صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری؛ از بیمه صنعتگران تا احیای رشته‌ها

شهرکرد- ایرنا- بخش صنایع‌دستی در چهارمحال و بختیاری با برنامه دولت سیزدهم مورد حمایت قرار گرفته است و برگزاری نمایشگاه‌ها، احیای تعدادی از رشته‌های منسوخ شده و راه‌اندازی بازارچه‌ها از جمله برنامه های دولت سیزدهم است و جمعی از صنعتگران این بخش نسبت به دریافت حمایت‌هایی از قبیل بیمه تامین اجتماعی ابراز رضایت دارند.

به گزارش ایرنا، در حال حاضر ۸۰ رشته صنایع دستی در چهارمحال و بختیاری فعال است که از این تعداد ۳۳ رشته بیش از دیگر رشته‌ها تولیدات دارد و هنرمندان بیشتری در این رشته‌ها مشغول فعالیت هستند.

بافته‌های داری نظیر گلیم، چوقابافی، نواربافی، البسه محلی، گیوه‌دوزی، قلم‌زنی روزی فلز، سفالگری سنتی، زیورآلات سنتی، احجام فلزی، نگارگری و تذهیب، ملیله‌دوزی، خاتم‌کاری، سرمه‌دوزی، صنایع چوب نظیر معرق و مشبک، حجاری سنتی، تراش سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی، فیروزه‌کوبی، میناکاری، رنگرزی سنتی، نقاشی روی شیشه، پاپیه‌ماشه، گچ‌بری سنتی، بافتنی‌های سنتی، خراطی و چوب، چلنگری سنتی و چاپ قلمکار از مهمترین رشته‌های صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری به شمار می‌رود.

تاکنون ۴۸ رشته صنایع‌دستی استان دارای نشان ملی و ۹ رشته موفق به دریافت نشان بین‌المللی شده است.

در این استان ۳۷ تعاونی زیرمجموعه اتحادیه صنایع‌دستی در استان فعال است و حدود ۷۵۷ هنرمند صنایع‌دستی نیز زیر پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار دارند.

فعالان عرصه صنایع‌دستی در ارزیابی خود از خدمات و اقدامات دولت سیزدهم ابراز رضایت دارند و عنوان می‌کنند طی ۲ سال اخیر با چالش‌های کمتری در حوزه کاری خود روبرو بوده و برنامه‌های دولت سیزدهم به این حوزه پویایی بخشیده است.

تسهیل در تامین مواد اولیه

صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری؛ از بیمه صنعتگران تا احیای رشته‌ها

یکی از هنرمندان صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به خدمات دولت سیزدهم در حوزه صنایع‌دستی، گفت: در سال‌های گذشته فعالان صنایع‌دستی برای تامین مواد اولیه هنرصنعت خود با مشکل مواجه بودند اما در ۲ سال اخیر این مشکل برطرف شده است.

فاطمه مصیبی در گفت و گو با ایرنا افزود: از سوی دیگر حمایت از هنرمندان صنایع‌دستی استان نیز در دولت سیزدهم بیشتر شده است و برگزاری نمایشگاه‌های متعدد فرصت خوبی برای صنعتگران برای نمایش آثار و محصولات آنها فراهم کرده است.

وی تصریح کرد: برگزار نمایشگاه‌ها نه تنها از فراوانی بیشتری برخوردار شده بلکه نحوه اطلاع‌رسانی و برخورداری همه هنرمندان از این فرصت نیز به شکل شایسته‌ای انجام می‌گیرد.

این هنرمند رشته صنایع‌دستی معرق چوب، برخورداری هنرمندان واقعی از بیمه تامین اجتماعی را از دیگر اقدامات شایسته دولت سیزدهم برشمرد و گفت: در سال‌های گذشته هنرمندان رشته‌های صنایع دستی با مشکل بیمه روبرو بودند و سخت‌گیری‌های بی‌مورد صورت می‌گرفت اما در حال حاضر نحوه پایش هنرمندان به شکل خوبی در حال انجام است و هنرمندان فعال می‌توانند از این امکان برخوردار شوند.

حمایت‌های تسهیلاتی برای رونق تولیدات

یکی دیگر از هنرمندان فعال در رشته صنایع‌دستی و دارنده مهر اصالت یونسکو در رشته نمد نیز با ابراز رضایت از خدمات دولت سیزدهم در حوزه صنایع‌دستی، به خبرنگار ایرنا گفت: در دولت سیزدهم برای رونق فعالیت‌های تولیدی در رشته‌های صنایع‌دستی تسهیلات خوبی برای هنرمندان اختصاص داده شده است.

فاطمه رحیمی افزود: وام‌های مشاغل خانگی به مبلغ یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال با بهره سود چهار درصد در اختیار هنرمندان قرار داده شده و این موضوع مشکل نقدینگی صنعتگران این حوزه را تا حدی برطرف کرده است.

وی که در سفر دوم آیت‌الله رئیسی به عنوان یکی از هنرمندان استان دقایقی با رییس‌جمهور شهید گفت‌وگو داشته است در خصوص جزییات این گفت‌وگو بیان داشت: آیت‌الله رئیسی در خصوص صادرات محصولات صنایع‌دستی دغدغه داشت و از بنده در خصوص نحوه فروش و عرضه محصولات تولیدی سوال کرد.

این هنرمند فعال عرصه صنایع‌دستی تصریح کرد: آیت‌الله رئیسی همچنین در این دیدار بر راه‌اندازی بازارچه‌های صنایع‌دستی در استان تاکید داشت و به استاندار ماموریت داد تا این مهم را در اسرع وقت پیگیری کند که گفته می‌شود این مهم نیز در استان پیگیری شده و به زودی در تمامی شهرستان‌های استان بازارچه دائمی دایر می‌شود و در کنار آن برخی بازارچه‌های صنایع‌دستی نظیر بازارچه قلعه چالشتر که سال‌ها بود تعطیل شده بود دوباره احیا و راه‌اندازی شد.

رحیمی رفع مشکل بیمه فعالان صنایع دستی را از دیگر دستاوردهای دولت سیزدهم در این بخش عنوان کرد و گفت: حدود پنج سالی بود که سایت بیمه صنعتگران بسته بود اما به همت دولت سیزدهم این مشکل برطرف و در حال حاضر سایت مربوطه باز است و هنرمندان می‌توانند از این فرصت استفاده کنند.

احیای رشته‌های منسوخ شده

صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری؛ از بیمه صنعتگران تا احیای رشته‌ها

معاون صنایع‌دستی اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا از احیای رشته‌های صنایع دستی در استان در ۲ سال اخیر خبر داد و گفت: ۲ رشته صنایع‌دستی "سبدبافی" و "سفره آردی" در استان احیا و در حال حاضر محصولات این رشته‌ها در دست تولید و فروش است.

مهراب محمدی افزود: امسال نیز در برنامه داریم تا رشته صنایع دستی چادر شب‌بافی از رشته‌های منسوخ شده استان را احیا کنیم که فرایند آن از ابتدای سال آغاز شده است.

وی تصریح کرد: با نگاه آیت‌الله رئیسی و دولت سیزدهم به حوزه صنایع‌دستی، طی ۲ سال اخیر بازار صنایع‌دستی استان از رونق خوبی برخوردار شده و تحرک و پویایی خوبی در این بخش شکل گرفته است.

به گفته معاون صنایع‌دستی اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری یکی از اقدامات شاخص دولت سیزدهم برقراری مجدد بیمه تامین اجتماعی فعالان صنایع‌دستی بود چرا که این مهم در سال‌های گذشته قطع شده بود اما با پیگیری آیت‌الله رئیسی در در استان ۲۰۰ نفر برای برخورداری از بیمه به وزارتخانه معرفی شدند.

محمدی ادامه داد: با پایش‌های انجام شده در گام نخست ۵۴ نفر از هنرمندان صنایع‌دستی استان برای برخورداری از بیمه تامین اجتماعی به این نهاد معرفی و از این امکان برخوردار شدند و علاوه‌بر آن برای تعداد زیادی از هنرمندانی که در روستاها و شهرهای کوچک استان ساکن هستند بیمه روستاییان و عشایر ایجاد شده است.

وی تسهیلات پرداختی به هنرمندان صنایع‌دستی استان را از دیگر اقدامات شاخص دولت در راستای رونق‌بخشی به اقتصاد فعالان این عرصه و رونق تولید عنوان کرد و گفت: میزان تسهیلات پرداختی در این حوزه قابل مقایسه با سال‌های گذشته آن نیست به طوری‌که در سال‌های گذشته تسهیلات تبصره ۱۶ به حوزه صنایع‌دستی تعلق نمی‌گرفت اما در سال گذشته ۳۹۷ میلیارد ریال تسهیلات از این محل به صنعتگران صنایع‌دستی استان پرداخت شد.

توسعه بازارچه‌های دائمی صنایع‌دستی

صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری؛ از بیمه صنعتگران تا احیای رشته‌ها

معاون صنایع‌دستی اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری، ایجاد بازارچه‌های دائمی صنایع‌دستی را از دیگر برنامه‌های دولت سیزدهم برای رونق‌بخشی به این حوزه برشمرد و گفت: قرار است در تمامی شهرستان‌های استان بازارچه صنایع‌دستی احداث شود که زمین مورد نیاز برای این موضوع تامین و واگذار شده و منتظر ابلاغ اعتبارات برای اجرایی کردن طرح هستیم.

محمدی همچنین توسعه بازارچه صنایع‌دستی میدان قدس شهرکرد را از دیگر طرح‌های در دستور کار عنوان کرد و افزود: قرار است این بازارچه به بلوار آیت‌الله کاشانی متصل و از بن‌بست خارج و به نخستین بازارچه سرپوشیده استان تبدیل شود.

معاون صنایع‌دستی اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری با اشاره به فعال‌سازی بازارچه صنایع‌دستی در قلعه چالشتر، تصریح کرد: سال‌ها بود غرفه‌های عرضه و تولید صنایع‌دستی در قلعه چالشتر تعطیل شده بود اما از امسال فعالیت هنرمندان در این فضا از سر گرفته شده و نه تنها رونق اشتغال و تولید را به همراه داشته بلکه در جذب گردشگر نیز موثر واقع شده است.

محمدی تعداد مجوزهای صادر شده در استان در حوزه صنایع‌دستی را ۱۶ هزار مجوز فعالیت عنوان کرد و اظهار داشت: براین اساس می‌توان گفت در حال حاضر ۱۶ هزار هنرمند در عرصه صنایع‌دستی استان مشغول فعالیت هستند.

وی میزان صادرات صنایع‌دستی از گمرک استان در سال گذشته را ۱۴ هزار و ۲۸۰ دلار اعلام کرد و گفت: نمد تنها محصول صنایع‌دستی استان است که صادرات آن از مبادی رسمی انجام می‌گیرد و میزان آن مشخص است اما سایر محصولات صادراتی استان از جمله گلیم، سنگ‌های قیمتی، قلم‌زنی، سفال و سرامیک، ساتن و صنایع چوبی یا به صورت چمدانی و غیررسمی و یا از کمرگ دیگر استان‌ها به کشورهای هدف صادر می‌شود که آماری از این میزان صادرات در اختیار نداریم.

ایجاد انجمن صنایع دستی در استان

معاون صنایع‌دستی اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری، شکل‌گیری انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع‌دستی را از جمله تلاش‌های انجام شده برای ساماندهی این حوزه و رونق صادرات برشمرد و گفت: این انجمن که متولی آن اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان است به صورت تخصصی به بحث تولید و صادرات صنایع دستی ورود پیدا کرده است و امید می‌رود یکی از چالش‌های جدی این بخش که بازاریابی است را برطرف کند.

محمدی یادآور شد: شرکت هنرمندان صنایع دستی استان در نمایشگاه‌های داخلی و خارجی، راه‌اندازی پایانه‌های تخصصی صادرات و ایجاد بازارچه‌ها، راه‌اندازی مرکز تجاری در نجف کشور عراق و تعامل با رایزن‌های فرهنگی برای نیازسنجی بازارهای جهانی و هدایت تولیدات استان به این سمت از دیگر تلاش‌های صورت گرفته در این حوزه است.

به گزارش ایرنا، آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی فقید در مدت ۳۳ ماه خدمت خود در جایگاه رییس‌جمهوری ۲ بار (۱۹ خرداد ۱۴۰۱ و ۲۵ آبان ۱۴۰۲) به چهارمحال و بختیاری سفر کرد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha