به گزارش خبرنگار ایرنا صمد ابراهیمی نژاد، روز چهارشنبه در نخستین کنفرانس بین المللی موزهها در دانشگاه محقق اردبیلی اظهار کرد: سه وزارتخانه علوم، تحقیقات و فناوری و میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و وزارت کشور در برگزاری این کنفرانس ایفای نقش میکنند و این، اهمیت موضوع را نشان میدهد و دانشگاه محقق اردبیلی همواره در برگزاری این قبیل رویدادها پیشرو بوده است.
وی افزود: ما در وزارت علوم، وظیفه داریم در کنار وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برای حفظ و انتقال میراث فرهنگی به آیندگان تلاش کنیم و موزهها فقط محل بازدید اشیاء تاریخی نیستند بلکه مکانی برای تحقیق، ترویج و آموزش هویت پیشینیان ما به شمار میروند.
وی ادامه داد: در دانشگاهها نیز گنجینههایی به شکل موزه داریم که باید حفظ و معرفی شوند و اگر به دنبال اشاعه تمدن ایرانی اسلامی هستیم باید ابتدا آگاهی کاملی نسبت به هویت و پیشینه خودمان داشته باشیم و آنها را به نسلهای جدید منتقل کنیم.
مدیرکل دفتر سیاستگذاری و برنامهریزی امور پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تصریح کرد: با عنایت به انقلاب تکنولوژی باید نگران ناآگاهی فرزندان از گذشته خود باشیم و لازم است برای حفظ و اشاعه موزهها از هیچ کوششی دریغ نکنیم.
چینی خانه بقعه شیخ صفی الدین اردبیل قدیمیترین موزه ایران است
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل هم در این کنفرانس گفت: قدمت موزه به تاریخ تمدن بشر بر میگردد و موزهها در واقع موسسه ای غیرانتفاعی برای نشان دادن سیر توسعه یافتگی هستند و ریشه بسیاری از علوم، صنایع و هنرها همچون ابداع چرخ ارابه، تیر و کمان و کشف آتش که منشاء توسعه بوده، از تمدنهای شرقی نشات گرفته و سپس به غرب راه یافته است.
حسن محمدی ادیب افزود: نخستین شکل از موزه در هزاره اول قبل از میلاد در بین النهرین متجلی شده در دو سده آخر قرن بیستم مکانهایی متاثر از اسطورههای رومی و یونانی و به عنوان موزه وجود داشته است و همزمان با قرن ۱۶ و بروز عصر صفویه در ایران، موزه تجلی بیشتری یافته است و احداث مکانهایی برای نشان دادن اشیاء تاریخی و نفیس در فرانسه رایج بوده است.
وی با بیان اینکه از دوره قاجاریه و پهلوی واژه موزه در ایران رواج یافته است، افزود: بررسی سابقه موزه در ایران، ما را به عصر صفوی بر میگرداند و در دوره شاه عباس، نسخ خطی و تاریخی در موزه ای در اصفهان به نمایش گذاشته شده و شاه عباس با علاقه به اردبیل به عنوان پایتخت فکری و عقیدتی صفویان و زادگاه اجدادش، تصمیم گرفت عمارتی بی نظیر در جوار مرقد نیاکانش به دست مهندسی سرشناس بسازد که همان چینی خانه امروز بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل گفت: صحبت از موزه در ایران، بدون اشاره به اردبیل حق مطلب را ادا نمیکند و موزه چینی خانه بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی از قدیم محل نمایش هدایای امپراطوران چین بوده است و آن را به عنوان موزه فرهنگی هنری و قدیمی ترین موزه ایران معرفی میکنیم و امیدواریم امانتداری امین برای هویت و میراث فرهنگی کشور باشیم.
اردبیل جزو ۱۰ استان برتر گردشگری است
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استاندار اردبیل نیز در این کنفرانس اظهار کرد: موزهها برای جمع آوری و نشان دادن هویت فرهنگی جوامع مهم هستند و حماسهها و کارکردهای حماسی و باورها و سنتهای اجداد ما را نشان میدهند و در حوزههای سیاسی و امنیتی نیز کارکرد دارند.
کاظم دبیر اضافه کرد: موزهها در انسانها احساس خوش دقت در گذشتهها، خودباوری و تقویت اراده قومی و میهنی را خلق میکنند و این کنفرانس نیز در حقیقت، باز تولید همین ارزشهاست و استان اردبیل با تاریخ فاخر و قابل تامل، جزو ۱۰ استان برتر از حیث مقاصد اصلی گردشگران است.
ورود ۱۲۰ مقاله به دبیرخانه کنفرانس
جبرائیل رزمجو رئیس کنفرانس بین المللی موزهها نیز در این رخداد علمی و فرهنگی با اشاره به لغو پرواز برخی مهمانان خارجی و داخلی این کنفرانس گفت: به دبیرخانه این کنفرانس حدود ۱۲۰ مقاله ارسال شده که در بخشهای مختلف به آن پرداخته میشود و جایگاه موزهها در توسعه کشورها منحصر به فرد است و ما انسانها گذشته ای داریم و امروز که زمان حال زندگی میکنیم، فرزندان ما و حتی خودمان از سیر تحول گذشته خود آگاهی کاملی نداریم.
وی ادامه داد: یکی از وظایف ما شناساندن آن سیر تحول است و این از کارکردهای موزههاست و از همین رو در کشورهای توسعه یافته و مدرن، بیش از سایر ممالک به موزهها ارزش و بها میدهند و از اینرو موزهها در آن کشورها به عنوان یکی از مقاصد اصلی بازدید گردشگران داخلی و خارجی به شمار میآیند.
پخش نماهنگ معرفی موزه های استان اردبیل، ارائه دیدگاه ها و تجربه های علمی از سوی برخی موزه داران و کارشناسان امر و رونمایی از آثار تالیفی در باب موزه ها از دیگر بخش های نخستین کنفرانس موزه ها در اردبیل بود.
استان اردبیل به خاطر پیشینه تاریخی غنی دارای موزههای متعددی همچون موزه سنگ، کتابخانه تخصصی بقعه شیخصفی، مفاخر دینی، مردمشناسی و تاریخ طبیعی در شهر اردبیل و موزه صارمالسلطنه شهر نمین، موزه باستانشناسی نیر، موزه باستانشناسی خلخال و موزه باستانشناسی مشگینشهر است.
استان اردبیل با یک میلیون و ۲۸۰ هزار نفر جمعیت و جاذبههای طبیعی، تاریخی، اقتصادی و مذهبی در ۱۲ شهرستان در شمال غرب ایران واقع شده و از مقاصد اصلی گردشگران دالی و خارجی است و شمار مسافران ورودی به این استان از آغاز سال ۱۴۰۳ تا امروز از یک میلیون نفر فراتر رفته است.
نظر شما