به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، در این نشست که با میزبانی مشترک سفارت جمهوری اسلامی ایران و رایزنی فرهنگی برگزار شد، «میشا جورکویچ» رئیس موسسه مطالعات اروپایی، مفتی «عبدالله نعمان» رئیس جامعه اسلامی، «راتکوکرسمانویچ» استاد فلسفه و رئیس شبکه هنرمندان و روشنفکران در دفاع از بشریت، «دارکو دلیچ» مدیر انجمن خط قرمز، «مونا یوسفسپاهیچ» مدیرانجمن زنان فعال، «بوریسلاو کورکودلویچ» تحلیلگر مسائل سیاسی، «اسلوبدان یانکوویچ» مدیر دپارتمان خاورمیانه و مدیترانه موسسه مطالعات سیاسی و اقتصادی بین المللی، «بوبانا آنجلکویچ» تحلیلگر سیاسی، «برانکو راکیچ» رئیس دپارتمان حقوق بین الملل دانشگاه بلگراد، «لیبویشا ریستیچ» رئیس انجمن صربی روسی و «یووان هوندا» معاون سازمان اتحاد خانواده به طرح نظرات و دیدگاه های خود پرداختند.
در ابتدا «رشید حسن پور» سفیر جمهوری اسلامی با خوشآمدگویی و تشکر از حضور مهمانان، اظهار داشت: از صربستان به خاطر ابراز همدردی در حادثه ای که برای رئیس جمهور و وزیر امور خارجه و همراهان اتفاق افتاد تشکر کنیم.
وی افزود: ما شاهد بودیم که صربستان به بهترین نحو همبستگی و همدردی خود را هم در سطح رسمی و هم مردمی نشان داد. آقای ووچیچ رئیس جمهور صربستان بلافاصله تماس های خود را برقرار کردند؛ همچنین حضور نخست وزیر و هفت وزیر برای امضای دفتر یادبود، اعزام هیات به ریاست معاون نخست وزیر و پیام های شخصیت های مختلف همواره در خاطر ملت ایران باقی می ماند.
حسن پور ادامه داد: این یک فاجعه ملی و خسران بزرگ بود اما با توجه به ظرفیت های عظیم، کشور ما از این مرحله عبور کرد و بلافاصله انتخابات جدید برگزار شد که نشان دهنده ثبات و انسجام کشور است.
سفیر جمهوری اسلامی ایران با تشریح فرایند انتخابات و نتایج مرحله اول، گفت: سیاست خارجی کشور بر اساس اصول ثابت و اولویت ها استمرار خواهد یافت. ایران متعهد به دفاع از جنبش ها و مظلومان جهان، مقابله با سلطه جویی و نظامی گری رژیم اسرائیل در منطقه است.
«امیر پورپزشک» رایزن فرهنگی کشورمان نیز با قدردانی از حضور ارزشمند مهمانان به مناسبت چهلمین روز شهادت رئیس جمهوری ایران، وزیر امورخارجه و همراهان گفت: شخصیت و اندیشه شهید رئیسی و کارنامه دولت او از ابعاد مختلف قابل بررسی و تحلیل است. من می خواهم به موضوع «دیپلماسی فرهنگی فعال» به عنوان یکی از محورهای اصلی مورد تاکید ایشان، اشاره ای داشته باشم. روز ۳۰ ژوئن در ایران روز «دیپلماسی فرهنگی و تعامل با جهان» نامگذاری شدهاست. این روز در تقویم رسمی ایران در دوره شهید رئیسی به ثبت رسید و از توجه و تاکید وی به همین موضوع نشان دارد.
وی افزود: اهمیت دیپلماسی فرهنگی آن گاه بیشتر می شود که جمهوری اسلامی به موازات جریان «تحریم»، با جریان «تحریف حقایق» هم مواجه بوده و هست. دیپلماسی فرهنگی فعال شهید رئیسی نقش مهمی در کم اثر کردن جریان تحریف داشت. نتیجه آن درهمدردی جهانی به خصوص از سوی افکار عمومی با ملت ایران به مناسبت شهادت رییس جمهوری، نشان میدهد که تعامل با جهان در دولت ایشان سازنده و رو به رشد بوده است.
