به گزارش ایرنا، یوسف نوری عصر امروز شنبه در جلسه انجمن میراث فرهنگی مازندران که در سالن جلسات اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برگزار شد اظهار کرد: همانگونه که زبان یک جامعه عامل تقویت تمدن آن جامعه محسوب میشود، میراث فرهنگی و حفاظت از آن نیز از عوامل تقویت تمدن است و بر همین اساس حفظ آثار تاریخی و فرهنگی از اهمیت زیادی برخوردار است.
وی با بیان اینکه اگر نگاه تمدنی وجود نداشته باشد میراث فرهنگی حفظ نمیشود، افزود: دولت سیزدهم برنامهای را تدوین کرده که در آن به چالشهای میراث فرهنگی اشاره شده بود و در این برنامه به نبود نگاه تمدنی در گردشگری به عنوان یکی از چالشهای این حوزه اشاره شده است.
استاندار مازندران با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران بنا بر حفظ این مواریث دارد و حفاظت از این بناها باید با جدیت پیگیری شود یادآور شد: رهبر معظم انقلاب هم دهه ۷۰ در بازدید از تخت جمشید فرمودند این بناها محصول سرپنجه هنرمند ایرانی است.
نوری با اشاره به تاکید رهبر انقلاب بر بهرهگیری از مشارکت مردمی در شعار سال ۱۴۰۳ تصریح کرد: باید از نقش و جایگاه مشارکت مردم در حفاظت از بناهای تاریخی و میراث فرهنگی مازندران بهره گرفته شود و دیدگاه رهبری در شعار سال یعنی مردم را در همه حوزهها باید پای کار بیاوریم.
وی با بیان اینکه حفظ میراث فرهنگی با نگاه دولتی محال است افزود: انجمن میراث فرهنگی انجمنی کاملا دولتی است، اما در ماده سوم اساسنامه این انجمن به طور کامل بر نقش فعالیتهای مردمی اشاره شده است و این یعنی بهرهگیری از ظرفیت مردمی در برنامهریزی این انجمن دیده شده است.
رییس انجمن میراث فرهنگی مازندران خاطرنشان کرد: آنچه در مازندران به چشم میآید استفاده نشدن از ظرفیت مردم برای حفاظت از میراث فرهنگی و بناهای تاریخی است و هرجا اماکن فرهنگی و تاریخیمان را به صورت مردمی مدیریت کردیم نتیجه گرفتیم.
نوری تصریح کرد: مازندران از ادوار مختلف تاریخی آثاری را در خود جای داده است اما مجموعه دادههای دقیقی نداریم که اطلاعات جامعی به مردم بدهد. این اقدام باید برای معرفی میراث فرهنگی و بناهای تاریخی ادوار مختلف استان انجام شود.
استاندار مازندران با بیان اینکه کشورهای عربی معماری نداشتهشان را مطرح کردند و شناساندند ولی ما هنوز در این زمینه دادههای دقیقی نداریم که بتوانیم معرفی کنیم افزود: پیشنهاد میکنم در مورد بناهای تاریخی و میراثی مازندران با کمک شرکتهای دانشبنیان و دانشگاهها از طریق هوش مصنوعی طرحهای بازسازی شده ایجاد و با استفاده از بستر فضای مجازی و اینترنت به مردم معرفی شود.
نوری تصریح کرد: ما برای حفاظت از میراث فرهنگی در برخی موارد با راهبردهای اشتباه مواجه هستیم و راهبردهای اشتباه هم طبیعی است که چالشزا باشند و در مورد باغ جهانی عباسآباد نیز همین وضعیت را میبینیم که طرح مناسبی برای این باغ وجود ندارد.
وی با اشاره به سفر روز گذشتهاش به رامسر خاطرنشان کرد: دیروز در رامسر به قلعه مارکوه رفتم. هیچ راهی وجود ندارد که مردم بتوانند از این قلعه بازدید کنند و وقتی برنامهریزی درستی انجام نشده نباید دیگران را مقصر بدانیم و بگوییم چرا به بناهای تاریخی ما آسیب وارد میشود.
استاندار مازندران با بیان اینکه مردم علاقهمند به بازدید بناهای تاریخی هستند، گفت: برگزاری روبدادهای فرهنگی و هنری در برخی از اماکن تاریخی یکی از راهبردهای معرفی این اماکن است که نمونه این اقدام در استانهای دیگر برگزار شد.
وی اضافه کرد: میتوان حتی با دستهبندی بناها بر مبنای تاریخی با استانهای دیگر رویدادهای مشترک برگزار کرد و برگزاری این رویدادها تقویت این اماکن را در پی دارد.
نوری به ظرفیت صندوق احیا و بهرهبرداری بناهای تاریخی اشاره کرد و افزود: واگذاری این اماکن از طریق بستههای سرمایهگذاری اقدامی ضروری است و اگر برای این بناها برنامه نداشته باشید یا دیگران به فکر تملک آن میافتند یا باید شاهد تخریب آنها باشیم.
وی تاکید کرد: لازم است که بستههای سرمایهگذاری برای مردم تهیه شود و البته بررسی اهلیت هم در این زمینه بسیار مهم است که یک بخش از اهلیت سرمایه و توان مالی است و بخش دیگر هم به مسائل فرهنگی ارتباط دارد، چون اینجا با یک موضوع فرهنگی مواجه هستیم.
استاندار مازندران خاطرنشان کرد: گردشگری یک فعالیت فرهنگی است که ما به ازای اقتصادی دارد و به دلیل ارتباط با صنایع دستی مابه ازای صنعتی هم به آن پیوست میشود.
رییس انجمن میراث فرهنگی مازندران با بیان اینکه تولید ناخالص داخلی مازندران از گردشگری باید بیشتر از میانگین کشوری باشد تصریح کرد: فرد گردشگری که باید درآمد تولید ناخالص ملی ما را بالا میبرد و از فرهنگ منطقه حفاظت میکرد در حال حاضر جز تخریب در طبیعت و فرهنگ نتیجهای ندارد و این وضعیت زیبنده دیار علویان و ۱۰ هزار و ۴۰۰ شهید نیست.
نوری با تاکید بر اینکه ثبت میراث ناملموس در مازندران باید جدیتر دنبال شود، اظهار کرد: ظرفیتهای زیادی در این استان وجود دارد که هنوز ثبت و معرفی نشده و لازم است که با بررسی درست و دقیق گامهای لازم برای ثبت و شناساندن این ظرفیتهای میراثی و فرهنگی برداشته شود.
وی درباره مسائل مطرح شده در این جلسه درباره مشکلات سد و باغ تاریخی عباسآباد بهشهر نیز گفت: پیگیریهای لازم برای تحکیم سد و ممنوعیت تردد خودروها از روی این سازه تاریخی و همچنین جلوگیری از الحاق این منطقه به محدوده شهری را انجام میدهم اما معتقدم تا زمانی که برای بهرهگیری از ظرفیت این باغ جهانی برنامه درستی تدوین نشود نتیجه مناسب و مطلوبی حاصل نخواهد شد.
استاندار مازندران در پاسخ به درخواست ساخت موزه در ساری نیز بیان کرد: اگر برای ساخت موزه به اندازه کافی امکانات دارید برای ساختن موزه برنامهریزی کنید در غیر اینصورت از ظرفیت باغموزه دفاع مقدس میتوان برای ایجاد یک موزه مرکزی بهره گرفت.
به گزارش ایرنا، در این جلسه تعدادی از مسئولان استان نیز برخی چالشهای حوزه میراث فرهنگی را در حضور استاندار مطرح کردند.
مازندران دارای بیش از ۲ هزار و ۸۰۰ اثر شناسایی شده میراثی است که سه اثر باغ عباسآباد و جنگلهای هیرکانی و راهآهن شمال به عنوان بخشی از راهآهن سراسری در فهرست آثار جهانی سازمان یونسکو ثبت شدهاند.
نظر شما