آوای تولد در سایت تکثیر گوزن زرد "مانشت و قلارنگ" ایلام پیچید

ایلام - ایرنا - مدیرکل حفاظت محیط زیست استان ایلام گفت: سایت احیا و تکثیر "مانشت و قلارنگ" شاهد ۶ مورد زاد و ولد گوساله‌ی گوزن زرد ایرانی در بهار امسال بوده است.

"علیرضامحمدی" روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: این گوساله‌های گوزن زرد ایرانی، پس از یک سال وقفه در زادآوری این سایت متولد شده‌اند.

وی در خصوص علت ایجاد وقفه زاد و ولد در سایت "مانشت و قلارنگ" توضیح داد: سال ۱۴۰۰ تعداد ۲۰ رأس گوزن بالغ نر و ماده از این سایت به استان خوزستان منتقل شد و با توجه بروز خشکسالی و اینکه گوزن‌های باقیمانده سایت ایلام در سن باوری و لقاح نبودند، زاد و ولد گوزن زرد ایرانی در سایت احیا و تکثیر "مانشت و قلارنگ" در بهار سال گذشته روی نداد.

محمدی یادآور شد: اولین زادآوری بهار امسال این گونه جانوری، چهارم اردیبشهت ماه رخ داد و به تدریج پنج گوساله دیگر نیز در این مدت متولد شد.

آوای تولد در سایت تکثیر گوزن زرد "مانشت و قلارنگ" ایلام پیچید

وی اضافه کرد: هم اکنون بدون احتساب این ۶ گوساله، تعداد گوزن های بالغ سایت مانشت و قلارنگ ۳۲ راس شامل ۲۲ گوزن ماده و ۱۰ گوزن نر است.

محمدی با بیان اینکه سایت "مانشت و قلارنگ" یکی از موفق‌ترین سایت‌های تکثیر و احیای گوزن زرد ایرانی در سطح کشور است، افزود: در طی سال‌های اخیر تاکنون ۵۵ راس گوزن بالغ نر و ماده از ایلام به استان‌های خوزستان، یزد و اردبیل فرستاده شده و سال گذشته نیز ۲ راس گوزن نر بالغ از مازنداران به این سایت آورده شد.

وی در خصوص هدف از جابجایی و انتقال گوزن‌ها به دیگر سایت‌های کشور، اظهار کرد: برای حفظ سلامت ژنتیکی گوزن‌ها در نسل‌های بعدی و کاهش لقاح درون خانوادگی، باید گوزن‌های بالغ نر و ماده بین سایت‌های مختلف کشور جابجا شوند تا برای حفظ سلامت نسل‌های آتی، زادآوری و جفت‌گیری بین گونه‌های مختلف گوزن انجام گیرد.

به گزارش ایرنا، سایت تکثیر و احیای گوزن زرد ایرانی "مانشت و قلارنگ" ایلام دارای ۳۰ هکتار گستره است و این سایت سال ۸۶ با انتقال ۶ راس گوزن بالغ از جزیره "اشک" دریاچه ارومیه کار خود را شروع کرد.

این سایت با توجه به شرایط جغرافیایی و محیطی مناسب، زادآوری به موقع و مطلوب، حفظ خُلق و خوی طبیعی و وحشی و نبود تلفات و مریضی در زمره موفق‌ترین سایت‌های تکثیر و احیای گونه‌های در معرض خطر در کشور است.

سال ۹۵ برای اولین بار تعداد ۱۰ راس از گوزن‌های بالغ سایت "مانشت و قلارنگ" به استان یزد منتقل شد و در سه مرحله شامل چهار راس در سال ۹۶، ۱۷ رأس در بهمن ماه سال ۹۸ و ۲۰ رأس در سال گذشته به استان خوزستان انتقال یافتند.

گوزن زرد ایرانی یکی از گونه‌های در معرض انقراض و مورد حمایت سازمان حفاظت محیط زیست کشور است و طبق فهرست ارائه شده از طرف اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت (که به فهرست سرخ معروف است)، در رده EN و در معرض خطر انقراض قرار دارد.

از گستره ۲ میلیون هکتاری استان ایلام یک میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار آن را اراضی طبیعی تشکیل داده است.

۱۴۳ هزار هکتار از اراضی طبیعی استان ایلام تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست قرار دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha