احیای تالاب گرده‌قیت نقده باعث کاهش شوری آب چاه‌های منطقه شده است

مهاباد- ایرنا- رییس اداره حفاظت محیط زیست نقده گفت: احیای تالاب «گرده‌قیت» این شهرستان بعد از ۲۵ سال، باعث کاهش شوری آب چاه‌ها در منطقه شده است.

اکبر قایمی روز دوشنبه در گفت‌ وگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: آبگیری این تالاب از مدتی قبل و با استفاده از آب رودخانه «گدار» شروع شده و هم اکنون با ورود سه میلیون مترمکعب آب، بخش های زیادی این تالاب احیا شده است.

وی اضافه کرد: در سال های گذشته با توجه به افزایش شوری آب چاه های این منطقه امکان استفاده از آب آن برای کشاورزی و دامداری غیرممکن شده بود اما اکنون با احیای این تالاب، از شوری آب به مقدار زیادی کاسته شده است که همین امر مایه خوشحالی دامداران و کشاورزان شده است.

رییس اداره حفاظت محیط زیست نقده گفت: احیای این تالاب در این فصل که پرندگان مشغول لانه سازی و جوجه آوری هستند، از اهمیت ویژه ای برای میزبان از پرندگان مهاجر و بومی برخوردار است و هم اکنون صدها قطعه انواع مرغابی، چنگر و آبچلیک در محدوده این تالاب لانه سازی کردند.

وی اظهار کرد: آبگیری این تالاب تا اوسط خرداد ماه که رودخانه «گدار» در این منطقه جریان داشته باشد، ادامه دارد و پیش بینی می شود بیش از ۲ میلیون مترمکعب دیگر آب وارد تالاب شود.

قایمی افزود: احیای تالاب «گرده‌قیت»، علاوه بر این باعث شده درختان گز حاشیه تالاب نیز که به دلیل کاهش رطوبت خاک وضعیت مطلوبی نداشتند، اکنون شاداب و احیا شده و از خشک شدن رهایی پیدا کردند.

وی از همراهی و همکاری جوامع محلی پیرامون این تالاب به ویژه کشاورزان و باغداران در احیای این تالاب قدردانی کرد و افزود: تالاب ها نقش مهمی در حفاظت از منابع آب، خاک و هوا دارند و برای حفاظت از آنها با همه عوامل همکاری لازم را داشته باشند.

به گزارش ایرنا، تالاب گرده‌قیت و میمند یکی از تالاب‌های جنوب دریاچه ارومیه است که با وسعتی حدود ۶۰۰ هکتار در هفت کیلومتری شمال نقده از جاده ارومیه -مهاباد قرار دارد از ۲۵ سال قبل خشک شده بود، این تالاب از سوی سازمان محیط زیست به عنوان منطقه شکار ممنوع اعلام شده است.

در شهرستان نقده هفت تالاب فصلی و دائمی وجود دارد که سالانه بیش از ۱۰ هزار قطعه انواع پرندگان مهاجر و بومی در آن زندگی می‌کنند که از این تعداد، تالاب‌های درگه سنگی، حسنلو و یادگارلو جزو تالاب‌های بین المللی هستند.

تالاب‌های نقده در فصل‌های بهار و پاییز پذیرای شمار زیادی از پرندگان مهاجر است؛ غاز خاکستری، انواع مرغابی و انوع اردک (سر سفید، سرسبز، مرمری، سرحنایی و بلوطی)، خروس کولی، حواصیل، تنجه، فلامینگو و پلیکان از جمله پرندگان مهاجر موجود در تالاب‌های این شهرستان است.

رودخانه گدار با اسم محلی «چومی گادر» از کوه‌های غرب اشنویه سرچشمه می‌گیرد و با طی مسافتی در حدود ۱۰۰ کیلومتر، طول شهرستان‌های اشنویه و نقده را می‌پیماید و سرانجام به دریاچه ارومیه می‌ریزد.

نقده در جنوب آذربایجان غربی و ۱۰۰ کیلومتری ارومیه مرکز این استان واقع شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha