بهره‌برداری از پنج ایستگاه فشارافزایی و خط انتقال گاز ایرانشهر- چابهار

تهران- ایرنا- سه طرح در سیستان و بلوچستان به ارزش ۲۵ هزار میلیارد تومان امروز پنجشنبه ۱۷ خرداد با حضور وزیر نفت به بهره برداری رسید و بدین ترتیب ۱۳ شهر و ۱۴۴ روستا در این استان از نعمت گاز بهره‌مند می‌شوند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، آیین افتتاح رسمی یکپارچه پروژه خط انتقال گاز ایرانشهر- چابهار در چهار قطعه به طول ۲۹۰ کیلومتر در اقطار ۵۶، ۴۲، ۲۰ و ۱۶ اینچ در استان سیستان و بلوچستان امروز به بهره‌برداری رسید. نوع قرارداد این پروژه EPC و به کارفرمایی شرکت ملی گاز ایران بوده و پیمانکاران این پروژه نیز، پیسا و سروش‌انرژی پویا ( قطعه اول )، قرارگاه خاتم‌الانبیا و موسسه نیروگستر ( قطعه دوم)، ایران‌آروین و مرکز خدمات مدیریت صنعت(قطعه سوم)، جهاد نصر کرمان و سی‌سخت (قطعه چهارم) بودند.

عملیات طرح از ۱۳۹۸ آغاز شد و بهره‌برداری کامل هر چهار قطعه یکپارچه در ۲۰/۱۲/۱۴۰۱ به اتمام رسید و میزان سرمایه‌گذاری آن نیز حدود ۴۲۰ میلیون دلار است. از اهداف این پروژه می‌توان به تامین گاز شهر و نیروگاه‌های چابهار و کنارک، مجتمع پتروشیمی مکران، صنایع مستقر در منطقه، گازرسانی به شهرها و روستاهای مسیر گاز رسانی اشاره کرد.

از جمله دستاورهای این پروژه نیز رفع محرومیت از استان سیستان و بلوچستان و ایجاد رونق اقتصادی و افزایش اشتغال زایی و توسعه گازرسانی به صنایع و ایجاد سوخت جایگزین برای نیروگاه‌ها است که می‌توان از آن یاد کرد.

جواد اوجی در آیین افتتاحیه این پروژه گفت: در این سه سال عمر دولت مردمی در حوزه صنعت و نفت و گاز کشور به جرأت می توان گفت که بیش از ۱۵۵ پروژه به ارزش ۱۳۴ میلیارد دلار در بخش بالا دستی، میان دستی و پایین دستی بوده است، ️خیلی از این پروژه‌ها نزدیک به ۱۵ سال روی زمین مانده بودند و از قبل بهره‌برداری این پروژه‌ها رشد ۶۰ درصد تولید نفت حاصل شد و از ۲.۲ میلیون بشکه نفت به ۳.۶۷ میلیون بشکه نفت در روز رسیدیم.

️وی افزود: در این سه سال، ۵۳ میلیون متر مکعب به تولید گاز خام اضافه و ۵۵ میلیون متر مکعب به ظرفیت تولید و ۲۷۰ هزار بشکه به ظرفیت پالایشی نفت اضافه شد.

وزیر نفت همچنین به پنج ایستگاه تقویت فشار اشاره کرد و گفت: سه پروژه در سیستان و بلوچستان به ارزش ۲۵ هزار میلیارد تومان به بهره‌برداری خواهد رسید که شامل خط لوله چابهار به ایرانشهر به طول ۲۹۰ کیلومتر و به ارزش ۱۷ هزار میلیارد تومان بوده که به وسیله آن سبب تامین سوخت نیروگاه چابهار خواهد شد و به وسیله آن، امروز ۹ شهر و ۱۳۰ روستا به گاز متصل خواهد شد. به علاوه، پنج ایشتگاه تقویت فشار کاز نیز در استان های فارس، بوشهر، سمنان و کهکیلویه و بویر احمد افتتاح خواهد شد که ارزش آن نیز برابر با ۱۲ هزار میلیارد خواهد بود.

بهره‌برداری از پنج ایستگاه فشارافزایی و خط انتقال گاز ایرانشهر- چابهار

طبق گزارش وزارت نفت، ایستگاه‌های تقویت فشار گاز شهید باقری (خورموج)، برادران شهید هلیسائی (دوراهان)، شهید رفیعی‌راد (آرادان)، شهید سیف‌الاسلامی (نورآباد) و شهید شیروانی (پل کله) امروز (پنجشنبه، ۱۷ خرداد) با سرمایه‌گذاری ۲۹۴‌ میلیون و ۵۰۰ هزار دلار با فرمان محمد مخبر سرپرست ریاست‌جمهوری به‌صورت ویدئوکنفرانس به بهره‌برداری رسمی رسیدند.

ایستگاه تقویت فشار گاز شهید رفیعی‌راد (آرادان) از پروژه‌های اولویت‌دار وزارت نفت بود که باتوجه‌ به ضرورت تقویت خطوط شمال و شمال شرق در استان سمنان بر روی خط لوله گاز شمال - شمال شرق احداث شد.

این ایستگاه با سرمایه‌گذاری ۴۵ میلیون و ۵۰۰ هزار دلار در استان سمنان واقع شده است که می‌تواند ظرفیت انتقال گاز به شمال و شمال شرق کشور را تا ۱۰ میلیون مترمکعب در روز افزایش دهد و حجم انتقال در این مسیر، به ظرفیت نهایی خود برسد.

رکورد بی‌سابقه ماهیانه بالای هشت درصد پیشرفت در این پروژه نیز ثبت شد و تغییرات فنی با اتکا به روش‌های تازه در الگوی ایستگاه با هدف بهینه‌سازی اعمال شده که سبب کاهش سطح هزینه‌ها و افزایش سطح ایمنی و سرعت اجرای پروژه شده است.

ایستگاه آرادان ۳ توربوکمپرسور دارد و از آرایش ۲+۱ بهره می‌برد و توان کل ایستگاه برابر با ۷۵ مگاوات است و امکان انتقال روزانه ۶۰ میلیون مترمکعب گاز را فراهم می‌کند همچنین ۹۰ درصد تجهیزات آن مانند سیستم کنترل، سیستم‌های برق و شیرآلات از سوی کارخانه‌های داخلی ساخته شده‌اند و فشار ورودی گاز را از ۷۷۰ به ۱۰۵۰ PSI می‌رساند.

تأسیسات تقویت فشار گاز شهید باقری (خورموج) با سرمایه‌گذاری ۷۲ میلیون دلار اجرایی شد و دلیل ایجاد آن فشارافزایی روزانه ۱۰۷ میلیون مترمکعب گاز بود. این ایستگاه که بر روی کیلومتر ۱۶۹ خط ششم سراسری گاز قرار دارد، با افزایش فشاری که ایجاد می‌کند، می‌تواند گازی را که از عسلویه به سوی جنوب غرب و سرانجام غرب کشور می‌آید، با فشار مناسب به سمت مصرف‌کنندگان هدایت کند.

خط ششم سراسری افزون بر تقویت گاز در منطقه غرب و جنوب غرب، وظیفه صادرات به کشور عراق را هم بر عهده دارد و باید روزانه ۴۰ میلیون مترمکعب گاز به آن کشور هدایت کند و وظیفه ایستگاه خورموج و ایستگاه بعد در منطقه آب‌پخش، وظیفه هدایت این گاز با فشار مناسب در خط ششم سراسری است.

آرایش و چیدمان توربوکمپرسورها به‌صورت ۳+۱ است که این آرایش سبب صرفه‌جویی در زمان و هزینه و بازدهی ایستگاه می‌شود همچنین با توجه ‌به بومی‌سازی در سیستم کنترل، بعد از تأسیسات تقویت فشار گاز آرادان، این ایستگاه دومین تأسیسات در کشور است که از سیستم کنترل ساخت داخل استفاده می‌کند که سبب صرفه‌جویی ارزی بسیار قابل مشاهده‌ای در واردات سیستم کنترل است و مشکلات تأمین، نصب و راه‌اندازی که از سوی شرکت‌های خارجی، برطرف شده است.

ایستگاه تقویت فشار گاز برادران شهید هلیسائی (دوراهان) با سرمایه‌گذاری ۶۴ میلیون دلار احداث شده است و چهار دستگاه توربوکمپرسور که ساخت شرکت مپنا هستند در این ایستگاه با آرایش ۳+۱ نصب شده‌اند که ۳ واحد از این توربوکمپرسورها پس از موفقیت در آزمون ۷۲ ساعته، عملیاتی شدند.

همه استانداردها و موارد PSSR (ایمنی پیش از راه‌اندازی) در آزمون ۷۲ ساعته با دقت حداکثری بررسی شد و از سخت‌ترین پروژه‌های ایستگاهی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران به لحاظ جغرافیایی است، زیرا در دامنه کوه و شیب تند قرار دارد و به‌صورت پله‌ای اجرا شده است.

این تأسیسات بر روی خط لوله دهم سراسری گاز و در استان چهارمحال و بختیاری واقع شده و با ظرفیت روزانه ۹۰ میلیون مترمکعب گاز و توان ۱۰۰ مگاوات، تأثیر قابل‌توجهی در تقویت شبکه سراسری گاز دارد.

بهره‌برداری از پنج ایستگاه فشارافزایی و خط انتقال گاز ایرانشهر- چابهار

ایستگاه تقویت فشار گاز شهید سیف‌الاسلامی (نورآباد) یکی دیگر از تأسیساتی است که در استان فارس و بر روی خط لوله سراسری دهم گاز احداث شده است و باتوجه‌ به راهبردی بودن این خط که از خطوط اصلی انتقال گاز کشور به شمار می‌آید، تأثیر مهمی بر روی شبکه گاز سراسری دارد.

این ایستگاه با سرمایه‌گذاری ۶۲ میلیون دلار در استان فارس و بر روی خط لوله سراسری دهم گاز احداث شده است و ظرفیت انتقال روزانه ۹۰ میلیون مترمکعب گاز را دارد.

ایستگاه نورآباد دارای ۴ توربوکمپرسور ساخته‌شده از سوی شرکت مپنا و شامل چهار اسکرابر، کولرهای هوایی، شیر، کمپرسورهای هوا، دیزل ژنراتور، گس ژنراتور و کابل است که همگی ساخت داخل هستند همچنین فشار خط را از ۸۵۰ به ۱۰۵۰ PSI می‌رساند.

این ایستگاه از آرایش ۳+۱ بهره می‌برد؛ ۳ واحد توربوکمپرسور به طور هم‌زمان عملیاتی است و چنانچه به هر دلیلی یکی از واحدها خراب و از مدار خارج شود، واحد یدک (رزرو) جایگزین می‌شود تا حجم گاز مورد انتظار به‌صورت پایدار منتقل شود.

ایستگاه تقویت فشار گاز شهید شیروانی (پل‌کله) بر روی خط لوله دهم سراسری گاز احداث شده، این خط یک رینگ کمکی است که در مواقع مازاد یا کسری گاز مورداستفاده قرار می‌گیرد؛ بنابراین در صورتی‌ که خطوط دوم و سوم سراسری در فصل‌های سرد با کمبود گاز روبه‌رو شوند از این خط استفاده می‌شود و در فصل تابستان نیز این خط به‌عنوان یک ذخیره گاز بهره برده می‌شود و تأسیسات تقویت فشار گاز شهید شیروانی (پل‌کله) به‌عنوان آخرین ایستگاه بر روی خط دهم سراسری از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

این ایستگاه با سرمایه‌گذاری ۵۱ میلیون دلار در استان اصفهان ساخته شده است و از آرایش ۲+۱ بهره می‌برند و امکان انتقال ۶۰ میلیون مترمکعب گاز در روز را فراهم می‌کند. هرگاه واحدهای تأسیسات گازی موجود در خطوط دوم و سوم سراسری دچار مشکل شود واحدهای ایستگاه پل‌کله می‌تواند جایگزین شود و کسری گاز را جبران کند که این قابلیت به‌ویژه در فصل‌های سرد حائز اهمیت است.

خط دهم سراسری گاز از فارس و اصفهان می‌گذرد و به سمت نیزار قم امتداد می‌یابد؛ بنابراین پروژه‌های اجراشده بر روی این خط لوله همانند تأسیسات تقویت فشار گاز شهید شیروانی (پل‌کله)، می‌توانند نیاز قسمت مرکز و غرب کشور را پوشش دهند.

زنجیره خط لوله دهم سراسری گاز با تکمیل و راه‌اندازی ایستگاه‌های تقویت فشار گاز شهید سیف‌الاسلامی (نورآباد)،شهید شیروانی (پل‌کله) و برادران شهید هلیسائی (دوراهان) از سوی شرکت مهندسی و توسعه کاز ایران کامل شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha