مریم امیدی روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: یکسری از گونههای جانوری و گیاهی غیربومی در کشورمان آفت محسوب میشوند و حلزونهای غیربومی نیز جزو همین گونهها بوده و نگهداری و تکثیر آنها ممنوع است.
وی ادامه داد: این حلزونها بیماریهای مختلف را به گیاهان بومی ایران، محصولات زراعی و حتی به انسان منتقل میکنند و جزو آفات بسیار خطرناک و مهلک محسوب میشوند.
امیدی با بیان اینکه حلزون جزو گونههای وحشی محسوب می شود، تصریح کرد: طبق ضوابط و مقررات محیط زیست، تکثیر، پرورش، حمل، نگهداری، خرید و فروش و عرضه همه گونه های وحشی چه بومی و چه غیربومی نیاز به کسب مجوز از سازمان حفاظت محیط زیست دارد.
وی افزود: هرکس بدون کسب مجوز چنین اقدامی کند بهعنوان فرد متخلف شناخته و به مراجع قضایی معرفی میشود.
رییس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش حفاظت محیط زیست استان اصفهان اظهار کرد: بسیاری از مردم نمیدانند که تکثیر و نگهداری این گونه ممنوع است و چه آفت خطرناکی برای محصولات زراعی و گیاهی، تنوع زیستی و حتی برای انسان بهشمار میآید.
وی گفت: آگاهیرسانی در باره خطرناک بودن حلزونهای غیربومی و ممنوع بودن تکثیر آنها نیازمند همکاری بسیار دقیق و جامع دستگاههای اجرایی مختلف و مرتبط است.
امیدی با بیان اینکه محدوده گسترش فعالیت واحدهای غیر مجاز تکثیر حلزون، زیاد است، افزود: محموله بسیار بزرگی شامل یکصد هزار حلزون غیر بومی چند روز گذشته در شهرضا با حکم قضایی ضبط و تحویل اداره کل حفاظت محیط زیست شد.
رییس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش حفاظت محیط زیست استان اصفهان گفت: مکاتبههای متعددی از طریق سازمان حفظ نباتات، جهاد کشاورزی، حفاظت محیط زیست و سازمان بازرسی کشور برای جلوگیری از رواج، نگهداری و تکثیر این گونه جانوری انجام و تاکید شده است که این گونههای حلزون موجب انتقال برخی بیماریها میشوند.
به گفته امیدی، سازمانهای یاد شده زمانی متوجه رواجِ تکثیر این گونههای غیربومی شدند که مشاغل خانگی در قالب پرورش حلزون در سطح کشور گسترده و کنترل آن از دست خارج شده بود.
وی افزود: تکثیر و پرورش حلزون در استانهای مختلف در قالب مشاغل خانگی رواج پیدا کرده است و افرادی که باعنوان یکی از فعالیتهای صنفی کشاورزی ثبتِ شرکت کردهاند، حلزونها را برای تکثیر در اختیار مردم قرار میدهند و سپس از آنها خریداری میکنند.
امیدی با اشاره به نگهداری آسان و بِکرزا بودن (زاد و ولد به تنهایی) این جانداران گفت: جمعیت حلزونها به همین دلیل به آسانی و در مدت کوتاهی زیاد میشود.
به گفته وی، حلزون غولپیکر آفریقایی یا «آچاتینا» و گونه ای به نام «حلزون اسکارگو» گونههای بومی ایران نیستند، به کشور وارد شده اند و اندازه آنها تقریبا به اندازه کف دست است.
به گزارش ایرنا، یکصد هزار حلزون غیر بومی از گونه «غولپیکر آفریقایی» در روزهای اخیر در مرکزی غیرمجاز در شهرضای اصفهان توسط اداره حفاظت محیط زیست کشف و فرد خاطی به مرجع قضایی معرفی شد؛ حلزون غولپیکر آفریقایی یا «آچاتینا» بزرگترین حیوان شکم پایان و دارای پوسته درخشان و بزرگ است. این گونه حلزون، بومی نواحی میانه و جنوب آفریقاست.
پرورش حلزونهای غیربومی بهمنظور مصرف در تولید محصولات آرایشی و مراقبتی پوست در سالهای اخیر رایج شده و این در حالی است که این گونههای غیر بومی از سوی سازمان حفاظت محیط زیست، بعنوان «آفت» شناخته شدند و مطابق ضوابط، هرگونه نگهداری، تکثیر و خرید و فروش آنها ممنوع است.
حلزون اسکارگو نیز یکی از گونههای حلزون غیربومی ایران است که در مراکز طب سنتی، زیبایی پوست و برخی سالنهای آرایشی استفاده میشود و همین امر موجب شده است خرید و فروش این حلزون به همراه حلزون غولپیکر آفریقایی در ایران از طریق فضای مجازی رایج شود.
نظر شما