به گزارش ایرنا، روز نهم ماه محرم که معروف به تاسوعاست، آخرین روزی بود که امام حسین (ع) و یارانش شبانگاه آن را درک کرده بودند و این روز به شب عاشورا، پیوند خورد و بدین جهت نزد مسلمانان و محبان اهل بیت از اهمیت بالایی برخوردار است.
در نهم محرم ۶۱ ق، شمر بن ذی الجوشن با نامهای از طرف عبیدالله بن زیاد، وارد کربلا شد، در آن نامه از عمر بن سعد خواسته شده بود یا در برخورد با امام حسین(ع) جدیت به خرج دهد یا فرماندهی لشکر را به شمر واگذار کند.
عمر سعد از واگذاری فرماندهی به شمر خودداری کرد و آماده جنگ با امام حسین(ع) شد، با هجوم لشکریان در عصر این روز، امام حسین(ع) با فرستادن برادرش عباس بن علی(ع)، از آنها مهلت طلبید تا شب را با نماز و تلاوت قرآن به صبح برسانند.
همچنین در این روز شمر اماننامهای برای حضرت عباس (ع) و دیگر فرزندان ام البنین فرستاد؛ اما آنان نپذیرفتند.
شیعیان، تاسوعا را روز عباس(ع) به شمار میآورند و آن را مانند روز عاشورا گرامی می دارند و به ذکر فضائل و سوگواری در آن میپردازند.
تاسوعای حسینی، روز اختصاصی بزرگمردی از آل علی (ع) است که رسم ادب، دلاوری، ولایت پذیری و رشادت را به شیعیان آموخت؛ او که در ظهر عاشورا به امر امام زمان (ع) به طلب آب رفته بود، تشنه لب در علقمه ماند و پیکر مطهرش هرچند دور از سرورش خانه نشین کربلا شد، اما سعی صفا و مروه را برای عاشقان حسینی زنده کرد تا شوریدگان مکتب حضرت اباعبدالله الحسین در «بین الحرمین» کوی دوست درس ادب و فرمانبرداری بیاموزند.
عاشقان و دلداگان مکتب حسینی در زنجان همچون سراسر کشور همه ساله با برگزاری آیین هایی در سوگ جانگداز فرزند رشید حیدر کرار(ع) اشک می ریزند و شعار معروف «نانسی گروهین بئله مولایی وار/ شیعلرین حضرت عباسی وار» از هر کوی و برزنی در این دیار حسینی به گوش می رسد.
امسال نیز به سنت هر ساله از شب تاسوعا، در جای جای استان زنجان دستههای عزاداری و سینه زنی در رثای حضرت ابوالفضل العباس(ع) در هر کوی و برزنی به راه می افتد تا پرچم مرام و مسلک عملدار دشت کربلا بر زمین نماند.
عزاداری های ساده و بی آلایش هیات های مذهبی در استان زنجان که شاخصترین آنها در حسینیه اعظم و زینبیه اعظم زنجان شهرت جهانی یافته، این استان را در ایام محرم به یکی از مقاصد گردشگری دوستداران اهل بیت علیهم السلام تبدیل کرده است.
فرماندهی انتظامی استان زنجان از تشکیل قرارگاه عاشورایی پلیس این استان با محوریت پوشش و پایش امنیت و آرامش موکب های عزاداری و مراسم مذهبی محرم خبر داده است.
به گفته سردار محمد طراقیه، فرماندهی عملیات فوریت های پلیسی، پایش تصویری واحدهای مستقر و نیروهای واکنش سریع در میادین و محل های از پیش تعیین شده از مصادیق عملیاتی این قرارگاه در راستای تامین و ارتقای امنیت و آرامش عزاداران حسینی است.
فعالیت هزار و ۱۰۰ هیات مذهبی ثبت شده در استان زنجان
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان زنجان گفت: نهضت عاشورا، جریان ساز و ماندگار است و در تمام اعصار و دوران ها الگو و الهام بخش آزادی خواهان جهان خواهد بود.
حجتالاسلام علی یوسفی افزود: امروز حتی غیر مسلمانان نیز به عاشورا تاسی می کنند و در گوشه و کنار جهان برای این واقعه جریان ساز بزرگداشت برگزار می کنند.
وی با بیان اینکه بزرگداشت عزای حسینی در زنجان از دیرباز جزو سنت های مهم و ریشه دار بوده و اجتماعات عزاداران در هیات ها، مساجد و حتی خانه ها برپا می شود، اظهار داشت: سازمان تبلیغات اسلامی به فراخور رسالت راهبری خود، حمایت ها، پشتیبانی ها و هماهنگی های لازم را در هر چه بهتر برگزار شدن مراسم عزاداری انجام می دهد.
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان زنجان با بیان اینکه هیات های عزاداری با توجه به قدمت و جایگاهشان در جامعه، نقش مهمی را در بزرگداشت محرم و صفر دارند، گفت: تلاش ما تولید محتوای مطلوب و در اختیار گذاشتن آنها با اولویت توجه به نسل جدید در هیات هاست.
وی اظهار داشت: در زمان حاضر هزار و ۱۰۰ هیات مذهبی ثبت شده در استان زنجان فعالیت دارند و شاخصه آنها این است که قرآن محوری و روحانی محوری را در عزاداری ها و برنامه های خود مد نظر دارند.
یوسفی اجرای برنامه های رسانه ای، اعزام مبلغ، هماهنگی حضور دستههای عزاداری در سطح شهر و همچنین برنامه ریزی برای اربعین را از مهمترین رئوس فعالیت های اداره کل تبلیغات اسلامی استان در این ایام عنوان کرد و افزود: طرح مباحث قرآنی در قالب پویش زندگی با آیه ها نیز جزو اولویت های ما در عزادرای های محرم است که خوشبختانه با نقش آفرینی موسسه های قرآنی استقبال خوبی از این پویش در استان شد.
وی با بیان اینکه در ۸۰ درصد مساجد و اماکن مذهبی استان مبلغات اعزامی حضور دارند، اظهار داشت: در کنار روحانیان مستقر که حضور دائمی در روستاها دارند، مبلغانی از شهر زنجان و قم برای پوشش تبلیغی در سطح استان به مناطق مختلف اعزام شده اند.
برآیند:
تاسوعای حسینی، روز اختصاصی بزرگمردی از آل علی (ع) است که رسم ادب، دلاوری، ولایت پذیری و رشادت را به شیعیان آموخت؛ او که در ظهر عاشورا به امر امام زمان (ع) به طلب آب رفته بود، تشنه لب در علقمه ماند و پیکر مطهرش هرچند دور از سرورش خانه نشین کربلا شد، اما سعی صفا و مروه را برای عاشقان حسینی زنده کرد تا شوریدگان مکتب حضرت اباعبدالله الحسین در «بین الحرمین» کوی دوست درس ادب و فرمانبرداری بیاموزند.
زنجان، دیار شور و شعور حسینی همزمان با تاسوعای حسینی(ع) سراسر سیاهپوش و غرق در اندوه و ماتم شده و اقشار مختلف مردم در دستههای حسینیه و زینبیه اعظم به عزاداری و سوگواری میپردازند.
نظر شما