه سرویس گمرک فدرال این کشور اعلام کرد که محمولههای مواد منفجره که در نمادهای مسیحیت ارتدوکس و کلیسا از اوکراین به کشورهای اروپایی منتقل و از آنجا به روسیه فرستاده شده بود، کشف کردهاند. بنا بر این گزارش، از محموله ای که در مسیر اوکراین - رومانی - مجارستان - اسلواکی - لهستان - لیتوانی - لتونی - روسیه در حرکت بود، ۲۷ بمب دست ساز آماده استفاده پنهان شده در نمادهای مذهبی کشف شد.
واکنش به تغییرات در حکومت اوکراین
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در پاسخ به پرسشی درباره تغییرات برخی مقامات در اوکراین گفت: این تغییرات، تجدید سازمان نیست، بلکه پاکسازی است. چیزی که آنها با آن مرتبط هستند، جوهر افراطی حکومت اوکراین است.
پیش از این اعلام شد که ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین تغییرات جدیدی در دفتر خود ایجاد کرده است.
ارمنستان در موضوع بانکی، تسلیم غرب شد
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در بخش دیگری از این نشست خبری گفت: مسکو با تأسف یادآور میشود که ایروان در مورد موضوع توقف کارتهای شبکه بانکی روسیه موسوم به "میر" در ارمنستان تسلیم فشار غرب شده است.
وی اظهار داشت: هزینههای توقف فعالیت کارت میر برای ارمنستان بیشتر از محدودیت های احتمالی غرب خواهد بود و اقتصاد آن کشور متحمل خسارات قابل توجهی خواهد شد و شهروندان ارمنی نیز با مشکلات جدی مواجه خواهند شد.
پیش از این، سرویس مطبوعاتی سیستم کارت پرداخت ملی روسیه گزارش داده بود که یک اطلاعیه رسمی از سیستم پرداخت ارمنستان دریافت کرده است مبنی بر اینکه از ۳۰ مارس ۲۰۲۴ (۱۱ فروردین ۱۴۰۳)، بانک های عضو شبکه بانکی ارمنستان ارائه خدمات به کارتهای میر را متوقف خواهند کرد. در عین حال، بانک وی تی بی ارمنستان (یکی از شرکت های تابعه بانک وی تی بی روسیه) که به کارت های میر خدمات می دهد اعلام کرد که به کار با کارت های روسی در جمهوری ارمنستان ادامه خواهد داد.
یک منبع قبلا گفته بود: خودداری بانک های ارمنستان از کار با کارت میر به این دلیل است که بانک های ارائه دهنده کارتهای ویزا و مسترکارت نمی خواهند تحت تحریم قرار گیرند.
قطع رابطه با روسیه، خیانت به مردم ارمنستان است
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در بخش دیگری از سخنان خود گفت: رهبری ارمنستان در صورت قطع رابطه با روسیه به خاطر اهداف غربی به مردم خود خیانت می کند.
وی با بیان اینکه اتحادیه اروپا و آمریکا، مقامات ایروان را فریب دادهاند، ادامه داد: مقامات کنونی ارمنستان به دنبال این هستند که کل مجموعه روابط با روسیه و سایر نزدیک ترین متحدان و شرکای خود را به خاطر پاداش های زودگذر غرب قربانی کنند. اما آنها به ما، شرکا و متحدانشان خیانت نمیکنند، بلکه به مردم خود خیانت می کنند.
وی به اظهارات وزیر امور خارجه ارمنستان نیز واکنش نشان داد. به نوشته خبرگزاری روسی، آرارات میرزویان وزیر امور خارجه ارمنستان در پاسخ به پرسشی در مورد احتمال قطع روابط دیپلماتیک با روسیه پاسخ داد که نمی تواند آینده را پیش بینی کند.
زاخارووا در این باره گفت: عجیب است. معمولاً سیاستمداران در زمان قدرت فقط آینده را پیش بینی نمی کنند، بلکه آن را می سازند.
وی ادامه داد: شنیدن صحبت های او به ویژه با توجه به جشن سالگرد برقراری روابط دیپلماتیک بین روسیه و ارمنستان، مایه تأسف است.
مسائل ارمنستان و جمهوری آذربایجان
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در بخش دیگری از این نشست خبری گفت: مسکو از ارمنستان و جمهوری آذربایجان می خواهد که به سازوکار گفتگوی سه جانبه بازگردانند.
وی ادامه داد: ما معتقدیم که زمان بازگشت به سازوکارهای سه جانبه روسیه، آذربایجان و ارمنستان از مدتها پیش فرا رسیده است. ما از شرکای خود میخواهیم اراده سیاسی نشان دهند و تماسهایی را که اثربخشی خود را ثابت کردهاند، از سر بگیرند تا با کمک روسیه، جستوجوی راهحلهای مؤثر برای دشوارترین مسائل، از جمله تعیین حدود مرزها، رفع انسداد راههای حملونقل و لجستیک در منطقه، و توسعه معاهده صلح دنبال شود.
زاخارووا اظهار داشت: تمام اختلافات و دعاوی ارضی بین باکو و ایروان باید منحصراً با روش های سیاسی و دیپلماتیک در چارچوب کمیسیون دوجانبه تعیین حدود مرز ارمنستان و جمهوری آذربایجان حل و فصل شود.
وی افزود: ما به سهم خود آماده هستیم تا تمام کمک های ممکن را در این زمینه ارائه دهیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه گفت: بر خلاف اتحادیه اروپا و ایالات متحده که درگیر امتیاز گرفتن از یک طرف و تهدید علیه طرف دیگر هستند، ما همیشه از حل و فصل جامع و مصالحهآمیز اختلافات موجود در راستای منافع برقراری صلح و رفاه پایدار در منطقه دفاع کردهایم؛ پیشنهاد ما روی میز مذاکره باقی است.
غرب به دنبال سوق دادن شبه جزیره کره به درگیری است
زاخارووا در پاسخ به پرسشی درباره واکنش کشورهای غربی به مناسبات روسیه – کره شمالی نیز گفت: آنچه که سبب میشود توسعه مناسبات مسکو – پیونگیانگ با واکنش غرب مواجه شود این است که مانعی بر سر برنامههای آنها برای بیثبات کردن شبه جزیره کره است.
وی ادامه داد: برنامه غرب این است که شبه جزیره کره را تنها به منطقه ای از تحولات ویرانگر تبدیل کند، منطقه ای با فقدان ثبات و امنیت؛ غرب به دنبال سوق دادن این منطقه به سمت درگیری و رویارویی آشکار است. این مأموریت غرب و در وهله نخست، آمریکا در این منطقه است.
این بانوی دیپلمات روس گفت: کره جنوبی ظاهراً مصونیت کافی برای محافظت از خود در برابر نفوذ خارجی واشنگتن ندارد.
هشدار آمریکا به روسیه درباره حمله تروریستی کروکوس جعلی است
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در ادامه گفت: مطالب رسانه های آمریکایی مبنی بر هشدار ایالات متحده به فدراسیون روسیه در مورد حمله احتمالی تروریستی در تالار شهر کروکوس از دو هفته قبل از این حادثه، جعلی است.
وی ادامه داد: ما به رفتار آمریکاییها عادت کردهایم؛ آنها از یک طرف فضای اطلاعاتی را پر میکنند، سپس اظهارات خود را کنار میگذارند.
پیش از این، واشنگتن پست به نقل از مقامات آمریکایی گزارشی منتشر کرد مبنی بر اینکه ایالات متحده، دو هفته قبل از حمله تروریستی به تالار شهر کروکوس، به مقامات روسیه هشدار داده بود که سالن کنسرت میتواند به هدف احتمالی حمله تبدیل شود.
تیراندازی تروریستها و اقدام آنها به پرتاب بمب های آتش زا قبل از اجرای کنسرت در تالار شهر کروکوس در منطقه مسکو شامگاه جمعه سوم فروردینماه ۱۴۰۳ به فاجعه انسانی، آتش سوزی و فروریختن سالن منجر شد.
در این حمله تروریستی ۶۹۵ نفر از جمله ۱۵ کودک آسیب دیدند که از این تعداد تاکنون ۱۴۴ نفر جان باختهاند. در میان اسامی جانباختگان، نام پنج کودک نیز دیده میشود.
سرویسهای امنیتی روسیه ابتدا ضمن اعلام خبر دستگیری چهار عامل این حمله تروریستی در هنگام فرار به سمت مرز اوکراین در منطقه بریانسک، شمار بازداشتشدگان اولیه را ۱۱ نفر اعلام کردند. طی روزهای بعد، خبرهایی درباره دستگیری عوامل دیگر این پرونده از جمله افراد تأمینکننده سلاح برای تروریستها منتشر شد.
با وجود آنکه رسانهها و مقامات غربی، از گروه تروریستی داعش به عنوان عامل این حمله تروریستی یاد کرده و اوکراین را از دخالت در این عملیات تبرئه کردهاند، مقامهای مسکو ضمن تعجب از سرعت عمل غرب در شناسایی عوامل تروریستی بر تکمیل تحقیقات خود در این زمینه تأکید کردهاند.
پیش تر یک منبع در سرویسهای اطلاعاتی روسیه گفت: این سرویسها، اطلاعاتی را از ایالات متحده آمریکا درباره آمادهسازی یک حمله تروریستی دریافت کردند، اما این اطلاعات ماهیت کلی داشت و هیچ گونه مشخصاتی در آن ذکر نشده بود.
نظر شما