۲۹ فروردین ۱۴۰۳، ۸:۳۴
کد خبرنگار: 851
کد خبر: 85446915
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

بناهای تاریخی گیلان رسانه‌ای از هنر و هویت

۲۹ فروردین ۱۴۰۳، ۸:۳۴
کد خبر: 85446915
بناهای تاریخی گیلان رسانه‌ای از هنر و هویت
عمارت کلاه فرنگی رشت: اثر فاطمه خدیور

رشت – ایرنا- ۱۸ آوریل روز جهانی بناها و محوطه‌های تاریخی است و وجود این آثار در گیلان، بعنوان بازویی توانمند در رونق گردشگری استان، رسانه‌ای از هنر،هویت و سرگذشت پر پیچ و تاب این سرزمین کهن برای همه ملت‌های جهان است.

به گزارش ایرنا، گیلان شگفت با ۵ هزار و ۲۰۰ اثر تاریخی شناخته شده و یک هزار و ۲۳۵ اثر ثبت شده در فهرست ملی، اکوموزه‌ای فراخ بر بلندای ایران و چهارمین استان کشور به لحاظ تراکم آثار تاریخی است که اگر چه شاید،بیش از همه به اقلیم خوش شناخته می شود اما امروز، میراث باستانی‌اش نیز بازویی توانمند برای گردشگری است؛ بطوریکه بنا بر آمار اعلام شده، سال گذشته نزدیک به ۱۲ میلیون نفر از موزه‌ها و بناهای تاریخی استان بازدید کردند و رقم این بازدیدها از نوروز تا فطر امسال نزدیک به ۲۱ درصد رشد داشته است.
پس از میزبانی گیلان از ۷۷ میلیون مسافر در سال گذشته و بازدید ۱۲ میلیون نفر از جاذبه‌های تاریخی استان، ضیافت نوروزی‌ گیلان با میزبانی بیش از ۱۳ میلیون گردشگر نیز انجام شد و بنا به آمار، نزدیک به یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر از گیرایی‌های تاریخی استان بازدید کردند و شهرک تاریخی ماسوله، موزه میراث روستایی گیلان، بنای تاریخی قلعه رودخان و موزه چای لاهیجان انتخاب نخست گردشگران برای بازدید از جاذبه‌های تاریخی استان بوده است.

میراث فرهنگی گیلان سال پر خبری را از سر گذراند که ثبت جهانی کاروانسرای ۶۰۰ ساله تی تی در قالب زنجیره کاروانسراهای ایرانی، قرار گرفتن دوباره شهرک تاریخی ماسوله در بوته سنجش ارزیابان جهانی، پدیدار شدن طاق های تاریخی حین خاکبرداری، افتتاح موزه نساجی شمال کشور، و خودنمایی بناهای تاریخی و جاذبه های گردشگری گیلان پیش لنز دوربین اینفلوئنسرهای چینی بارز ترین آنها بود.

بناهای تاریخی گیلان رسانه‌ای از هنر و هویت

چینیان در چم و خم گردشگری گیلان

آموزش برای حفاظت از نیشتر بدخط گردشگر نماها بر میراث فرهنگی

کاملیا رشیدی کارشناس ارشد برنامه ریزی توریسم، محوطه‌ها و بناهای تاریخی را بخشی از میراث فرهنگی و هویت یک کشور عنوان می کند و می گوید: بناهای تاریخی هر سرزمین با قدمت،هنر و معماری آن گره خورده است و داشته‌های پر شکوه گیلان در این خصوص بسیارغنی است و همه ساله گردشگران بسیاری را به سوی خود جذب می کند.

کارشناس ارشد توریسم: میراث فرهنگی گرانقدر این سرزمین که خود بعنوان رسانه‌ای جذاب برای گردشگران داخلی و خارجی از اصالت، هنر و هویت این سرزمین حکایت دارد، نقش رسانه ها را برای آگاهی بخشی در حفاظت بیشتر می کند.
وی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا می گوید: نقش تاثیرگذار بناهای تاریخی در صنعت گردشگری و نگرانی درباره نابودی آن‌ها در طول زمان موجب شد تا در تقویم جهانی، روزی به این نام ثبت شود.
رشیدی معتقد است: حفاظت و نگهداری از داشته‌های میراثی، توسعه گردشگری فرهنگی را به همراه دارد و به رشد اقتصادی-اجتماعی مقاصد کمک بسیاری خواهد کرد و هدف ایکوموس از نامگذاری ۱۸آوریل با عنوان روز جهانی بناها و محوطه‌های تاریخی، افزایش آگاهی همگانی درباره اهمیت میراث فرهنگی بشر و تلاش سازمان‌های مربوطه برای حفاظت از این آثار تاریخی است.
وی ادامه می دهد: قامت میراث فرهنگی این سرزمین مادام در هراس آتش خشونت قاچاقچیان، نیشتر بدخط یادگاری‌ها، جای کریه کفش‌های برخی گردشگران ناآگاه قرار دارد و این موضوع تاسف بازدید کنندگان آگاه به اهمیت حفظ میراث را برمی انگیزد؛ لذا این یادگاران ذوق پیشینیانمان که خود برای گردشگران داخلی و خارجی به عنوان رسانه‌ای جذاب از اصالت، هنر و هویت این سرزمین حکایت دارد، نقش رسانه ها را برای آگاهی بخشی در حفاظت بیشتر می کند.

بناهای تاریخی گیلان رسانه‌ای از هنر و هویت

بناهای تاریخی قوت گردشگری گیلان

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گیلان با بیان اینکه فردا پنجشنبه ۳۰ فروردین بمناسبت روز جهانی محوطه ها و بناهای تاریخی بازدید از موزه ها و بناهای تاریخی استان رایگان است، بیان کرد: بیش از ۵ هزار و ۲۰۰ اثر تاریخی شناخته شده است که یک هزار و ۲۳۵ مورد از این تعداد در فهرست آثار ملی ثبت شده و محوطه ها و بناهای تاریخی استان بعنوان یکی از توانمندی های گردشگری این سرزمین، هر بار بیشتر مورد اقبال گردشگران قرار می گیرد.
ولی جهانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ادامه داد: نوروز تا فطر امسال نزدیک به یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر از گیرایی‌های تاریخی استان بازدید کردند و شهرک تاریخی ماسوله، موزه میراث روستایی گیلان، بنای تاریخی قلعه رودخان و موزه چای لاهیجان انتخاب نخست گردشگران برای بازدید از جاذبه‌های تاریخی استان بوده است.

بناهای تاریخی گیلان رسانه‌ای از هنر و هویت


وی ادامه داد: اگر چه سال گذشته اعتبارات مرمتی استان افزایش یافت اما این استان بدلیل شرایط ویژه اقلیمی نیازمند اعتبارات بیشتر است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان ادامه داد: واضح است که این اداره‌کل به تنهایی قادر نخواهد بود از عهده ساماندهی و مراقبت از همه آثار تاریخی استان برآید؛ لذا در این راستا و برای حفاظت از میراث نیاکانمان نیاز به همراهی و همکاری همه مسئولان و مردم است.
جهانی از مالکان بناهای تاریخی استان خواست برای مرمت این خانه‌ها همراه باشند و گفت: طبق پیگیری امور مربوط به ماده ۹۸ برنامه ششم توسعه، بناهای تاریخی استان برای تبدیل به جاذبه‌های گردشگری به بخش خصوصی واگذار می‌شود و این اداره کل از همه مالکانی که دارای بنای تاریخی هستند و قصد تغییر کاربری در راستای توسعه گردشگری دارند، حمایت می کند.
روند شهرسازی سیال است و کارشناسان شهرسازی معتقدند نمی توان به بهانه حفظ آثار تاریخی روند مدرنیته را متوقف کرد اما امروز جوامع مدرن همزمان با حرکت به سمت مدرنیته از بافت های تاریخی خویش بعنوان یک پیشینه و هویت تاریخی حفاظت می کنند.
بنابراین میراث فرهنگی و بناهای تاریخی هویت و پیشینه هر سرزمینی محسوب می شوند و بدین سبب امروز باید تلاش کرد تا با ایجاد دغدغه حفاظت از این آثار، اختصاص بودجه ویژه ملی و تسهیل مرمت برای مالکان ترتیبی اتخاذ شود تا بناهای تاریخی نه تنها از گسل تخریب در امان بمانند بلکه در راستای ایجاد مقاصد گردشگری به جاذبه ای نو تبدیل شوند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha