به گزارش سیاست خارجی ایرنا، «طوقا نصیرات» کارشناس سیاست ایالات متحده در خاورمیانه و مدیر در مرکز رفیق حریری به موضعگیری پادشاهی اردن در قبال تحولات اخیر میان ایران و رژیم صهیونیستی پرداخت و نوشت که واکنش موشکی و پهپادی ایران به حمله اسرائیل به کنسولگری کشورمان در دمشق، اردن را در موقعیت متزلزل قرار داده است.
وی تصریح کرد: حمله تلافی جویانه ایران به دلیل هدف قرار دادن کنسولگری ایران در سوریه از سوی اسرائیل صورت گرفت. این موضوع اردن را در موقعیت خطرناکی قرار داده است زیرا تحولات اخیر تهدیدی درجهت بیثبات شدن کشوری است که اغلب در پهنه پرهرج و مرج خاورمیانه یک «جزیره ثبات» نامیده میشود.
این تحلیلگر مدعی است در شش ماه گذشته، پادشاه اردن به صورت آشکار خواستار آتشبس در غزه شده بود تا از تشدید درگیری به سمت کشورهای همسایه و راه افتادن یک جنگ منطقهای فراگیر جلوگیری شود. نصیرات تاکید کرد: اردن، با اقتصاد شکننده خود و جمعیت عظیم پناهندگان فلسطینی که به شهروند این کشور تبدیل شده اند، در کنار موقعیت جغرافیایی نامطمئن آن، با خطرات زیادی دست به گریبان است. با اینکه اردن متحد جدی ایالات متحده به شمار میرود و از کمکهای نظامی و اقتصادی قابل توجه واشنگتن بهرهمند میشود اما مردم آن کشور از صلح سرد چند دههای امان با اسرائیل ناراضی هستند.
این مدیر بخش خاورمیانهای اندیشکده شورای آتلانتیک افزود: اردن اعلام کرد که حریم هوایی خود را بسته و گزارشهایی را منتشر کرد که نشان می دهند پهپادها یا موشکهای ایرانی را که از حریم هوایی این کشور عبور میکنند، رهگیری شده اند.
این گزارش افزود: ویدئوهایی از وقوع انفجارهایی در آسمان امان پایتخت اردن، در رسانههای اجتماعی منتشر شد. توییت یکی از کاربران به درستی دیدگاه رایج در میان اردنیها از وقایع چند ساعت اخیر را نشان داد که عنوان می کرد «پادشاه اردن برای محافظت از اسرائیل، موشکهایی را به سوی شهروندان خود شلیک کرد.»
وی با اشاره به نگاه حقوقی به اقدام اردن در بستن فضای کشورش، این انتقاد شهروندان را مطرح کرد که «دیدگاه بسیاری از محافل این است که پادشاهی هاشمی در اردن از اسرائیل در برابر حمله ایران محافظت کرده است».
این تحلیلگر تحولات روزهای اخیر را آخرین مرحله تشدید تنشهای منطقه ای دانست که از مدت ها قبل اردن نگران آن بود و درباره آن هشدار میداد. حال منافع اقتصادی و استراتژیک ایالات متحده در منطقه همچنان در خطر هستند زیرا دولت بایدن باوجود خطرات داخلی و منطقه ای، از حمله اسرائیل به غزه به طور صریح حمایت کرده است.
وی تاکید کرد: در حالی که جو بایدن ریاست جمهوری خود را با وعده دور کردن ایالات متحده از درگیری در منطقه و کاهش حضور نظامی در خاورمیانه آغاز کرد، اما او در شرایطی دوره ریاست جمهوری خود را به پایان میرساند که یک چک سفید به اسرائیل داده است، این امر پیامدهای عمیقی را برای منطقه و آینده حضور ایالات متحده در خاورمیانه به همراه خواهد داشت. ضمن آنکه اقدامات بایدن متحدان آسیب پذیر آمریکا همچون اردن را در ناخواستهترین موقعیت دشوار قرار میدهد.
نظر شما