به گزارش ایرنا، وجود شرایط اقلیمی و جغرافیایی مناسب، استان خراسان شمالی را به یکی از قطب های مهم تولید انگور در کشور تبدیل کرده است و سالانه ۱۸۵ هزار تن انگور در سطح ۱۸ هزار و ۵۲۰ هکتار استان تولید می شود که سهم آن در سبد اقتصاد کشاورزی این خطه ۱۳ درصد است.
رسیدگی به این محصول ارزشمند در استان که معیشت بسیاری از خانواده ها را تامین می کند در اولوصیت قرار دارد و در این فصل از سال که بارش های مناسبی همراه بوده، مقابله با آفات انگور تشدید شده است.
سفیدک انگور یک بیماری قارچی بوده که همه ساله تاکدارن را با مشکل مواجه کرده است و تنها در سال ۹۵ به ۴۰ درصد تاکستان های خراسان شمالی خسارت وارد کرد که این میزان خسارت ۸۱۰ میلیارد ریال برآورد شده بود و با وجود شرایط آب و هوایی خنک و رطوبت بالا بیم آن می رود که این خطر بار دیگر تکرار شود.
کارشناسان حوزه باغبانی استان خراسان شمالی از تاکداران هر ساله انتظار دارند که بعد از عملیات هرس در فصل زمستان سم پاشی نیز داشته باشند که این امر می تواند در برابر بیماری ها و قارچ ها تاک ها را مقاوم کند اما به دلیل مختلف از جمله کمبود نقدینگی کشاورزان این مرحله از سمپاشی جدی گرفته نمی شود که این موضوع می تواند تاک را در برابر بیماری ضعیف تر کند.
علائم سفیدک
قارچ عامل بیماری گیاهی سفیدک داخلی به مدت پنج سال یا بیشتر زمستان گذرانی می کند به محض شروع فعالیت جوانه ها در بهار، عامل بیماری نیز فعالیت خود را از سرگرفته و به سرعت سطح اندام های سبز را می پوشاند.
بیماری به وسیله باران منتشر می شود و آلودگی اولیه زمانی روی می دهد که دمای هوا از ١۰ درجه سانتی گراد بالاتر بوده و در طول شبانه روز حداقل ١۰ میلیمتر باران باریده باشد.
علائم بیماری گیاهی سفیدک داخلی ابتدا روی سطح فوقانی برگ به صورت لکه هایی به رنگ زرد کم رنگ با ظاهری روغنی و بدون حاشیه دیده می شود.
انتهای سرشاخه های آلوده، ضخیمتر از حالت عادی و به طور کامل خمیده می شوند. شاخه های آلوده به دنبال گسترش اسپور به رنگ سفید درآمده و سرانجام قهوه ای شده و می خشکاند و علائم مشابهی روی دمبرگ، پیچک و گل آذین جوان هم دیده می شود.
میوه های جوان (غوره) نسبت به بیماری بسیار حساس هستند و ممکن است هنگام تشکیل خوشه یا کمی بعد از آن مورد حمله قارچ قرار گیرند. قارچ روی غوره های جوان، پوشش کرک مانند ایجاد می کند. به مرور غوره ها به رنگ قهوه ای درآمده و می ریزند.
گرچه حساسیت حبه های انگور نسبت به بیماری با افزایش سن و نزدیک شدن به زمان برداشت کمتر می شود، ولی چنانچه در این زمان قارچ به درون آن ها نفوذ پیدا کند، حبه ها چروکیده و کشمشی شده و به رنگ قهوه ای درمی آیند.
خطر طغیان سفیدک
مدیر امور باغبانی سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی در این خصوص گفت: شرایط دمایی برای شیوع آفت سفیدک داخلی انگور در سطح تاکستانهای استان فراهم است و باغداران باید در این خصوص از تاکستان ها بازدید روزانه داشته باشند.
صفدر صفدری سطح تاکستان های این استان را ۱۸ هزار و ۵۰۰ هکتار دانست و افزود: متاسفانه بیشتر تاکستان های این استان بعد از هرس زمستانه در راستای کنترل بیماری ها سمپاشی نشده و بعداز پایان فصل زمستان رها شده است.
وی گفت: کشاورزان در سال های گذشته از ناحیه شیوع بیماری سفیدک داخلی انگور خسارت های زیادی دیده اند اکنون باید این موضوع را جدی بگیرند و تاکستان ها خود را بازدید داشته باشند در صورت کوچکترین مشاهده بیماری با کارشاسنان حوزه باغبانی مراجعه کنند.
وی اظهار کرد: بارندگی روزهای اخیر شرایط شیوع آفت سفیدک را در تاکستان های استان را افزایش داده است و احتمال طغیان آن وجود دارد در این شرایط باغدارن به ویژه اهالی دهستان بدرانلو باید سم پاشی را زودتر از موعد انجام دهند.
مدیر امور باغبانی سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی توصیه کرد که زهکشی تاکستان ها به منظور پیشگیری از جمع شدن آب راکد و کاهش رطوبت جمع آوری، زیرخاک کردن یا سوزاندن برگ ها در انتهای فصل، هرس سرشاخه های آلوده و انهدام آنها، هرس اندامهای سبز نزدیک به زمین سم پاشی و تکرار سم پاشی بعد از گل دهی تا برطرف شدن عوامل مساعد ضروری است.
به گزارش ایرنا، وجود شرایط اقلیمی و جغرافیایی مناسب، استان خراسان شمالی را به یکی از قطب های مهم تولید انگور در کشور تبدیل کرده است؛ از کل انگور تولیدی استان که سالانه ۱۸۰ هزار تن است حدود ۱۳ هزار تن به صورت تازه خوری و ۲۵ هزار تن فراوری و حدود ۹۰ هزار تن مازاد است.
در خراسان شمالی بیش از ۴۲ هزار هکتار باغ وجود دارد و ۶۵ درصد تولیدات بخش باغی در خراسان شمالی مربوط به انگور است.
نظر شما