به گزارش خبرنگار ایرنا، رشته کوه الوند با سه هزار و ۵۷۴ متر ارتفاع از سطح دریا با درههای عمیق، چشمه سارها، چمن زارها، قلهها، پوشش گیاهی و فصول منحصر به فردش در طول ماههای سال میعادگاه خیل عظیمی از کوهنوردان کشور است.
این رشته کوه با ویژگیهای طبیعی و جذاب واقع در جنوب شهر همدان و شمال شهر تویسرکان، بهمن ماه ۱۳۸۹ به عنوان یک اثر طبیعی توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در فهرست میراث طبیعی ایران به ثبت رسید.
۱۰ پناهگاه مهیای اسکان موقت کوهنوردان
رئیس هیات کوهنوردی و صعودهای ورزشی همدان با اشاره به وضعیت مطلوب پناهگاههای این استان گفت: هم اکنون ۱۰ پناهگاه و جان پناه در سطح ارتفاعات استان داریم که همگی آنها مرمت و تجهیز شدهاند.
رضوان سلماسی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این پناهگاهها در مناطق مرتفع میدان میشان، کلاغ لانه، یخچال، یال کبود، قزل، شاهنشین و کرگز واقع شده است.
وی اضافه کرد: همه ساله اقدام به ترمیم عمرانی و تجهیز پناهگاهها میکنیم و اکنون نیز آماده پذیرایی از کوهنوردان در ارتفاعات استان هستیم.
سلماسی خاطرنشان کرد: بیشتر صعودها به سمت دشت میشان همدان انجام میشود و بر همین اساس نیز با مساعدت دستگاه ورزش استان و در راستای تامین سیستم گرمایشی، برای پناهگاههای مستقر در این دشت سوخت مورد نیاز در حال تامین است.
وی بیان کرد: این سوخت نیاز گرمایشی پناهگاههای دشت میشان در فصول پاییز و زمستانی را تامین میکند.
نیاز به پناهگاه جدید در ارتفاعات نداریم
رئیس هیات کوهنوردی و صعودهای ورزشی همدان گفت: ارتفاعات این استان به اندازه کافی پناهگاه دارد و نیاز به سازه جدید در مناطق کوهستانی در رشته کوهنوردی نداریم.
وی اضافه کرد: جان پناه برای صعود در شرایط آب و هوایی نامساعد بکار میرود که البته در این وضعیت هم کوهنوردان عادی نباید دست به صعود بزنند.
سلماسی حفظ محیط زیست را مهمترین خدمت به کوهستان دانست و افزود: ایجاد هرگونه سازه در ارتفاعات همدان به تخریب کوهستان خواهد انجامید ضمن اینکه خاک این شهر فرسایشی است.
وی ادامه داد: انتظار میرود ارگانهایی همچون محیط زیست و منابع طبیعی نظارت لازم را در مناطق کوهستانی داشته باشند تا از هرگونه سازه جدید اعم از پناهگاه یا جان پناه جلوگیری شود.
وی با اشاره به اینکه افراد متقاضی جان پناه میتوانند درخواست خود را به این هیات ارائه بدهند، گفت: این درخواستها با گزارش کامل تهیه و به فدراسیون ارسال میشود و آنها باید نظر بدهند.
نباید همدان را با آلپ مقایسه کرد
سلماسی با اشاره به اینکه شرایط زیست محیطی همدان با رشته کوه آلپ فرانسه نباید مقایسه شود، گفت: هر چند در ارتفاعات آلپ شاهد ساخت چندین پناهگاه بزرگ با امکانات بینظیر هستیم اما این پناهگاهها در چندین سال قبل ساخته شده و هم اکنون سازه جدید در این منطقه شاهد نیستیم اما در همدان با فرسایش خاک مواجه هستیم که بسیار تخریب زا است.
وی بیان کرد: همین سازههای ایجاد شده در آلپ هم با رعایت کمترین آثار از تخریب طبیعت ایجاد شده و اغلب نیز بر روی صخرهها ساخته شدهاند.
سلماسی افزود: ارتفاعات همدان از سالها قبل به مقدار مورد نیاز پناهگاه ساخته شده و اکنون نیازی نیست که پناهگاه جدید ایجاد شود.
ارتفاعات همدان از سالها قبل به مقدار مورد نیاز پناهگاه ساخته شده و اکنون نیازی نیست که پناهگاه جدید ایجاد شود.
وی ورود و استقرار عشایر در ارتفاعات را نیز تخریب زا دانست و گفت: هم اکنون در برخی مناطق کوهستانی همدان شاهد استقرار عشایر هستیم که به دلیل عدم نظارت لازم مشکل ساز شدهاند.
مخالف توسعه تله کابین هستیم
رئیس هیات کوهنوردی و صعودهای ورزشی همدان با تاکید بر اینکه راهاندازی تله کابین در گنجنامه اقدامی غیر کارشناسی بود، افزود: هر چند امروز مخالف فعالیت تله کابین نیستیم و دیگر از زمان اعتراض به ساخت آن گذشته، اما به جدیت مخالف توسعه این مجموعه هستیم.
وی افزود: نباید کوهستان را با ساخت و سازها تخریب کرد چرا که منابع طبیعی خدادادی هستند و خواص بسیار برای عموم مردم دارند.
سلماسی خاطرنشان کرد: چند روز قبل نیز فردی درخواست ساخت پناهگاه در منطقه "سنگ کشتی" واقع در کیوارستان را داد که با این موضوع مخالفت کردیم.
وی افزود: مسوولیت ایجاد هرگونه پناهگاه، سازه و جان پناه در کوهستان برعهده ارگانهایی همچون محیط زیست و منابع طبیعی است.
هم اکنون بیش از ۶۰ گروه و باشگاه کوهنوردی و صعودهای ورزشی در این استان فعال است.
در حال حاضر ۲ هزار کوهنورد سازمان یافته و دارای بیمه ورزشی فعالیت مستمر در صعودهای ورزشی دارند و البته این آمار در فعالیتهای تفریحی و هفتگی کوهنوردان به چندین برابر میرسد.
نظر شما