به گزارش ایرنا، موسیر کوهی چهارمحال و بختیاری اگر چه محصول گرانقیمتی نسبت به سایر خانواده پیازهاست ، اما دارای مقادیر قابل قبولی از آنتیاکسیدان، فلاونوئیدهایی مانند کورستین، ویتامین A، C و مواد معدنی مهم از جمله گوگرد، پتاسیم و منگنز است.
۱۰۰ گرم موسیر خشک شده چهارمحال و بختیاری که به صورت ورقهای نازک برش خورده(اسلایس شده) است، در بازار شهرستانها و شهرکرد تا ۵۰ هزار تومان هم خرید و فروش میشود.
موسیر گیاهی از خانواده سیراست که ریشه آن پیاز مانند و برگهای آن باریک با گلهایی بنفش رنگ است، بهعنوان گل زینتی از گل این گیاه استفاده میشود.
اول اینکه؛کشت محصولات کمآببَر از جمله گیاهان دارویی و خوراکی و دانههای روغنی و موسیر از برنامهها و سیاستهای دولت است و توسعه کشت گیاهان خوراکی و دارویی و کمآببَر و به خصوص گیاهان بومی استان مورد استقبال کشاورزان چهارمحال و بختیاری قرار گرفته است.
نکته دوم؛ در سالهای اخیر به دلیل خشکسالی و کمآبی سیاست دولت و وزارت جهادکشاورزی به سمت کشت محصولات کمآببَر رفته و کشت گیاهان دارویی و خوراکی به دلیل کمآببَر بودن، افزایش حاصلخیزی و جلوگیری از فرسایش خاک، کم بودن آفت و بیماریها، کاهش مصرف کود و سم و درآمدزایی بالا، مورد استقبال برخی از کشاورزان قرار گرفته است که در این میان کشت موسیر به عنوان یک گیاه بومی در سطح استان به خصوص در شهرستان کوهرنگ با استقبال کشاورزان و مرتعداران همراه است.
به گفته کارشناسان و فعالان بخش کشاورزی، موسیر که یکی از گیاهان دارویی و خوراکی است به عنوان گونه بومی چهارمحال و بختیاری است که به دلیل کم توقعی در آبیاری و اقتصادی بودن در چند سال اخیر به صورت دیم و آبی در سطح استان کشت میشود و درآمد بالایی برای کشاورازن و تولیدکنندگان دارد.
اما نکته سوم؛ توسعه صنایع تبدیلی و فرآوری و بازاریابی برای محصولات یک راهکار برای کاهش دست دلالان و واسطهها و افزایش سود و درآمد کشاورزان و تولیدکنندگان این بخش است تا زمینه ترغیب و تشویق کشاورزان و مرتعداران به سمت کشت این محصولات فراهم شود.
با توجه به اقلیم استان چهارمحال وبختیاری و اینکه گیاهان دارویی برای رشد و تکثیر به نور فراوان و شبهای خنک نیاز دارند، هماکنون بیش از یکهزار و ۴۰۰ گونه گیاهی در استان شناخته شده که ۳۹۸ گونه گیاه دارویی، عطری و ادویهای است و استقبال کشاورزان و تولیدکنندگان برای کشت زعفران، موسیر، گلمحمدی و سیاهدانه در استان افزایش یافته است.
به گفته برخی از موسیرکاران، گیاه موسیر مقاوم به آفت و بیماری است و کمترین میزان خسارت در زمینه آفت زدگی به این محصول وارد میشود و درصورت کشت اصولی بیشترین میزان سوددهی را برای تولید کننده دارد.
مجری طرح کشت گیاهان دارویی ادارهکل جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: ۳۲ درصد از زمینهای کشاورزی مختص به کشت گیاهان دارویی این استان به کشت موسیر اختصاص پیدا کرده است.
بهگزارش ایرنا، یزدان احمدزاده روز سهشنبه با اشاره به روند گرایش به کشت گیاهان دارویی و خوراکی در چهارمحال و بختیاری در سالهای اخیر تاکید کرد: یکهزار و ۷۰۰ هکتار از زمینهای کشاورزی استان به کشت گیاهان دارویی اختصاص یافته که ۳۲ درصد آن برابر ۵۵۰ هکتار مختص موسیر است.
وی افزود: از این سطح ۴۵۰ هکتار در شهرستان کوهرنگ و بقیه در سایر نقاط چهارمحال و بختیاری کشت شده است.
احمدزاده به کشت موسیر بهصورت دیم در زمینهای کشاورزی اشاره و تصریح کرد: کشت موسیر بهدلیل کم آببَر بودن مورد استقبال و توجه کشاورزان قرار گرفته و چهارمحال و بختیاری بهعنوان استان معین در کشت موسیر معرفی شده است.
وی یادآور شد: موسیر بهعلت چند ساله بودن، مصرف آب بسیار پائین، قابلیت استفاده از اندامهای تکثیری گل، برگ و پیاز و سازگاری با اقلیم چهارمحال و بختیاری مورد استقبال کشاورزان استان قرار گرفته است.
مجری طرح کشت گیاهان دارویی ادارهکل جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: برداشت موسیر در این استان از اوایل تیرماه آغاز میشود و تا پایان مردادماه ادامه دارد.
وی میانگین برداشت موسیر در زمینهای دیم را چهار تُن در هکتار دانست و گفت: پیشبینی میشود از ۵۵۰ هکتار زمین کشت شده در استان ۲ هزار و ۲۰۰ تُن موسیر برداشت شود.
احمدزاده تاکید کرد: این در حالی است که در زمینهای کشاورزی آبی میزان برداشت موسیر از هر هکتار به ۱۰ تن میرسد.
وی ایران را دارای بیشترین سطح زیرکشت موسیر در جهان دانست و افزود: هماکنون موسیر در کشور بیشتر بهصورت خامفروشی تجارت میشود که در این راستا باید با استفاده از ظرفیت و دانش شرکتهای دانشبنیان ارزش افزوده موسیر را افزایش داد تا ارزش افزوده و سود حاصل از تولید این محضول به کشاورزان برگردانده شود.
مجری طرح کشت گیاهان دارویی ادارهکل جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری حمایت از کشت موسیر و توسعه زیرساختهای زنجیره تولید و کشت موسیر و گیاهان دارویی در استان را ضروری اعلام و تصریح کرد: توسعه کشت گیاهان خوراکی و دارویی نیازمند حمایت در ابعاد مختلف است.
وی چهارمحال و بختیاری را دومین استان از نظر سطح زیرکشت موسیر دانسیت و یادآور شد: باید کشت موسیر را در مناطق مختلف استان و کشور بهعنوان یک گیاه کم آببَر توسعه داد.
احمدزاده اظهار داشت: شناسایی گونههای بومی موسیر در مناطق مختلف کشور از برنامههای مهم وزارت جهاد کشاورزی برای توسعه کشت این گیاه است.
به گزارش ایرنا، چهارمحال و بختیاری ۱۲ شهرستان با بیش از یک میلیون نفر جمعیت دارد.
یک چهارم تولید ناخالص داخلی و یک پنجم اشتغال چهارمحال و بختیاری به بخش کشاورزی وابسته است.
۲۵۰ هزار هکتار برابر ۱۵ درصد زمینهای چهارمحال و بختیاری زیرکشت محصولات مختلف است.
نظر شما