طرح جنجالی سوناک برای احیای خدمت اجباری در بریتانیا

تهران- ایرنا- ریشی سوناک نخست‌وزیر انگلیس در آستانه انتخابات سراسری در این کشور از طرح خدمت اجباری پرده برداشت که بر اساس آن همه جوانان بریتانیایی مجبور خواهند شد یا در خدمت سربازی ۱۲ ماهه شرکت کنند و یا به طرح انجام خدمات داوطلبانه ملی بپیوندند.

به گزارش بامداد یکشنبه ایرنا، نخست‌وزیر انگلیس در مطلبی که روزنامه دیلی میل آن را منتشر کرد، نوشت: با تغییراتی که بر اساس این طرح در خدمت اجباری در انگلیس ایجاد خواهیم کرد، همه جوانان ۱۸ ساله بریتانیایی مشمول این خدمت اجباری خواهند شد و قول می‌دهم در صورت پیروزی مجدد حزب محافظه‌کار، این طرح اجرایی شود.

سوناک درباره این طرح خود که از سیستم‌هایی که قبلاً در سراسر اروپا وجود داشته الگوبرداری شده است، توضیح داد: جوانان بریتانیایی حق انتخاب بین پیوستن به طرح سربازی تمام وقت به مدت یک سال و نیم در ارتش بریتانیا یا پیوستن به طرح انجام خدمات داوطلبانه به مدت ۲۵ روز در بخش امداد و نجات و سایر بخش‌ها را در تعطیلات آخر هفته خواهند داشت.

وی در این مطلب با یادآوری اینکه مفهوم بریتانیایی بودن فقط این نیست که یک پاسپورت بریتانیایی داشته باشید، تاکید کرد: این طرح باز اختراع شده، فرصت‌های کلیدی را برای جوانان ما فراهم می‌کند و به عنوان یک پدر، مشتاقانه منتظر هستم که دو دخترم در طرح خدمت اجباری شرکت کنند زیرا تصور می‌کنم شرکت در این طرح، تجربه ارزشمندی را در اختیار آنها خواهد گذاشت که در طول زندگی خود از آن بهره خواهند برد.

به نوشته روزنامه دیلی میل، در صورت انتخاب مجدد محافظه‌کاران در انتخابات سراسری، کمیسیون سلطنتی برای نهایی کردن جزئیات طرح خدمت اجباری تشکیل می‌شود و این طرح از سپتامبر سال آینده (۲۰۲۵) اجرایی خواهد شد.

به گزارش ایرنا، درحالی که ارتش انگلیس به تعبیر بیشتر کارشناسان نظامی در این کشور با چالش‌های جدی در زمینه کمبود نیرو و خالی‌بودن انبار مهمات دست و پنجه نرم می‌کند و از چشم ژنرال‌های آمریکایی افتاده است، زمزمه اجباری شدن خدمت سربازی در این کشور سر زبان‌ها افتاده است.

تونی رادکین فرمانده ستاد مشترک ارتش انگلیس چندی پیش اعلام کرد که مردان و زنان بریتانیایی ممکن است در صورت بروز جنگ با روسیه با فراخوان عمومی برای پیوستن به ارتش روبرو شوند. وی افزود که شهروندان بریتانیایی باید برای مبارزه در جنگ احتمالی بین ناتو و نیروهای روسیه «آموزش و تجهیز» شوند.

در همین حال ریچارد شریف فرمانده پیشین انگلیس در ناتو هم ادعا کرد که خدمت اجباری سربازی باید به‌ طور جدی مورد بررسی قرار گیرد. او در مصاحبه با شبکه خبری اسکای گفت که نیروهای ارتش انگلیس را کسانی تشکیل داده‌اند که به صورت داوطلبانه خدمت می‌کنند اما با توجه به مشکلات اقتصادی برای تامین بودجه دفاعی «باید بسیاری از فرضیات را کنار بگذاریم و صادقانه به مسائل غیرقابل تصور فکر کنیم.»

فرمانده اسبق انگلیس ادعا کرد که حتی اگر روسیه در جنگ با اوکراین مغلوب شود، ممکن است به یک کشور دیگر در حوزه بالکان حمله کند بنابراین یک تهدید واقعی برای صلح در منطقه یورو آتلانتیک وجود دارد و راه حفظ صلح، بازدارندگی نظامی مؤثر، متعارف و هسته‌ای است.

وی ادامه داد: «این به معنای آمادگی برای بدترین حالت یعنی مبارزه با روسیه است. نیروهای مسلح ما باید از توانایی‌ها، تدارکات و آموزش‌های لازم برخوردار باشند.»

شریف با بیان اینکه آمار پرسنل نظامی این کشور در حال سقوط آزاد است، افزود: «این ارتشی نیست که آماده و قادر به تولید یک لشکر جنگی باشد بنابراین به نظرم اکنون زمان آن است که به چیزهای غیرقابل تصور فکر کنیم و اگر می‌خواهیم شمار پرسنل ارتش را بالا ببریم باید به‌ طور جدی درباره اجباری شدن خدمت سربازی فکر کنیم.»

ارتش انگلیس به تعبیر بیشتر کارشناسان نظامی از مشکلات جدی رنج می‌برد. چندی پیش روزنامه تایمز لندن در گزارشی نوشت که ارتش این کشور برای جنگیدن بسیار کوچک است و به‌ عنوان یک نیروی نظامی در سطح بالا، از سوی ایالات متحده محسوب نمی‌شود.

این نشریه انگلیسی در گزارش خود، آورده است: آمارها نشان می‌دهد که اگر ارتش با سرعت فعلی به از دست دادن نیروهای خود ادامه دهد، تعداد سربازان تا سال ۲۰۲۶ به ۶۷ هزار و ۷۴۱ نفر کاهش می‌یابد که این میزان از نیروهای عملیات ویژه ایالات متحده کمتر است.

تایمز تخمین زده است که طی ۱۰ سال آینده و بر اساس روندهای کنونی، ارتش انگلیس ۵۲ هزار نفر نیرو خواهد داشت؛ میزانی که به تعبیر این نشریه به‌ راحتی در ورزشگاه منچستر سیتی جا می‌شود.

این درحالی است که دولت لندن توافق کرده است شمار کارکنان ارتش تا سال ۲۰۲۵ به ۷۲ هزار و ۵۰۰ نفر برسد. این تصمیم به نوشته تایمز، از یک سو باعث نگرانی ژنرال‌های ارشد آمریکایی شده و از سوی دیگر این خطر وجود دارد که در سال آینده شمار کارکنان ارتش انگلیس به سیر نزولی ادامه دهد.

یکی از ژنرال‌های ارشد سابق آمریکا به تایمز گفته است که بریتانیا همچنان به عنوان نزدیک‌ترین متحد و شریک آمریکا محسوب می‌شود، اما قابلیت‌های نظامی آن طی چندین دهه گذشته به شدت کاهش یافته است. وی افزود: «درحالی که انگلیس مهم‌ترین متحد ما در سراسر جهان است، اما متأسفانه آن چیزی نیست که پیشتر بوده است.»

شبکه خبری اسکای هم چندی پیش به نقل از مقام‌های دفاعی انگلیس گزارش داد که اگر توانمندی‌های نظامی این کشور تقویت نشود، نیروهای ارتش «قادر به حفاظت از این کشور و متحدانش نخواهند بود.»

یافته‌های تکان دهنده اسکای نیوز نشان می‌دهد که اگر جنگ شود مهمات نیروهای مسلح انگلیس «در عرض چند روز» تمام می‌شود؛ این کشور توانایی دفاع از آسمان خود را در برابر حملات موشکی و پهپادی که اوکراین در حال تحمل آن است، ندارد و پنج تا ۱۰ سال طول می‌کشد تا ارتش بتواند یک لشکر جنگی متشکل از ۲۵ تا ۳۰ هزار سرباز را با پشتیبانی تانک، توپخانه و بالگرد به میدان بیاورد.

ریچارد کمپ که تا سال ۲۰۰۶ در ارتش انگلیس فعالیت داشت، اعتراف کرد: ارتش انگلیس از زمان جنگ جهانی دوم، به اندازه امروز ضعیف نبوده است. وی افزود: «ما فاقد موشک‌های بالستیک هستیم، کمبود سامانه دفاعی در برابر موشک‌های بالستیک داریم و تقریباً در هر قابلیت رزمی که فکرش را بکنید، کمبود داریم.»

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha