به گزارش ایرنا از خبرگزاری تاس، ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه فهرست گزینههای پیشنهادی خود برای تصدی وزارتخانههای امنیتی، نظامی و امور خارجه را به شورای فدراسیون (مجلس علیا) این کشور معرفی کرد.
بنا بر فهرست پیشنهادی پوتین، سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه به فعالیت خود در دولت ادامه خواهد داد.
آندری بلوسف معاون سابق نخست وزیر روسیه برای تصدی وزارت دفاع پیشنهاد شده است، وزارتخانهای که سرگئی شویگو پیش از این عهدهدار مسئولیت آن بود.
شویگو در کابینه جدید به عنوان دبیر شورای امنیت روسیه فعالیت خواهد داشت. بدین ترتیب، نیکلای پاتروشف دبیر شورای امنیت روسیه با این مسئولیت خداحافظی کرد.
وزیران شرایط اضطراری و دادگستری روسیه نیز ابقا شدند.
شورای فدراسیون باید حداکثر یک هفته بعد، نتایج بررسی گزینههای پیشنهادی را به رئیس جمهور اطلاع دهد. در صورت تایید این پارلمان روسیه، وزیران پیشنهادی با حکم رئیس جمهوری این کشور منصوب می شوند.
دیپلماتی با بیش از دو دهه سابقه وزارت
در دسامبر ۲۰۲۳، لاوروف که در آن زمان تقریباً ۲۰ سال وزیر بود، از سؤال در مورد مدت زمان کار خود شگفت زده شد. رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه تاکید کرد که "تا زمانی که کشور به او نیاز دارد" به فدراسیون روسیه خدمت می کند.
لاوروف از سال ۲۰۰۴، طولانیتر از هر کسی که از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در روسیه به عنوان وزیر مشغول فعالیت بوده، در این سمت بوده است. در طول این مدت، او بارها با پیشینیان برجسته مقایسه شد، به عنوان مثال، آندری گرومیکو، که مطبوعات خارجی او را به دلیل رویکردهای اصولی خود "آقای نه" نامیدند، و الکساندر گورچاکوف، که در راس دیپلماسی امپراتوری روسیه به موفقیت های بزرگی دست یافت.
بدین ترتیب، لاوروف در فهرست پیشنهادی پوتین، همچنان به عنوان وزیر امور خارجه روسیه مورد نظر است.
دستیار سابق پوتین در حوزه اقتصاد به وزارت دفاع رفت
رئیسجمهوری روسیه همچنین آندری بلوسف معاون اول سابق نخستوزیر این کشور را برای پست وزیر دفاع که پیش از این در اختیار سرگئی شویگو بود، پیشنهاد کرد.
بلوسوف ۶۵ ساله در مقاطع مختلف سمت های دستیار رئیس دولت ولادیمیر پوتین در مسائل اقتصادی، وزیر توسعه اقتصادی فدراسیون روسیه، مدیر بخش اقتصاد و دارایی دولت، مدیرکل مرکز تحلیلهای اقتصاد کلان و پیشبینیهای کوتاه مدت بود و قبل از سال ۱۹۹۱ در آکادمی علوم اتحاد جماهیر شوروی (آکادمی علوم روسیه کنونی) کار میکرد.
بلوسوف از ۳۰ آوریل تا ۱۹ مه ۲۰۲۰، در مدت زمان بستری شدن میشوستین نخستوزیر در بیمارستان به دلیل عفونت ناشی از ویروس کرونا، به عنوان سرپرست کابینه خدمت کرد.
شویگو به عنوان دبیر شورای امنیت روسیه منصوب شد
سرگئی شویگو در حکمی به عنوان دبیر شورای امنیت فدراسیون روسیه منصوب شد.
دیمیتری پسکوف سخنگوی دفتر ریاستجمهوری روسیه گفت: شویگو همچنین معاون رئیس جمهور فدراسیون روسیه در کمیسیون نظامی-صنعتی و ناظر بر کار سرویس فدرال برای همکاری های نظامی-فنی خواهد بود.
پسکوف همچنین تصمیم ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه برای انتصاب یک مقام غیرنظامی (آندری بلوسف) به سمت ریاست وزارت دفاع را با لزوم ارائه نوآوری ها توضیح داد.
پسکوف بر لزوم ادغام اقتصاد بلوک امنیتی به طور کلی و وزارت دفاع به طور خاص در اقتصاد کشور تاکید کرد.
ابقای وزیری که آمار آتشسوزیها را کاهش داد
رئیس جمهور روسیه همچنین الکساندر کورنکوف که در دولت قبل این کشور به عنوان وزیر شرایط اضطراری مشغول فعالیت بود را برای تصدی دوباره این مسئولیت پیشنهاد کرد.
ژنرال کورنکوف پیش از این از ۲۵ مه ۲۰۲۲ تاکنون مسئولیت وزارت شرایط اضطراری را بر عهده داشت. او چهارمین وزیر این وزارتخانه بود که دسامبر ۱۹۹۰، ابتدا به عنوان سپاه نجات روسیه تشکیل شد. کورنکوف قبل از تصدی مسئولیت وزارت شرایط اضطراری، در سرویس امنیت فدرال و گارد ملی روسیه خدمت میکرد و در برخی مأموریتهای ویژه، معاون رئیسجمهوری این کشور بود.
در طول ۲ سال تصدی مسئولیت این وزارتخانه توسط وی، تعداد آتشسوزیها در اماکن مسکونی روسیه میزان قابل توجهی کاهش یافت.
تداوم فعالیت وزیر دادگستری روسیه
پوتین به شورای فدراسیون روسیه همچنین پیشنهاد کرد که کنستانتین چویچنکو، مسئولیت وزارت دادگستری این کشور را در دولت جدید نیز برعهده داشته باشد.
کنستانتین چویچنکو از سال ۲۰۲۰ به عنوان وزیر دادگستری فعالیت داشته است. قبل از آن، او به مدت ۲ سال به عنوان معاون نخست وزیر در دفتر دیمیتری مدودف کار میکرد و قبل از آن، به مدت ۱۰ سال ریاست بخش کنترل در دفتر ریاستجمهوری فدراسیون روسیه را بر عهده داشت.
چویچنکو همچنین کمیسیون صدور گواهینامه در روسیه را مدیریت کرد و به مسائل اصلاحات اداری پرداخت. وی یکی از هشت کارمند دولتی روسیه است که رتبه مشاور دولتی فعال دادگستری را دریافت کرد.
مسئولیت این افراد نیز تمدید می شود
ولادیمیر کولوکولتسف (وزیر کشور)، سرگئی ناریشکین (رئیس سرویس اطلاعات خارجی)، الکساندر بورتنیکوف (رئیس سرویس امنیت فدرال)، دیمیتری کوچنف (رئیس سرویس امنیت فدرال) و ویکتور زولوتوف (رئیس سرویس فدرال گارد ملی - روسگواردیا) ، دیگر مقاماتی هستند که مسئولیت خود را حفظ خواهند کرد.
الکساندر لینز نیز رئیس بخش اصلی برنامه های ویژه رئیس جمهور باقی خواهد ماند. او مسئول توسعه و اجرای سیاست های دولتی در زمینه مسائل بسیج و برنامه ریزی رویدادهای مرتبط است.
پوتین همچنین پیشنهاد انتصاب بوریس کوالچوک را به عنوان رئیس اتاق محاسبات روسیه را داده است. این مسئولیت از نوامبر ۲۰۲۲ که الکسی کودرین استعفای خود را ارائه کرد، خالی است. رئیس اتاق محاسبات توسط شورای فدراسیون منصوب می شود. کوالچوک یکی از سه نامزد پیشنهادی والنتینا ماتوینکو رئیس شورای فدراسیون روسیه برای ریاست جمهوری بود.
سناتورهای روس (اعضای شورای فدراسیون) در مورد گزینه های پیشنهادی رئیس جمهوری روسیه در جلسات کمیسیون مرتبط در ۱۳ مه (۲۵ اردیبهشت) و در جلسه شورای فدراسیون در ۱۴ مه (۲۶ اردیبهشت) رایزنی خواهند کرد.
با توجه به اینکه روسیه از اسفند ۱۴۰۰ تاکنون در حال عملیات ویژه نظامی در اوکراین است، فهرست اسامی بخش دوم کابینه این کشور در دوره جدید ریاستجمهوری پوتین که مأموریتهای مرتبط با این عملیات نظامی را در دستور کار دارند، بیانگر رویکردها در این بخش تلقی میشود. یکی از نکات جالب توجه در فهرست پیشنهادی پوتین، معرفی یک فرد غیرنظامی برای تصدی مسئولیت وزارت دفاع است.
بنا بر گزارش رسانههای روس، برای نخستین بار، کابینه وزیران به طور کامل بر اساس قوانین جدید ایجاد شده توسط اصلاحیه قانون اساسی فدراسیون روسیه، تصویب شده در اول ژوئن ۲۰۲۰ در حال تشکیل است.
گام اول تغییرات در دولت روسیه چه بود؟
پیش از این، میخائیل میشوستین یک روز پس از تأیید حکم نخستوزیری خود در دومای دولتی، فهرستی از معاونان و وزیران پیشنهادی خود را به این پارلمان روسیه ارائه کرد تا موج اول تغییرات در کابینه این کشور، آشکار شود. (گزارش کامل را اینجا بخوانید)
خستوزیر روسیه بر اساس قانون، قادر به معرفی وزیران پیشنهادی در غیر از حوزه های دفاعی، نظامی و امور خارجه است که تنها در حوزه اختیارات رئیسجمهوری است.
ولادیمیر پوتین در هشتمین دوره انتخابات ریاستجمهوری روسیه که ۲۵ تا ۲۷ اسفندماه ۱۴۰۲ برگزار شد، برای پنجمین بار و در سومین دوره متوالی به عنوان رئیسجمهوری این کشور انتخاب شد. آیین تحلیف وی سهشنبه ۱۸ اردیبهشتماه ۱۴۰۳ در کاخ کرملین برگزار شد تا بدین ترتیب دوره جدید ریاستجمهوری وی آغاز شود.
میخائیل میشوستین که از سوی رئیسجمهوری روسیه برای تصدی دوباره مسئولیت نخستوزیری به دومای دولتی (مجلس سفلی) پیشنهاد شده بود، روز جمعه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ موفق به کسب تأییدیه این پارلمان شد.
درباره نظام پارلمانی روسیه
دوما، نام یکی از دو پارلمان کشور روسیه است که نقش مهمی در ساختار سیاسی این کشور دارد. نمایندگان «دومای دولتی» بر اساس رأی شهروندان فدراسیون روسیه به مدت پنج سال انتخاب میشوند.
طبق قوانین روسیه طرح یا لایحه ای که در دوما (مجلس سفلی ) به تصویب نهایی برسد باید در شورای فدراسیون ( مجلس سنا) نیز تایید شود و پس از امضای رئیسجمهور اعتبار قانونی پیدا می کند.
شورای فدراسیون روسیه ۱۷۰ سناتور از ۸۵ واحد فدرال متشکل از ۲۲ جمهوری، ۴۶ استان، ۹ سرزمین، سه شهر فدرال، چهار ناحیه خودمختار و یک ابلاست خودمختار این کشور دارد.
رئیس شورای فدراسیون پس از رئیسجمهور و نخستوزیر، سومین مقام برتر در فدراسیون روسیه است.
نظر شما