رایزن فرهنگی کشورمان اظهار داشت: در دولت شهید رئیسی گسترش مناسبات فرهنگی با کشورهای همسایه و کشورهای همسو از جمله صربستان و سپس با همه کشورها بیش از هر زمانی دنبال شد. توجه خاص به دیپلماسی عمومی و تقویت ارتباط و همکاری با مراکز و نهادهای مردمی و شخصیت های فرهنگی و مستقل مورد تاکید رئیس جمهوری بود. برای مثال ارتباطی که سفارت و رایزنی فرهنگی در سال های اخیر با چهره ها و مراکز مردمی در صربستان به عنوان دوست دیرین و همیشگی برقرار کرده اند و نشست های مختلف و برنامه های مشترکی که با همکاری و مشارکت برگزار شده است، شاهدی براین سیاست فعال است.
پورپزشک اضافه کرد: مشخصه مهم دیپلماسی سیاسی و فرهنگی دولت شهید رئیسی، «عدالت محور» بودن آن است؛ چیزی که جهان بیش از هر زمانی به آن نیاز دارد. براساس این دیپلماسی، جمهوری اسلامی ایران خود را متعهد به دفاع از حقوق همه کسانی می داند که مورد تبعیض و ظلم قرار گرفته اند که بزرگترین مصداق آن ملت فلسطین و ضرورت دفاع از حقوق و موجودیت آنان است.
در ادامه، صاحبنظران شرکت کننده در نشست به طرح دیدگاه های خود پرداختند که به چکیدهای از آنها اشاره می شود؛
شهید امیرعبداللهیان به دیپلماسی سرعت زیادی بخشید
کورکودولویچ تحلیلگر مسائل سیاسی اظهار داشت: از سخنان روشن و صادقانه شما و همچنین رایزن فرهنگی که بسیار زیبا، دیپلماسی فرهنگی و عمومی را مطرح کرد که نمونه آن نشست جاری است، لذت بردم. از تحولات اساسی که در ایران اتفاق افتاد، بسیاری بیاطلاعاند. شهید امیرعبداللهیان به دیپلماسی سرعت زیادی بخشید.
ایران در سمت درست تاریخ ایستاده است
برانکو راکیچ رئیس دپارتمان حقوق بین الملل دانشگاه بلگراد نیز در این زمینه ابراز داشت: من در کنفرانس بین المللی غزه که در تهران برگزار شد، حضور داشتم. این کنفرانس تحت مدیریت عالی رئیس جمهور فقید آیت الله رئیسی برگزار شد. سخنان ایشان در آن کنفرانس با قدرت بسیار بیان شد و من متقاعد شدم که ایشان فردی بزرگ است. فقدان ایشان نه تنها برای ایران برای کل بشریت خسران است.
وی افزود: در آن سفر موفق شدم از کتابخانه ملی نیز بازدید داشته باشم و شیفته فرهنگ غنی و کهن ایران شدم. ایران چیزهای زیادی برای عرضه به بشریت دارد اما مهمتر از همه، شجاعت و ایستادگی است. ایران در سمت درست تاریخ ایستاده است و برای ما مهم است که با ایران ارتباط داشته باشیم.
شهید امیرعبداللهیان در عرصه دیپلماسی موفق و بسیار شناختهشده بود
اسلوبدان یانکوویچ مدیر دپارتمان خاورمیانه و مدیترانه موسسه مطالعات سیاسی و اقتصادی بین المللی هم در این باره اظهار داشت: ارتباط ما با ایران خیلی عمیق است. ما صربها هم به مناسبت چهلمین روز از دست دادن عزیزانمان دور هم جمع می شویم. شهید امیرعبداللهیان در عرصه دیپلماسی بسیار شناخته شده بود و موفقیت های زیادی کسب کرد از جمله در بازسازی روابط ایران و عربستان.
وی افزود: در مورد میزان مشارکت می توان از زاویه دیگری نیز این موضوع را بررسی کرد؛ مردم ایران باید با نمونه های جنگ های تبلیغاتی غرب در سایر کشورها آشنا شوند مثلا در مورد صربستان هم یک جنگ تبلیغاتی شدید وجود دارد.
شهیدان رئیسی و امیرعبداللهیان برای تبدیل ایران به یکی از قطبهای جهان چندقطبی کوشیدند
بوبانا آنجلکویچ تحلیلگر اجتماعی و سیاسی انجمن بین المللی ژئوپولیتیکا در این زمینه اظهار داشت: در اینجا باید بر نقش آیت الله رئیسی رئیس جمهور فقید و آقای امیرعبداللهیان وزیر فقید جمهوری اسلامی برای تبدیل ایران به یکی از قطب های جهان چندقطبی اشاره شود.
وی اضافه کرد: آقای امیرعبدالهیان شخصیت توانایی بود و به اتفاق همکارانش در طول خدمت خود در نظام جمهوری اسلامی ایران نقش مهمی در توافق هسته ای ایفا کرد؛ توافقی که توسط غرب به خطر افتاد. همچنین باید خاطر نشان کرد که نقش تمامی دست اندرکاران نظام سیاسی و روابط بین الملل ایران و تلاش آنها در برقراری صلح و ایجاد آرامش میان جوامع شیعی و اهل سنت در جهان تحسین برانگیز بوده است.
این تحلیلگر اجتماعی و سیاسی ادامه داد: همین طور باید به این موضوع اشاره کرد که یکی از اقدامات خوبی که از سوی ایران انجام شد، اقدام او (شهید امیرعبداللهیان) در جلوگیری از استفاده واژه سیاسی اشتباه «خاورمیانه» و جایگزینی آن با واژه «جنوب غرب آسیا» بود. در سال ۱۸۹۶ لفظ خاور میانه از سوی وزارت خارجه انگلیس ابداع شد که باید گفت این واژه مناسب یک جهان چند قطبی نیست.
ایران به همه ما درس «استقلال واقعی» داد
مفتی عبدالله نعمان رئیس جامعه اسلامی صربستان در این نشست گفت: وقتی به تاریخ ایران یا پارس نگاه کنیم، متوجه می شویم که ایران از بدو تاریخ خود استقلال داشته است. ۲۰۰۰ سال پیش از تکنولوژی های پیشرفته زمان خود برخوردار بوده و با ظهور اسلام و حضور آن در ایران، این استقلال قوت گرفته است.
وی افزود: ما برای روح رئیس جمهور فقید و همراهان او در سانحه به وقوع پیوسته دعا می کنیم. از خداوند می خواهیم جانشینان آنها افراد شایسته و با ایمانی باشند و ملت خود را سرافراز کنند زیرا کسانی که برای خدا خدمت می کنند به خلق هم خدمت می کنند.
رئیس جامعه اسلامی صربستان ادامه داد: ایران با تحمل فشار از سوی قدرت های غربی که دارای سلاح های هسته ای هستند، به همه ما درس استقلال واقعی داد. همچنان ایران در پی استقلال خود بوده و با توسل به توانایی هایش، مرزهای خود را برای دیگران تعریف کرده است. ما باید از آنها یاد بگیریم که چگونه ارزش های ملی و معنوی خود را حفظ کرده اند و آنها را محقق سازیم؛ ملتی که برده و مستعمره نبوده و نیست. ما مسلمانان باید یاد بگیریم که چگونه مانند ایرانیان ارزش های خود را حفظ کنیم. ایران کشوری است که روی پای خود ایستاده و الگویی برای مسلمانان است. در این شرایط خاص لازم است شیعه وسنی در کنار هم باشند و ما باید وحدت را تقویت کنیم.
