به گزارش ایرنا از روابط عمومی استانداری خراسان جنوبی، جواد قناعت روز دوشنبه در حاشیه بازدید از پایون استان در ششمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی ایران افزود: خراسان جنوبی از لحاظ وسعت سومین استان پهناور کشور است و یک درصد جمعیت کشور را دارد.
وی با اشاره به فاصله زیاد این استان با کانونهای جمیعتی کشور گفت: تراکم جمعیتی استان هم پایین است و در شرقی ترین نقطه کشور قرار دارد با این وجود خراسان جنوبی ظرفیتهای خوبی در حوزه کشاورزی و معدنی دارد و دارای بزرگان و علمای خوبی در حوزههای علمی و دینی است.
استاندار خراسان جنوبی با اشاره به رتبههای برتر استان در تولید محصولات راهبردی ادامه داد: خراسان جنوبی در تولید محصولات راهبردی مانند زرشک و عناب رتبه اول کشور و جهان و در محصول زعفران رتبه دوم کشور را داراست همچنین با ۸۰۰ نوع گیاه دارویی، رتبه سوم کشور را دارد.
وی با بیان اینکه این استان رتبه چهارم کشوری را در تولید پنبه، رتبه پنجم تولید گل نرگس و پسته و رتبه هشتم تولید انار را دارد، گفت: ذخایر معدنی فراوانی داریم از جمله ۷۶ درصد زغالسنگ کشور و ۸۵ درصد بنتونییت خاورمیانه در خراسان جنوبی است و این استان در حوزههای طلا، گرانیت، نقره، مس و آلومینیوم غنی است.
قناعت به ۹ اثر ثبت جهانی در خراسان جنوبی اشاره کرد و گفت: این ۹ اثر نشان دهنده اصالت استان است و از منظر گردشگری هم توجه خاصی به خراسان جنوبی شده است.
وی با بیان اینکه استان ۳۳۱ کیلومتر مرز مشترک با افغانستان دارد، گفت: چهار گذرگاه مرزی داریم که یکی از این مرزها ماهیرود و فعال است.
استاندار خراسان جنوبی تصریح کرد: ۳۵ درصد صادرات جمهوری اسلامی ایران به لحاظ ارزش و ۴۰ تا ۵۰ درصد به لحاظ وزنی از مرز ماهیرود سربیشه انجام میشود که بسیار راهبردی است.
وی با تاکید بر ضرورت تکمیل چرخه فرآوری محصولات استان عنوان کرد: یکی از راهکارهای توسعه خراسان جنوبی توجه به زنجیره ارزش محصولات استان است و توجه ویژه ما هم بر محصولات راهبردی و توسعه متمرکز است.
قناعت با اشاره به طرح زنجیرههای ارزش استانها در وزارت کشور، گفت: زمانی که این طرح آغاز شد ما دوره کاری را تشکیل دادیم و در کنار ظرفیتهای مختلفی که داریم روی ۲ محصول زرشک و گوهرسنگ بیشتر متمرکز شدیم و در کنار همه ظرفیتها، این محصولات در نمایشگاه توانمندیهای صادراتی جمهوری اسلامی ایران هم غرفه دارند.
وی از ۹۹ درصد تولید زرشک ایران و جهان در استان گفت و اظهار کرد: با حدود ۲۵ هزار هکتار سطح زیر کشت زرشک، سالانه ۱۱۶ هزار تن زرشک تر و ۲۵ تا ۳۰ هزار تن هم زرشک خشک و صادراتی تولید میشود.
استاندار خراسان جنوبی با بیان اینکه در حوزه صادرات محصول زرشک اتفاقات خوبی در گذشته نیفتاده، افزود: ۷۵۰ تن یعنی تنها ۲.۵ درصد زرشک استان صادر میشود که هدفگذاری شده با تکمیل زنجیره ارزش و واحدهای فناوری، صادرات زرشک را افزایش دهیم.
وی گفت: اگر توسعه محصول و صادرات و برندسازی زرشک را داشته باشیم ارزش افزوده از ۵۰ تا ۷۰ درصد به ۴۰۰ تا ۵۰۰ درصد افزایش مییابد که این مورد هدفگذاری ما برای نمایشگاه سال آینده هم است.
قناعت درخصوص گوهرسنگهای استان گفت: معادن از ظرفیتهای خراسان جنوبی است، ذخایر معدنی شناسایی شده بیش از هفت میلیون تن است و رتبه ما از لحاظ تعداد معادن فعال چهارم و از لحاظ ذخایر هفتم است.
وی از ثبت ملی پنج گوهرسنگ استان خراسان جنوبی از جمله عقیق پاییزی سرایان، شکوفه فردوس، فلورین طبس و عقیق نهبندان خبر داد و افزود: ارزش افزوده ما در گوهرسنگها هزار درصد است که اگر به صادرات توجه شود، میتوانیم ارزش افزوده این محصول را ۲ هزار درصد افزایش دهیم.
استاندار خراسان جنوبی گفت: ما بازارچه تخصصی گوهرسنگ را در ۲ شهرستان داریم و شهرک تخصصی گوهرسنگ را با کمک ایمیدرو ایجاد خواهیم کرد تا با واردات سنگهای خام از افغانستان، به بازار جهانی دسترسی پیدا کنیم.
وی در پایان با بیان اینکه چشم اندازی که برای نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۵ داریم این است که با هماهنگی وزارت کشور تمرکز بر محصول زرشک و گوهرسنگ باشد، گفت: برای سال بعد تکمیل زنجیره این ۲ محصول، دانش بنیانی کردن و افزایش صادرات آنها هدفگذاری شده است.
ششمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی جمهوری اسلامی ایران (IRAN EXPO ۲۰۲۴) به عنوان بزرگترین رویداد صادراتی کشور با پیشبینی بازدید بیش از ۲ هزار تاجر و بازرگان خارجی از سراسر جهان، هشتم اردیبهشت ماه در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران گشایش یافت و تا دوازدهم اردیبهشت ادامه دارد.
ظرفیتهای معدنی، صنایع دستی، گردشگری و کشاورزی در پاویون خراسان جنوبی مستقر در نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۴ ارائه میشود و هدف اصلی از حضور استان در این نمایشگاه، تمرکز بر ۲ زنجیره ارزش زرشک و گوهرسنگها اعلام شده است.
نظر شما