به گزارش خبرنگار ایرنا در کابل؛ قرار است سومین نشست نمایندگاه ویژه کشورها در امور افغانستان به میزبانی سازمان ملل متحد در روز ۱۰ تیر ماه در دوحه برگزار شود.
دومین نشست سازمان ملل در خصوص افغانستان، با حضور نمایندگان خاص ۲۸ کشور جهان در بهمن ماه سال گذشته و بدون حضور نمایندگان حکومت سرپرست برگزار شد. دلیل عدم حضور نمایندگان افغانستان در نشست قبلی، بر آورده نشدن شروط و خواسته های افغانستان بود.
حالا سوال این است که دو نشست قبلی دوحه چه نتایجی داشت؟ آیا سومین نشست دوحه خواسته های متقابل جامعه جهانی و حکومت سرپرست افغانستان را برای رسیدن به تفاهم برآورده میکند؟
شماری از آگاهان امور بینالمللی در این ارتباط میگویند که تا کنون نقطه مشترک میان حکومت سرپرست افغانستان و غرب مبنی بر تفاهم دیده نشده است.
دکتر اکرم عارفی استاد دانشگاه و آگاه اموربینالمللی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: در دو نشست قبلی دوحه تلاش شد که یک اجماع میان کشورهای ذی دخل در افغانستان بوجود بیاید و همچنین خواستههای جامعه بین المللی از افغانستان یکدست شود و این خواستهها به حکومت سرپرست افغانستان منتقل و افغانستان را وادار به پذیرش این خواستهها کند.
وی افزود: در نشست دوم دوحه هم اختلافات میان کشورها بوجود آمد که این اختلافات فاصلهها میان کشورها، سازمان ملل و حکومت سرپرست افغانستان را بیشتر ساخت.
عارفی اظهار داشت: فاصله میان خواسته های حکومت سرپرست افغانستان و جامعه جهانی خیلی دور است حکومت سرپرست تلاش دارد بر اساس باورها و ارزشهای دینی خود که سالها برای آن جنگیدهاند، سیاستهای داخلی و خارجی خویش را تنظیم کند اما غرب چیز دیگر میخواهد.
این آگاه امور بینالملل بیان داشت: برعکس ارزشهایی که حکومت سرپرست افغانستان بر آن تاکید دارد؛ سازمان ملل و کشورهای غربی بر ارزشهای دیگر پافشاری دارند و به این دلیل، به نظر می رسد دستیابی ه تفاهم در سومین نشست دوحه هم بسیار بعید باشد.
عارفی خاطرنشان کرد: دو نوع ارزش، دو نوع باور و دو نوع نگاه بسیار سخت است که با هم به یک نقطه مشترک برسند چون دولت سرپرست ارزشهای سنتی دینی را حفظ کرده است که برداشتشان از سیاست و روابط با جامعه جهانی متفاوت میباشد.
وی، دلیل دوم عدم موفقیت نشستهای قبلی دوحه را سیاسی عنوان کرد و گفت: حکومت سرپرست افغانستان اعتماد لازم را به جامعه جهانی ندارد و نسبت به تلاشهای جامعه جهانی بد گمان است زیرا باور دارد که این تلاشها در راستای توسعه نفوذ غرب در امور افغانستان صورت میگیرد تا بار دیگر جای پا در افغانستان باز کند.
او افزود: حتی کشورهای منطقه هم درباره احتمال نفوذ دوباره غربیها در امور افغانستان هشدار داده اند.
این آگاه امور بینالملل با بیان اینکه تا کنون هیچ چشمانداز قابل توجه از سومین نشست دوحه دیده نمیشود، خاطرنشان کرد: هنوز هم دیدگاهها و مواضع دو طرف خیلی با هم دور هستند و دستور کاری که غرب مطرح کرده و آنچه را که حکومت سرپرست میخواهد، بسیار با هم فاصله دارد به این معنی که حکومت سرپرست تمام دستور کار در نظر گرفته شده ازسوی سازمان ملل را رد کرده است و دستور کار خود را پیشنهاد نموده که نشان میدهد هنوز هم هیچ نقطه مشترک جهت تفاهم بوجود نیامده است.
عارفی تصریح کرد: در دستور کار غرب برای اجلاس دوحه، مسئله حقوق بشر، حقوق زنان و دولت فراگیر در افغانستان مطرح است که این موضوعات از نظر حکومت سرپرست قابل قبول نیست اما خواستهای حکومت برای به رسمیت شناخته شدن، روابط عادی و تحویل دادن کرسی افغانستان در سازمان ملل به حکومت سرپرست باعث شده که تفاوت ها و فاصله خیلی زیادی در دستور کار مدنظر دو طرف باشد لذا سومین خوش بینی چندانی به موفقیت امیز بودن سومین نشست دوحه وجود ندارد.
وی، راه اساسی را رسیدن خواستههای دو طرف به حداقلها خواند و افزود: اگر دو طرف برخی خواستههای خود را کنار نگذارند ، نزدیک شدن به تفاهم دشوار است. باید طرفین از بسیاری مسایل بگذرند.
این آگاه امور بینالملل گفت: از سوی دیگر صفبندی بلوک شرق و غرب وجود دارد که بلوک شرق، شامل جمهوری اسلامی ایران، چین و روسیه تلاش دارند که مسئله را در چهارچوب منافع محلی و منطقهی که امنیت و اقتصاد اصل آن است دنبال کند و روابط شان را با حکومت سرپرست هر روز گسترده تر می کنند . اما این چیزی است که غرب آن را نمی خواهد و این موضوع یک چالش دیگر برای نرسیدن تفاهم است.
در همین حال ویس ناصری آگاه اموربینالملل به خبرگزاری ایرنا، گفت: تمام کشورهای جهان از حکومت سرپرست افغانستان یک خواست دارند که شامل تشکیل حکومت فراگیر، رعایت حقوق بشر پایبندی به کنسواسیونهای سازمان ملل متحد میباشد که اگر این خواستهها برآورده نشود جهان حاضر به رسمیت شناختن حکومت سرپرست افغانستان نخواهد بود.
این آگاه امور بینالملل افزود: نشستهای دوحه جز زنده نگهداشتن موضوع افغانستان در سرخط خبرهای رسانههای جهان نتایج دیگر در قبال نخواهد داشت چون خواستههای غرب با خواستههای دولت سرپرست همخوانی ندارد بنابراین سخت است که سومین نشستهای دوحه نتیجهبخش باشد.
نظر شما