قاسم برجویی فرد روز یکشنبه به مناسبت هفته جهانی تیرویید در گفت وگو با ایرنا اظهار کرد: غده تیرویید یکی از مهمترین غده های بدن انسان است که با تولید و تنظیم ترشح هورمون های تیرویید در تنظیم متابولیسم بدن نقش دارد و اختلال در عملکرد آن باعث آسیب به سلامت جسم و روان فرد می شود.
وی با اشاره به اینکه ید عنصری ضروری برای تولید هورمونهای تیروییدی است افزود: باتوجه به اینکه این عنصر توسط بدن انسان تولید نمیشود و باید از منابع خارجی برای بدن تامین شود کمبود آن منجر به ایجاد اختلال در عملکرد تیرویید می شود.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی بوشهر تصریح کرد: آب و خاک از نظر میزان ید دچار کمبود هستند و منابع غذایی ید نیز اندک است برهمین اساس دریافت ید از طریق غذا بستگی به عوامل متعددی از جمله عوامل بازرگانی ، کشاورزی و اجتماعی دارد.
برجویی فرد ادامه داد: کمبود ید عامل خطری برای رشد و توسعه کشورهای محسوب می شود و کشور ما نیز تا ۲ دهه قبل در بین کشورهای دچار کمبود شدید ید قرار داشت که با انجام مداخلات و تشکیل کمیته کشوری مبارزه با عوارض ناشی از کمبود ید با یددار کردن نمک خوراکی به میزان قابل توجهی اثرات ناشی از کمبود ید کاهش یافت.
وی یادآور شد: استفاده از نمک های تصفیه نشده و بدون ید زنگ خطری برای بازگشت اثرات ناشی از کمبود ید به شمار می رود.
برجویی فرد گفت: نمک تصفیه شده ید دار نمکی است بهداشتی که ناخالصی های آن از جمله فلزات سنگین ، شن و ماسه جدا شده اند و با ید غنی شده است.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی بوشهر ادامه داد: باتوجه به ارتباط مستقیم فشار خون با میزان نمک مصرفی ، نمک باید کم مصرف شود اما نمک مصرفی از نوع ید دار و تصفیه شده باشد.
وی افزود: بدن افراد سالم کمتر از پنج گرم در روز ، سالمندان و مبتلایان به بیماری های قلب ، عروق و فشار خون کمتر از سه گرم نیاز دارد .
برجویی فرد بیان کرد: نگهداری نمک باید به دور از نور ، رطوبت و گرما و در ظروف پلاستیکی ، چوبی ، سفالی یا شیشه ای رنگی باشد.
این مقام بهداشتی گفت: باتوجه به اینکه ید حساس به حرارت است و در اثر حرارت مداوم از بین می رود بهترین زمان برای اضافه کردن نمک به غذا در انتهای پخت غذا است.
وی با بیان اینکه نباید از نمک دریا و نمک های رنگی تصفیه نشده و غیر ید دار استفاده کرد افزود: باید مراقب نمک پنهان از جمله فست فود ها ، غذاهای فراوری شده ، پنیر، تنقلات و غذاهای آماده نیز بود .
برجویی فرد اظهار کرد: استفاده زیاد از نمک خطر ابتلا به سرطان معده ، پوکی استخوان و پرفشار خونی را در پی دارد.
نظر شما