یک مجوز، یک توقف+فیلم
عکس بازدید میدانی دادستان جیرفت(وسط) را در محل احداث شهرک جدید نشان می دهد

جیرفت- ایرنا- مجوز ساخت مسکن نزدیک شهر قدیم و باستانی جیرفت که از سال ۱۳۱۰ ثبت ملی است، در حالی داده شده که گفته می‌شود صرف‌نظر از حریم آثار تاریخی، در مسیر رودخانه‌های فصلی نیز هست؛ البته دستور توقف موقت احداث توسط دادستان صادر شده و این پرسش نیز وجود دارد که چطور و چرا این پروژه به صدور مجوز رسیده است؟

به گزارش ایرنا، مسئولان متولی مسکن می‌گویند ٢ سال پیگیر بوده‌اند تا بالاخره مجوز کار (احداث مسکن) در محدوده را گرفته‌اند که البته این محدوده ۲ بخش دارد؛ بخشی که دادستان در حضور میدانی آن گفت به طور قطع اجازه ساخت در آن داده نمی شود چون غیر از حریم محوطه باستانی، در مسیر رودخانه نیز هست و بخش دیگر در روبه روی آن که آن هم به گفته وی، رفع دستور قضایی توقف موقت، نیازمند بررسی کارشناسی حوزه باستانی است.

گفته می شود احداث چندهزار مسکن، چاه های فاضلاب این تعداد خانوار و سکونت عده زیادی در نزدیکی یک شهر باستانی و تاریخی، خود حکایت قابل تاملی است که باید منتظر نشست و دید سرانجام ورود مسئولان قضایی به آن طرح به کجا می انجامد. طرحی که مجوز شورای عالی مسکن را دارد، یعنی آنطور که دادستان می گوید، نظر میراث فرهنگی اخذ شده بوده است؛ هرچند مدیرکل میراث استان می گوید پهنه مذکور پر از آثار تاریخی و مجوز مشروط به آن بوده که آثار تاریخی فرهنگی در محدوده رویت نشود.

این درحالی است که دادستان جیرفت در اظهارنظر دیگری که دادگستری کل کرمان در اختیار رسانه ها قرار داده تاکید کرده بود که شهر باستانی جیرفت ظرفیت ثبت جهانی نیز دارد.

مسئولان اداره راه و شهرسازی هرچند می‌گویند ۲۰ نقطه را برای محل ساخت و ساز مسکن ملی جیرفت مدنظر داشته‌اند و هر کدام به مشکلاتی برخورده است تا به این نقطه رسیده اند.

دادستان نیز البته باتاکید بر اهمیت و ضرورت احداث مسکن برای مردم، معتقد است سریع تر در هماهنگی با مدیران کل میراث و راه باید به نتیجه رسید تا هم هزینه های میلیاردی بار نشود و هم مردم که حق دسترسی سریع به مسکن دارند، آسیب نبینند.

مسئولان اداره راه و شهرسازی هرچند می‌گویند ۲۰ نقطه را برای محل ساخت و ساز مسکن ملی جیرفت مدنظر داشته‌اند و هر کدام به مشکلاتی برخورده است تا به این نقطه رسیده اندگرچه برخی منابع محلی غیرموثق در این میان، شائبه‌های دیگری را نیز درباره چرایی انتخاب این نقطه یا اصرار بعضی افراد برای انتخاب آن مطرح می‌کنند که نمی توان در این زمان به آنها اعتنا کرد اما نقطه‌نظر دادستان که روز سه‌شنبه همراه با اصحاب رسانه در این محل حاضر شد، قابل تامل است زیرا می گوید فرایند تصمیم گیری و نظراتی که اخذ شده هم بررسی شود، زیرا این نقطه در حریم رودخانه فصلی نیز قرار دارد.

بعد از دستور توقف هرگونه فعالیت پیمانکار در این محوطه، صبح امروز (سه‌شنبه) دادستان و مسئولان راه و شهرسازی و میراث فرهنگی در محل حاضر شدند تا از نزدیک موضوع را بررسی کنند.

مدیرکل میراث: پهنه پر از آثار تاریخی است

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کرمان که در محل بازدید دادستان حضور نداشت، به شکل تلفنی در صحبت با وی گفت: مجوز ساخت مشروط بر این است که هیچگونه اثر تاریخی و فرهنگی آنجا رویت نشود اما بر اساس شواهدی که وجود دارد پهنه‌ای که برای ساخت و ساز داده شده پر از آثار فرهنگی و تاریخی است.

سعید شاهرخی البته با این جمله کلیت مجوز را به نوعی زیرسوال برد و افزود: آثاری از جمله قنات ها، آبراه‌ها و اشیایی همچون خشت در محل دیده می شود بنابراین پیشنهاد می کنیم کل فعالیت متوقف شود تا کارشناسان وزارتخانه در محل حضور یابند و گمانه‌زنی کارشناسی کنند.

وی ادامه داد: بعد از این گمانه‌زنی‌ها و بررسی‌های تخصصی می‌تواند با اعتماد بیشتر و زودتر تصمیم بر این گرفته شود که کار ادامه پیدا کند یا متوقف شود و هزینه‌های بیشتری تحمیل نشود.

دادستان: ادامه فعالیت منوط به بررسی کارشناسان

اما دادستان عمومی و انقلاب شهرستان جیرفت هم بعد از بررسی ها گفت: تصمیم بر این شد نهایت تا ۱۰ روز کارشناسان میراث فرهنگی در محل حضور یابند و بررسی های جدید انجام گیرد تا بعد از آن نحوه ادامه کار مشخص شود.

مکانی که در خارج از مصوبه و طرح بود و به‌وضوح آثاری تاریخی هم دیده می شد، کاملا فعالیت در آن متوقف است و حتی اگر برای آن طرحی هم مصوب شود مانع فعالیت می شویمافشین صالحی نژاد به خبرنگاران افزود: مکانی که در خارج از مصوبه و طرح بود و به‌وضوح آثاری تاریخی هم دیده می شد، کاملا فعالیت در آن متوقف است و حتی اگر برای آن طرحی هم مصوب شود مانع فعالیت می شویم.

وی ادامه داد: این قسمت همزمان حریم رودخانه فصلی است و از این لحاظ هم بر اساس قانون فعالیت در آن ممنوع است.

صالحی نژاد افزود: بخش های دیگر در مجاور آن را باید کارشناسان رسمی دادگستری نظر دهند.

وی تاکید کرد: مکان تپه‌های تاریخی هم از دیگر قسمت های مشخص و واضح محسوب می شود که جزو محوطه تاریخی است و کار در آن نباید انجام شود.

دادستان جیرفت اظهار کرد: در مجموع اداره راه و شهرسازی مصوبه شورای عالی مسکن را دارد و نماینده میراث در آن موافقت کرده است.

فرآیند مجوز هم باید بررسی کنیم

وی با اشاره به اینکه نظر واحدی برای ادامه کار می گیریم اما اینکه نحوه مجوز و کسانی که مجوز داده‌اند را هم باید بررسی کنیم ادامه داد: نظر کارشناسان قبلی را هم بررسی می کنیم تا صحت نظریه آنان مشخص شود.

دادستان عمومی و انقلاب شهرستان جیرفت اضافه کرد: بی‌توجهی و تخریب ها می تواند ضربه سختی به میراث فرهنگی ما بزند که امانتی در دست ما است.

قنات هایی مربوط به ۱۰ قرن پیش

مسئول پایگاه ملی میراث فرهنگی جنوب هم در جریان این بازدید گفت: در محوطه‌ای که پیمانکار اقدام به تسطیح زمین کرده، رشته قنات‌هایی مربوط به ۱۰ قرن پیش و از قدیمی ترین قنات های دوران اسلامی وجود دارد که برای شناخت فرهنگ و تاریخ اسلامی حائز اهمیت است.

قادر شیروانی افزود: این منطقه بزرگترین محوطه اسلامی شرق است و آثار معماری در سطح هم دیده می شود.

وی یادآور شد: از سویی بخشی از منطقه‌ای که شروع به فعالیت کرده اند در کف رودخانه فصلی و در مسیر آب است که کاری اشتباه محسوب می شود.

به گزارش ایرنا شهر قدیم‌جیرفت و محوطه اطراف آن آثاری تاریخی از معماری دوران اسلامی است که در سال ۱۳۴۵ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

در این منطقه آثاری از دوران پیش از اسلام و مشخصا دوران ساسانی هم مشاهده شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha