به گزارش خبرنگار ایرنا، امروزه نیاز جامعه ما به نان به صورت روزانه بوده و هرگونه اختلال در نحوه پخت و توزیع آن در بین مردم می تواند تبعات زیادی در پی داشته باشد؛ نانوایی ها مراکز تهیه و عرضه مهمترین نیاز شهروندان است که باید زیرساخت و امکانات لازم جهت پخت نان در هر شرایطی را داشته باشند.
با وجود رونق تولید در بخش گندم، نیاز کشور به این محصول استراتژیک به حداقل رسیده و آرد کافی برای تهیه و پخت نان در تمام کشور به وفور یافت می شود ولی عرضه مستمر نان با همراهی نانوایی ها یکی از موضوعاتی است که همواره مورد چالش بوده که شهرستان مهاباد نیز از این قاعده مستثنی نیست.
در این بین با وجود تاکید ستاد پدافند غیرعامل، مصوبات قانونی و هشدارهای لازم برای دوگانه سوز کردن نانوایی، ولی در عمل این مهم به اندازه کافی و استاندارد لازم تحقق نیافته و هم اکنون هرگونه چالش در تامین برق و گاز شهری می تواند زندگی مردم را دچار اختلال کند.
لازم به ذکر که شرایط اقلیمی کشور ما و تامین انرژی هایی همچون برق و گاز در فصول مختلف با چالش مواجه بوده و ضرورت دوگانه سوز کردن بیش از پیش در همه نقاط کشور باید مورد توجه قرار گیرد.
محمد ابوبکری یکی از نانوایی های مهاباد در این باره گفت: اگرچه واحد خود را به سوخت دوم تجهیز کردیم اما بر خلاف گاز طبیعی، استفاده از تجهیزات سوخت دوم پیچیدگی و ریزهکاریهایی دارد که ناآشنایی با آن ممکن است بر کیفیت نان تاثیر بسیار زیادی بگذارد.
وی بیان کرد: چند سال قبل که سوخت دوم را راهاندازی کرده بودیم، برای آزمایش، طعم و بوی همه نانها تغییر کرد و پس از آن دیگر سراغ استفاده از آن نرفتیم.
وی بیان کرد: کارگران نانوایی ما راه استفاده از تجهیزات سوخت دوم را بلد نیستند و در این شرایط ترجیح میدهیم با روش قبلی نان پخت کنیم.
سیدعلی صفایی یکی دیگر از نانواهای مهاباد به خبرنگار ایرنا گفت: اعتراضی به استفاده از سوخت جایگزین برای پخت نان نداریم اما دغدغه اصلی ما، سرویسنشدن تجهیزات سوخت دوم و شمعکهای گازوییلی است.
وی افزود : در شرایط عادی همه نانواییها از برق و گاز طبیعی استفاده میکنند و به همین دلیل ضرورتی برای سرویس مشعل و سیستم دوگانه احساس نمیشود.
وی گفت: دولت هم طی چند ساله گذشته برای بهسازی و نوسازی نانواییهای تسهیلاتی به خبازان پرداخت نکرده و نانواها هم با توجه به هزینه بالای خریداری و نصب مشعلهای دوگانه سوز و لوازم جانبی آن در کنار هزینههای کارگر و مواد اولیه تمایل کمتری برای دوگانه سوز کردن واحدهای خود دارند.
رییس اتحادیه نانوایی های مهاباد نیز در این ارتباط به خبرنگار ایرنا گفت: طی سال گذشته هیچ گونه تسهیلاتی برای دوگانه سوز کردن نانوایی پرداخت نشده است.
لقمان نهارده اضافه کرد: هم اکنون برای دوگانه سوز کردن نانوایی و مجهز شدن به ژنراتور برق حدود ۸۰ میلیون تومان هزینه نیاز است که باتوجه به وضعیت معیشتی نانوایی ها و بدون پرداخت تسهیلات کم بهره این مهم میسر نیست.
وی اضافه کرد: همچنین تجهیز نانوایی ها به مشعل های گازی نیاز به شعله های مخصوص دارد که همگی آنها برای نانوایی هزینه بردار بوده و بدون حمایت نمی توان انتظار دوگانه سوز شدن را از نانوایی ها داشت.
وی با اشاره به سایر دلایل عدم استقبال از دوگانه سوز شدن نانوایی ها گفت: اغلب نانوایی مهاباد مستاجر بوده و تغییرات ناشی از دوگانه سوز شدن و تعویض تابلو برق و ساختار محل نانوایی با مقاومت و مخالفت مالک مغازه مواجه شده که بر عدم استقابل نانوایی ها تاثیر مستقیم دارد.
رییس اتحادیه نانوایی ها مهاباد با بیان اینکه طبق آخرین استعلام حدود ۵۵ نانوایی در سطح شهرستان دوگانه سوز هستند، افزود: در صورتی که بتوان این میزان را به ۷۰ نانوایی رساند ۳۰ درصد الزام دوگانه سوز شدن نانوایی در سطح شهرستان تحقق خواهد یافت.
طرح های تشویقی برای نانوایی های دوگانه سوز در نظر گرفته شود
رییس اداره صنعت، معدن و تجارت مهاباد گفت: طرح های تشویقی برای نانوایی های دوگانه سوز در قالب های مختلف از جمله افزایش سهمیه آرد آنها در نظر گرفته شود تا تمایل به دوگانه سوز کردن افزایش یابد.
حامد رمضانی اظهار کرد: از مجموع ۳۲۴ واحد نانوایی فعال سطح شهرستان در حال حاضر تنها ۳۳ واحد شهری و ۲۰ واحد روستایی مجهز به ژنراتور برق بوده و بقیه فاقد این امکان بوده در هنگام قطع برق در مواقع بحرانی قادر به کار و پخت نان نیستند.
وی گفت: هم اکنون هزینه تامین موتور برق نسبت به چند سال گذشته افزایش قابل توجهی داشته و نیاز است در این راستا یک بانک عامل در جهت اعطای تسهیلات بانکی برای خرید این امکانات به نانوایان در اسرع وقت در نظر گرفته شود.
رییس اداره صنعت، معدن و تجارت مهاباد هدف از اجرای طرح دوگانه سوز شدن نانواییها را پخت نان در زمانهای بحرانی و در شرایط نامساعد جوی و کمبود یا قطعی گاز اعلام کرد و گفت: با توجه به احتمال قطعی برق، بروز حوادث طبیعی و غیرطبیعی و یا بحران ضروری است نانوایی ها به سیستم ژنراتور برق تجهیز شوند.
رمضانی با بیان اینکه همچنین ۴۴ نانوایی شهری و ۲۱ نانوایی شهری نیز دارای مشعل گازوئیل بوده تا هنگام قطعی برق بتوانند پخت خود را ادامه دهند، گفت: حال با این وضعیت نمیتوان از این خبازیها که از کمبود سهمیه آرد و نرخ پایین نان گلایه دارند انتظار داشت بدون دریافت تسهیلات ارزان قیمت مناسب و با هزینه شخصی نانواییهای خود را دوگانه سوز کنند.
رمضانی افزود: همچنین نصب دوربین های مدار بسته نیز یکی دیگر از مواردی است که نانوایی ها باید آن را نصب کنند که برای این مهم نیز نیاز به پرداخت تسهیلات و مشوق های دیگر است.
با وجود آنکه به عقیده کارشاسان شرایط استفاده از نانوایی های دوگانه سوز باتوجه به تمهیدات پیشگیرانه خیلی محتمل نیست رسید اما ضرورت دارد تا متولیان امر راهکارهای سختگیرانهتری را برای اجرای طرح تجهیز نانواییها به سوخت دوم پیشبینی کنند تا در مواقع بحرانی مشکلی در تامین نیاز مردم ایجاد نشود.
آن بخشی که برای همه عیان است دوگانه سوز کردن خبازی ها تنها از راه مصوبه و دستور امکان پذیر نیست و لازم است باتوجه به افزایش هزینه های جاری نسبت به پرداخت تسهیلات، فراهم کردن ساز و کار لازم و همچنین مشوق های کافی برای دوگانه سوز شدن نانوایی در نظر گرفته شود.
مهاباد با ۲۶۰ هزار نفر جمعیت در جنوب آذربایجان غربی واقع شده است.
نظر شما