آیین‌های عید سعیدفطر در مهاباد

۲۱ فروردین ۱۴۰۳، ۱۰:۴۹
کد خبر: 85438524
آیین‌های عید سعیدفطر در مهاباد

مهاباد- ایرنا- روزهای پایانی ماه مبارک رمضان در مهاباد با آیین های خاصی مانند توزیع نان های سنتی و محلی «کولیره‌ناسکه» و زیارت آرامستان و دیدار با خانواده متوفیان همراه است و این آیین ها تا روز بعد از عید سعیدفطر هم تداوم دارد.

به گزارش ایرنا، ۲۷ رمضان که از راه رسید، بسیاری از خانواده‌ها در مهاباد نان های محلی «کولیره‌ناسکه» را پخت می کنند و در برخی خانه ها که امکان پخت این نوع نان با تنور نیست، بانوان از تنور گازی و حتی فِر هم برای پخت آن استفاده می کنند.

«کولیره‌ناسکه» در مقایسه با نان های معمولی کمی ضخامت بیشتری دارد و برای تهیه خمیر آن از زرده تخم مرغ و شکر استفاده می کنند که باعث تُردی و شیرینی آن می شود و روی آن با لایه سیاه دانه و گلرنگ «کاخلی» می پوشانند و برخی نقوش را هم بر روی آن می کشند که زیبایی آن را دوچندان می کند.

آیین‌های عید سعیدفطر در مهاباد

بخشی از نان‌ها پس از پخت در بین فامیل و همسایه ها توزیع می‌شود و زیبایی این رسم بر این است که حتی خانواده‌هایی که امکان پخت «کولیره‌ناسکه» نیز نداشته باشند، آن را از دیگران دریافت می کنند.

شیوه توزیع «کولیره‌ناسکه» نیز بر این است که آن را در بسته های پنج یا ۶ تایی و در سبدی مخصوص می گذارند و فردی که آن را توزیع می کند، بعد از زدن درب خانه ها می گوید: کولیره ۲۷ را برایتان آورده‌ام.

صاحب خانه نیز ضمن دعای خیر و قبولی طاعات و عبادات حتی اگر نیازی به نان ها نداشته باشد، آن را از توزیع کننده دریافت می کند و به این ترتیب نان در بین غنی و فقیر توزیع می شود و همدلی و همرنگی را در بین مردم بیشتر می کند.

«کولیره ناسکه» برای روزداران در وعده سحری و برای افرادی که روزه نیستند در نوبت صبحانه و یا به عنوان میان وعده صرف می‌شود.

پرداخت زکات فطریه

پرداخت زکات فطریه از واجبات دین مبین اسلام است که از لحظه غروب آخرین روز ماه مبارک رمضان بر هر مسلمان واجب می‌شود و سرپرست خانواده باید برای خود و تمامی کسانی که نان‌خور او هستند، این زکات را پرداخت کند.

فلسفه پرداخت زکات فطریه کمک به خانواده‌های نیازمند و بی‌بضاعت جامعه است؛ از این رو این کمک‌ها باید قبل از عید سعید فطر پرداخت شود تا به دست خانواده‌های نیازمند برسد.

پرداخت زکات فطریه واجب بوده و تنها مختص روزه‌داران نیست و افرادی که در ماه رمضان امسال به هر دلیل روزه نگرفته‌اند نیز مکلف به پرداخت آن هستند.

مجمع شورای روحانیون مهاباد برای رمضان امسال میزان زکات فطریه روزه‌داران را برای هر نفر ۵۰ هزار تومان و میزان کفاره «فدیه» برای هر روز را نیز ۴۰ هزار تومان تعیین کرده‌اند.

با توجه به وضعیت معیشت مردم و اینکه زکات فطریه و کفاره فدیه به خانواده‌های نیازمند پرداخت می‌شود، مومنان توانمند و خانواده‌هایی که استطاعت مالی بیشتری دارند، می‌توانند بیشتر از این مبلغ را به نیازمندان پرداخت کنند.

کاسه جه‌شن و اعلام عید سعیدفطر

واژه جه‌شن در زبان کُردی همان عید معنی می دهد، مردم این منطقه به خریدهای مخصوص عید «کاسه جه‌شن» می گویند که شامل گوشت قرمز، مرغ، سبزی و حبوبات است و با استفاده از آنها، غذای روز عید فطر را می پزند.

مردم مهاباد، روز عید فطر غذای مخصوص عید که بیشتر خورشت سبزی است می پزند و نکته جالب این است که آن را در وعده صبحانه صرف می کنند.

بانوان در آن روز باید صبح زود بیدار شوند و علاوه بر اینکه خانه را برای ورود میهمانان مهیا کنند، غذای عید را هم آماده می کنند و بعد از اقامه نماز عید در مسجد و زیارت اهل قبور، غذای جه‌شن نیز صرف می شود.

آیین‌های عید سعیدفطر در مهاباد

پس از اینکه ماه شوال رویت شد، عید سعید فطر یا جشن رمضان از مساجد اعلام می‌شود و تعدادی از مومنان با حضور در مسجد بانگ «الله اکبر» سر می‌دهند و حاضران هم با تکرار آن، بر اعلام رسمی عید تاکید می‌کنند.

برای اقامه نماز عید ابتدا امام جماعت خطبه ای در مورد ماه مبارک رمضان و خیر و برکات این ماه بیان کرده و مومنان را به نوع دوستی و دوری از کینه و دشمنی دعوت می کند و پس از ان نماز ۲ رکعتی عید اقامه می شود.

پس از اقامه نماز عید، افراد حاضر در مسجد اگر کدورتی از قبل هم داشتند، از همدیگر حلالیت می طلبند و با همدیگر روبوسی می کنند و به صورت دسته جمعی به آرامستان و زیارت اهل قبور می روند.

آیین‌های عید سعیدفطر در مهاباد

در بخشی مناطق رسم بر این است مردم پس از بازگشت از آرامستان، اگر خانواده‌هایی در طول یک سال گذشته، عزیزی را از دست داده باشند، برای همدری به مقابل خانه آنان می روند، البته صاحب خانه نیز باتوجه فصل، با چای، شیرینی و شربت از میهمانان پذیرایی می کند.

در این ایام و در برخی مناطق در مساجد، خانقاه ها و تکایا، مراسم دف نوازی و ذکر و مداحی نیز برگزار می شود و که برپایی این آیین ها نیز مانند مولودی خوانی با پخش شربت و شیرینی نیز همراه است.

دید و بازدیدهای عید نیز بعد از صرف غذای عید آغاز می‌شود و معمولا در این روز اعضای خانواده لباس‌های نو می‌پوشند و عیادت از بیماران و دید و بازدیدهای عید تا هنگام غروب و گاهی تا روز بعد از عید نیز ادامه دارد.

ماه رمضان با آیین‌ها و مناسبت‌هایش مومنان و روزه داران را ترغیب می‌کند ضمن شرکت در این آیین‌ها و عبادت خداوند، نیازمندان و افراد بی بضاعت جامعه را فراموش نکنند لذا در این ماه در محلات و مناطق مختلف شهر مهاباد کمک‌های مادی و غیر نقدی و اقلام غذایی برای نیازمندان جمع آوری می‌شود.

در این ایام برخی نهاد و ارگان‌ها از جمله بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره) سفره‌های افطاری را برای اعضای تحت پوشش خود برگزار کردند و اداره کل زندان‌های آذربایجان غربی نیز در بسیاری از شهرها برای کمک به آزادی زندانیان جرایم غیرعمد جشن گلریزان برپا کرد.

مهاباد در جنوب آذربایجان غربی واقع شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha