به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، یکی از مشکلاتی که تولیدکنندگان برق سالها با آن درگیر بودند ناترازی مالی در صنعت برق بود که انگیزه برای سرمایهگذاری جدید در این صنعت ایجاد نمیکرد.
به گفته کارشناسان صنعت برق، دغدغه اصلی در این بخش اقتصاد نامتوازن آن بود که انگیزه از سرمایهگذاران میگرفت و کمتر کسی حاضر میشد وارد فعالیت در صنعت برق شود.
پیام باقری رئیس هیاتمدیره سندیکای صنعت برق در این زمینه گفته بود: در سالهای گذشته برای افزایش ظرفیت تولید برق سرمایهگذاری نشده بود.
وی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: بحث ناترازی برق عارضهای است که امروز شاهد آن هستیم، البته ریشه درگذشته داشته و معلول ناترازی اقتصاد برق است.
باقری ادامه داد: ناترازی اقتصاد برق سبب شده منابع برای سرمایهگذاری در این صنعت کم باشد و نتوان آنچنان که بایدوشاید در این صنعت سرمایهگذاری کرد.
رئیس هیاتمدیره صنعت برق خاطرنشان کرد: ناترازی اقتصاد برق سبب شده که بخش مصرف از بخش تولید سبقت بگیرد، به دلیل آنکه در بخش تولید به میزان لازم سرمایهگذاری در سالهای گذشته نشده است.
این فرایند ادامه داشت تا آنکه دولت سیزدهم زمام امور را به دست گرفت و به گفته رئیس هیاتمدیره صنعت برق اقدامها برای رفع این مشکل آغاز شد.
وزیر نیروی دولت سیزدهم تلاش خود را برای رفع ناترازی مالی صنعت برق آغاز کرد و بر همین اساس طرح ویژهای برای ورود شرکتهای تولیدکننده برق به بورس انرژی تدارک دیده شد.
مصطفی رجبی مشهدی پیشتر درباره آغاز فعالیت شرکتهای توزیع برق سراسر کشور در بورس انرژی و اقدام آنها برای خرید در بورس، گفته بود بر اساس تأکید ویژه وزیر نیرو، اصلاحات مالی جامعی در صنعت برق به جریان افتاده است که بخشی از آن به ورود شرکتهای توزیع برق به بورس انرژی و خرید مستقیم برق از این بازار خواهد بود.
وی در این خصوص ادامه داد که بر اساس این طرح که از روز نخست اردیبهشتماه آغاز شد، یک حساب وکالتی برای شرکتهای توزیع سراسر کشور باز شده است و توانیر ماهانه این حسابها را به میزان ۲ هزار میلیارد تومان شارژ خواهد کرد تا شرکتهای توزیع بتوانند در بورس انرژی بهصورت مستقیم اقدام به خرید برق کنند.
از ابتدای اردیبهشتماه سال جاری و در راستای اجرای برنامه وزارت نیرو برای اصلاح نظام مالی صنعت برق، شرکتهای توزیع برق سراسر کشور موظف شدند بخشی از انرژی برق موردنیاز خود را از طریق بورس انرژی تهیه کنند.
علیاکبر محرابیان در باره پیشبرد اقدامهای بنیادین در وزارت نیرو برای رفع ناترازی برق کشور بهویژه در زمان پیک مصرف برق، ادامه داد: در سالهای اخیر با اصلاح قانون و مقررات و حمایت بسیار خوب دولت سیزدهم و مجلس شورای اسلامی در مسیری قرار گرفتیم که بتوانیم سرمایهگذاریهای این حوزه را افزایش دهیم.
وی مهمترین اقدام در این باره را اقتصادی کردن خرید برق نیروگاهها دانست و افزود: درگذشته بعضاً تا سه الی چهار سال مطالبات نیروگاه داران پرداخت نمیشد؛ با اصلاحاتی که صورت گرفت از ابتدای اردیبهشت امسال، برق نیروگاهها از طریق بورس بهصورت نقدی خریداری میشود.
وزیر نیرو با بیان اینکه اغلب نیروگاهها در بازار سرمایه حاضر شدهاند، گفت: بخشی از خریداران را شرکتهای توزیع برق و بخشی را نیز صنایع بخش خصوصی تشکیل میدهد.
محرابیان ادامه داد: بر اساس جدیدترین گزارش که امروز ارسال شد، میزان خرید برق بخش خصوصی از میزان خرید برق توسط شرکتهای توزیع برق کشور در بازار بورس انرژی پیشی گرفته است؛ بهعبارتدیگر اکنون فعالان بازار بورس کشور در بخش برق را شرکتهای توزیع و مصرفکنندگان بالای یک مگاوات تشکیل میدهد.
وی از وضع مقرراتی برای فراهمشدن امکان خرید برق برای همه مصرفکنندگان از طریق بورس کشور خبر داد و گفت: در حال حاضر اغلب نیروگاههای کشور برق تولیدی خود را در بازار سرمایه عرضه میکنند. از همه نیروگاه دارها دعوت میکنم برق تولیدی خود را در بورس عرضه کنند تا بتوانند مطالبات خود را بهصورت نقدی دریافت کنند و خریدوفروش برق کاملاً اقتصادی شود.
وزیر نیرو جذاب کردن سرمایهگذاری در نیروگاههای کشور را گام دوم در رفع ناترازی برق کشور دانست و افزود: وضع مقررات و قوانین در حال حاضر سرمایهگذاری در نیروگاه را با توجیه اقتصادی همراه کرده است؛ البته گروهی از نیروگاهها که عمدتاً نیروگاههای دولتی هستند، همچنان با نرخهای یارانهای مصارف تا سطح الگوی خانگی، کشاورزی و حتی مصارفی که بهموجب قانون یارانهای شدهاند (افراد و خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره)، بهزیستی و.) را تأمین و نیروگاههای خصوصی در چارچوب مقررات بورس اقدام به فروش برق تولیدی خود میکنند.
نظر شما