هادی شاهوردی روز چهارشنبه به مناسبت "روز جهانی بناها و محوطههای تاریخی" در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: خراسان جنوبی با داشتن ۳۰۷ آسباد (آسیاب بادی) پایتخت آسبادهای ایران محسوب میشود و پرونده آسبادها برای قرار گرفتن در فهرست آثار جهانی یونسکو ارسال شد.
وی گفت: تعداد آسبادهایی که برای ثبت جهانی در نظر گرفته شده پایین تر از آن چیزی است که در استان وجود دارد لذا در حال ارزیابی و تکمیل پرونده هستیم.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی اضافه کرد: شهرستانهای درمیان و نهبندان بیشترین تعداد آسبادهای استان را به خود اختصاص دادهاند.
وی گفت: استان ظرفیتهای دیگری از جمله در حوزه قلعهها، خانهها و مساجد تاریخی دارد که قابلیت ثبت جهانی دارند لذا برخی آثار در حال پیگیری و ارزیابی است و تعداد آثار ثبت جهانی استان افزایش خواهد یافت.
شاهوردی افزود: سال گذشته ۲۰ اثر شامل ۶ محوطه باستانی، ۲ اثر طبیعی، ۶ اثر معنوی و ۶ اثر منقول تاریخی در فهرست میراث ملی ثبت شد و آثار این استان در فهرست میراث ملی به هزار و ۵۴ اثر رسید.
وی اظهار کرد: خراسان جنوبی با ثبت ۹ اثر در ۶ گروه مختلف جزو استانهای نخست کشور در ثبت آثار جهانی است و سال گذشته چهار کاروانسرای سرایان، دهمحمد، خان و چهل پایه در پرونده کاروانسراهای ایرانی به عنوان میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی با اشاره به ثبت جهانی ژئوپارک طبس در دولت سیزدهم گفت: این مجموعه به عنوان سومین ژئوپارک ایران سه بخش مرکزی، دیهوک و دستگردان را در بر میگیرد و از جاذبههای گردشگری کم نظیر است.
وی افزود: این ژئوپارک با مساحت ۲۲ هزار و ۷۷۱ کیلومتر مربع دارای ۳۹ ژئوسایت است که جذابیتهای زمینشناختی فرهنگی و طبیعی قابل توجهی را در خود جای داده و یکی از مراکز مورد توجه خاص زمینشناسان ایران و جهان محسوب میشود.
تاکنون ۹ اثر از استان خراسان جنوبی شامل باغ و عمارت اکبریه بیرجند، بیابان لوت، قنات بلده فردوس، روستای خراشاد در حوزه صنایع دستی، ژئوپارک طبس و چهار کاروانسرا در فهرست آثار جهانی یونسکو به ثبت رسیده و این استان دارای هزار و ۵۴ اثر ملی است.
نظر شما