به گزارش ایرنا، تارنمای بلومبرگ امروز در گزارشی به ده ها سال سابقه تولید و ساخت پهپاد در ایران پرداخت و نوشت که هم اکنون دستکم در پنج کشور، از آمریکای جنوبی گرفته تا آسیای مرکزی، پهپادهای ایرانی تولید می شوند و تعداد کشورهایی که از فناوری، کمک یا قطعات ایرانی در ساخت پهپاد استفاده می کنند به دستکم ۱۲ کشور رسیده است.
این گزارش افزود: خاستگاه صنعت تولید پهپاد در ایران داستان نوآوری یا مرگ است. از ۴۵ سال پیش و مواجهه حکومت انقلابی ایران با تحریم ها، خودکفایی به یک شیوه زندگی تبدیل شد.
اولین پهپادهای ساخت ایران در جریان جنگ ۸ ساله با عراق راهی زرادخانه ها شدند. در آن زمان آمریکا و عربستان سعودی تسلیحات و کمک مالی در اختیار صدام حسین قرار داده و ۲۵۰ هزار ایرانی در جریان جنگ جان باختند. ایران خم به ابرو نیاورد و یک اکوسیستم تولید پهپاد متشکل از دانشگاه ها، شرکت های خصوصی و مراکز تحقیقاتی نظامی پدید آورد.
فناوری داخلی ساخت پهپاد در ایران در سال ۱۳۹۰ و زمانی که فرماندهی سایبری این کشور یک فروند پهپاد آمریکایی (RQ-۱۷۰ Sentinel) شرکت لاکهید مارتین را در ایران فرونشاند، تقویت شد. متعاقباً متخصصان هوافضای ایران این پهپاد فایبرگلاس خفاش شکل را مهندسی معکوس کردند.
در ادامه این گزارش آمده است: استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین ایران در سال ۲۰۱۸ و پس از خروج آمریکا از برجام پیچیده تر شد. تحریم ها مادر اختراع و دور زدن هستند و ایران که به دلیل محدودیت های تحریمی از خرید فناوری غربی با کاربردهای نظامی احتمالی محروم شده، قطعات الکترونیکی را از تامین کنندگان آسیایی یا شبکه گسترده ای از دیگر شرکت های وارد کننده از آمریکا و اروپا، تهیه می کند.
اکنون پهپادهای ایران بهتر و پنهان کارتر شده اند و توانسته اند جمهوری اسلامی را به بازیگری منطقه ای با جاه طلبی های فزاینده تبدیل کنند. ایران با استفاده از دیپلماسی پهپادی برای تامین مالی صنعت دفاعی، تقویت اتحادهای راهبردی و تبدیل آن به یک صادرکننده قدرتمند تسلیحات با ظرفیت تغییر ماهیت درگیری ها در سراسر جهان، ارز خارجی را به کشور وارد می کند.
متیو مک اینیس (Matthew McInnis) که به مدت ۱۵ سال افسر اطلاعاتی پنتاگون بود و از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۱ معاونت نماینده ویژه آمریکا در امور ایران را بر عهده داشت به بلومبرگ گفت: دو سال گذشته دوره شتاب شدید تاکتیک ها و تکنیک های جدید به کارگیری پهپادها توسط ایران بوده است. تمامی کشورها از لحاظ درک ظرفیت دفاعی پهپادها از ایران عقب هستند.
نظر شما