نقش ایران در بالکان غیرقابل اجتناب و بلامنازع است
میشا جورکویچ رئیس موسسه مطالعات اروپایی هم ضمن ابراز تسلیت مجدد به خاطر فاجعه فقدان رئیس جمهور فقید و همراهانش، اظهار داشت: اعتقاد راسخ دارم که ایران همچون گذشته در مسیر خود با قاطعیت، ایستادگی و موفقیت، این دوره را سپری خواهد کرد. با اطمینان می گویم که ایران تمام تلاش خود را مبذول داشته است تا نه تنها در سطح منطقه بلکه در سطح جهان، درگیری صورت نگیرد.
وی به پتانسیل بالکان برای تبدیل شدن به منطقه ای بحرانی اشاره کرد و گفت: نشانه هایی از التهابات در منطقه ما در بالکان نیز دیده می شود و منطقه قابلیت این را دارد تا آبستن حوادث قریب الوقوع باشد. در منطقه حرکت گروهک های تندرو اسلامی آشکار است و همه بر این امر واقفیم که چه کسانی پشت پرده آن ایستاده اند. مایلیم از شما به خاطر نقشی که در نزدیکی اسلام و مسیحیت ارتدکس در منطقه داشته اید و تلاشی که می کنید، تشکر وافر داشته باشم و اعتراف کنم که نقش ایران در بالکان غیرقابل اجتناب و بلامنازع است.
ایران فانوس روشنی بخش برای ملت ها است
راتکوکرسمانویچ استاد فلسفه و رئیس شبکه هنرمندان و روشنفکران در دفاع از بشریت، نیز گفت: همه ما شاهد نابودی و نسل کشی در فلسطین هستیم. هیچکس بهتر از آیت الله خامنه ای با نامه ای که به دانشجویان آمریکایی نوشتند نتواسته است به بهترین شکل وضعیت ملت فلسطین را تصویر بکشد و جهت تاریخ جهان را مشخص کند. دیدیم که حکومت پلیسی آمریکا چگونه آزادی ها را سرکوب کرد.
وی تاکید کرد: ایران فانوس روشنی بخش برای ملت ها شده و قدرت بزرگ منطقه ای است و تمام ملل ضعیف و محروم چشم امید به ایران دارند. «قاطعیت» و «تسلیم ناپذیری» غنای فرهنگی و تمدنی ایران و الهام بخش جهان است. من از رایزنی فرهنگی تشکر می کنم زیرا نقش کلیدی در معرفی فرهنگ و دیپلماسی فرهنگی دارد.
جهان با شهادت آیتالله ریسی، ایران و سیاست هایش را بهتر شناخت
دارکو دلیچ مدیر انجمن خط قرمز نیز اظهار داشت: در جهان امروز با روابط و مناسبات جدید، وجود ایران قدرتمند لازم است. با شهامت می گویم که صربستان هم نیاز به ایران قدرتمند دارد. با سیاست های عالی شهید رئیسی و اقداماتش برای خروج از محدودیت ها، جهان فرصتی یافت تا ایران و سیاست هایش را بهتر بشناسد. نسل جوان صربستان با دقت پیگیر وقایع ایران است و انتظار داریم که روند میراث انقلاب اسلامی ایران ادامه یابد و ارتباطات دو کشور ایران و صربستان بیشتر شود.
این نشست فرصتساز تقویت راتباطات با تشکیلات اسلامی شد
لیبویشا ریستیچ رئیس انجمن صربی-روسی در پایان اظهار داشت: من اینک بین دوستانم هستم. به لطف ایران ما بیشتر با یکدیگر آشنا شدیم. ما شبکه گسترده ای داریم که به هم پیوسته است و فعالیت های خوبی در زمینه خانواده انجام می دهیم. قبلا با تشکیلات اسلامی ارتباطی نداشتیم در حالی که ما با هم خواهر و برادر هستیم و اکنون فرصتی پیدا شده است که ارتباط خود را تقویت کنیم.
نظر شما