به گزارش خبرنگار ایرنا، سیدحامد عاملی روز سهشنبه در چهارمین اجلاس اتاق اصناف و اتحادیههای صنفی استان اردبیل اظهار کرد: در ۳۴ ماه گذشته که به عنوان خادم مردم در خدمت استان بودیم، تلاش کردیم برای توسعه، آبادانی و پیشرفت اقتصادی استان گام برداریم و در این راستا نخستین مسالهای که تعریف شد در حوزه اقتصاد بود.
وی با اشاره به جاگاه پایین استان اردبیل در شاخصهای اقتصادی افزود: هرچه در استان اردبیل ضربه خوردیم و هر چه عقبماندگی داریم، علتش این بوده که استان از لحاظ اقتصادی عقب مانده است و پیدا کردن راهکاری برای حل این مساله یکی از دغدغههای اساسی بود و از همین رو تلاش شد، مسیر را طوری طی کنیم که از نظر اقتصادی تحول اتفاق بیفتد.
استاندار اردبیل با اشاره به اینکه اردبیل استان کشاورزی محور است، گفت: این عقبماندگی به ویژه در بحث زیرساختها موجب شد تا از جنبههای گوناگون ضربه بخوریم. برای مثال میتوان به وضعیت جذب سرمایهگذار اشاره کرد که با مشاهده این کاستیها از ورود به استان منصرف میشدند.
عاملی اضافه کرد: کمبود آب در میان انبوهی از مسائل شاید برای عدهای موضوع مهمی نباشد و به چشم نیاید اما در زندگی مردم استان تاثیر زیادی دارد و از همین رو سال ۱۴۰۰ پس از سفر شهید جمهور و تخصیص حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیارد ریال، سد کوثر پس از حدود ۱۸ ساال آبگیری شد.
وی با اشاره به اهمیت راههای ارتباطی از جمله بزرگراه و فرودگاه در حوزه اقتصاد و بحث سرمایهگذاری، عنوان کرد: مردم کم بودن تعداد و نامنظم بودن پروازها گلایه داشتند که در طول این مدت تلاش شد تا نظم پروازی برقرار گردد و تعداد پرواز فرودگاه اردبیل به بیش از ۵۰ سورتی در هفته رسید.
استاندار اردبیل با بیان اینکه استان اردبیل به لحاظ تولید ناخالص داخلی در مقایسه با سایر نقاط در جایگاه ۲۵ و وضعیت درآمد مردم نصف میانگین کشوری بود، ادامه داد: استان اردبیل از نظر آموزشی نیز شرایط خوبی نداشت و از نظر میزان قبولی در کنکور رتبه ۲۵ بودیم که نشان میدهد فرزندان ما از ظرفیتهای آموزشی موجود در کشور با وجود همه تلاشهای صورت گرفته از جمله ساخت واحدهای دانشگاهی به اندازه سایر نقاط نمیتوانند بهرهمند شوند.
عاملی بیان کرد: در حوزه بهداشت و درمان که با سلامت مردم در ارتباط مستقیم است، با کمبود یک هزار و ۷۰۰ تخت روبهرو هستیم و با این وجود پس از پیروزی انقلاب تنها یک بیمارستان جدید [بیمارستان امام خمینی (ره) اردبیل] با ۲۰۰ تخت ساخته شده است که با این شرایط نمیتوان خدمات شایستهای به مردم ارایه کرد.
وی تصریح کرد: در پی برخی نارضایتیها، گلایههای مردمی و اتفاقهایی که میافتاد، چندین بار برای بازدید به بیمارستانها رفتیم اما به واقع دیگر نمیرویم، چون شرمنده مردم هستیم و حرفی برای گفتن نداریم؛ چون یک شبه نمیتوان بیمارستان ساخت و تخت درمانی اضافه کرد.
استاندار اردبیل افزود: باید در این سالها اقدامی در این زمینه صورت میگرفت و کارهایی انجام میشد تا کمبودها به وجود نیاید، اما به هر حال کمبودها وجود دارد و ما تلاش کردیم جزو کسانی نباشیم که بعدها در مورد ما بگویند، اینها هم آمدند و رفتند بدون اینکه آجری روی آجر بگذارند.
وی اظهار کرد: از نظر تجهیزات بیمارستانی و درمانی نیز مشکلهای بسیاری داشتیم، به طوری که بیمار برای انجام ام.آر.آی بیمار باید حدود سه ماه در نوبت میماند یا مجبور بود به استان دیگر مراجعه کند؛ در بحث درمان سرطان هم با وجود شیوع زیاد آن در استان اردبیل، تنها یک دستگاه رادیوتراپی داشتیم که آن هم گاهی خراب بود.
مردم و نمایندگان مجلس باید مطالبهگر باشند
عاملی عنوان کرد: واقعیت این است، ارزیابی که انجام دادیم نشان داد استان اردبیل وضعیت خوبی در حوزههای گوناگون ندارد و در این شرایط هرچه تبلیغات کنیم و عکس پخش کنیم، نتیجه ندارد؛ چنان که پیش از ما نیز دیگرانی آمدند و رفتند، ما هم روزی خواهیم رفت و مساله این است که خدمتی به مردم بکنیم و گرفتاری ها برطرف شود.
وی اضافه کرد: همه ما یک سوی این میزها هستیم و نباید شخصی فکر کند که من رئیس هستم و نگاه ریاستی به مردم و مشکلها داشته باشد؛ با این نگاه نمیتوانیم مملکت را درست کنیم.
استاندار اردبیل بیان کرد: همه گرفتاریهایی که امروز شاهدیم ناشی از این است که نه تنها الان بلکه از حدود ۱۲۰ سال پیش دولتها نسبت به مردم نگاه ریاستی داشتند، نه دیدگاه پدرانه و با ریاست کردن هم کاری پیش نمیرود.
وی تاکید کرد: اگر دیدگاهی پدرانه بر دولت حاکم باشد، همه افراد و اقشار را به مثابه اعضای یک خانواده در نظر میگیرد و با این نگاه به دنبال حل مشکل میرود؛ اگر گرفتاریها برطرف شود، جیب مردم هم پر خواهد بود و خیال دولت هم از ناحیه مردم راحت خواهد شد.
عاملی گفت: ما باید به این سمت برویم و این موضوع تبدیل به یک مطالبه عمومی شود؛ زیرا پست و سمتهایی که در اختیار داریم، موقتی است و با ریاستبازی گرفتاریها برطرف نمیشود.
وی افزود: سوای عدهای اندک که برای فرزندانشان زندگی دیگری در نقطه دیگری در نظر دارند، سایر مسئولان از جمله اینجانب عضوی از این جامعه هستیم و خانواده و فرزندانمان هم در همین جامعه زندگی میکنند؛ از این رو اگر شرایطی فراهم کردیم که زندگی مردم بهتر شود، در نهایت خانواده ما هم از آن شرایط خوب بهرهمند خواهد شد.
استاندار اردبیل اظهار کرد: همه ما در یک مجموعه هستیم و باید همه با هم تلاش و کمک کنیم تا گرفتاریهای موجود را برطرف کنیم و همه این موضوع را به یک مطالبه عمومی از مسئولان تبدیل کنیم؛ زیرا اگر مطالبهگری از سوی مردم نباشد، کارها پیش نمیرود.
وی همچنین گفت: اعضای مجلس شورای اسلامی نمایندگان ملت هستند و اگر در وزارتخانهای اتفاقی رخ بدهد، آنها موظف هستند که سراغ مسئول مربوطه بروند و به نمایندگی از مردم در مورد کارهای اشتباه و خطاها پرسش کنند؛ همه باید این مطالبه را داشته باشند تا به تدریج وضعیت مملکت بهبود یابد و مسائل حل شود.
اگر بخواهیم در دنیا قوی باشیم باید اقتصاد کشور را تقویت کنیم
عاملی با بیان اینکه در حال حاضر مهمترین مساله کشور اقتصاد است، تصریح کرد: اگر بخواهیم در دنیا قوی باشیم، باید اقتصاد کشور را تقویت کنیم و این مساله نه تنها در سطح کلان کشوری که حتی در سطح کوچکترین نهاد اجتماعی که خانواده است، نیز صدق میکند.
وی بیان کرد: وقتی در این زمینه ضعفی باشد و خانواده دچار تنگدستی شود، در نخستین اقدام نسبت به حذف هزینههای بهداشت و درمان، آموزش و سایر هزینهها اقدام میکند و این امر به نوبه خود موجب به وجود آمدن گرفتاریهای دیگر و ایجاد هزینههایی در حوزههای دیگر میشود.
استاندار اردبیل با تاکید بر اهمیت و جایگاه نیروی انسانی در توسعه جوامع اظهار کرد: نیروهای انسانی مهمترین سرمایههای هر جامعهای هستند و باید جامعه زمینه رشد، بروز توانمندیها و توسعه افراد را فراهم نماید تا افراد بتوانند زمینه رشد و توسعه جامعه را تسهیل کنند.
وی افزود:اگر بسترها فراهم نباشد و افراد به قاچاق، بزهکاری و شرارت روی بیاورند، آسیبها و هزینههای معنوی و مادیاش به همان جامعه تحمیل میشود و در نهایت هزینه ریالی آن هم از جیب افراد میرود اما اگر جامعه انسانی توسعه یافته تربیت کند، نه تنها برای خود و خانوادهاش خلق ثروت میکند، بلکه نیازهای زندگی سایر اعضای آن جامعه را هم تامین می کند و مجموع این فرایند موجب ثروتمند شدن جامعه میشود.
مقام علی دولت در استان اردبیل به جذب نخبههای ایرانی از سوی برخی کشورهای غربی اشاره کرد و گفت: علت این است که نخبهها در آن جامعهها میتوانند تولید ثروتی کنند که به مراتب بیشتر از هزینههایی است که برای جذب آن نخبه صرف میکنند و از همین رو ما وظیفه داریم زمینه را برای فعالیت نخبگان، بروز توانمندیهای آنها و ایدههای خوبشان فراهم کنیم.
تلاش دولت سیزدهم برای ارتقای زیرساختها و رفع کاستیها
استاندار اردبیل با اشاره به اهمیت راههای ارتباطی تشریح کرد: اگر در بحث راهسازی اقدامی صورت نگیرد، استان در بنبست باقی خواهد ماند؛ اگر راههای ارتباطی توسعه یابد و ارتباطات برقرار شود، توسعه اقتصادی هم تسهیل خواهد شد.
وی اضافه کرد: از ابتدای استان شدن اردبیل تا سال ۱۴۰۰ تنها حدود ۱۸۵ کیلومتر بزرگراه ایجاد شده بود که در سال نخست دولت سیزدهم ۵۲ کیلومتر و سال دوم ۸۵ کیلومتر و در مجموع ۱۳۷ کیلومتر به بزرگراهها اضافه شد و ۵۰ کیلومتر دیگر تا شهریور ماه به شبکه بزرگراهی اضافه میشود.
عاملی با بیان اینکه ساخت هر کیلومتر بزرگراه حدود ۳۰۰ میلیارد ریال برای دولت هزینه دارد، یادآورشد: با وجود تنگناهای اقتصادی و مشکلهایی که در تامین اعتبارها وجود دارد، دولت سیزدهم کارها را در این حوزه تا کنون پیش برد و به اندازه ۴۵ سال گذشته کار کرده است.
وی اضافه کرد: پروژه راهآهن اردبیل را در سال ۱۴۰۰ با ۷۸ کیلومتر ریلگذاری در حالی تحویل گرفتیم که باید تعداد زیادی پل و تونل به طول ۴۰ کیلومتر احداث میشد و با این وجود در این دولت ۱۴۲ کیلومتر ریل گذاری شد و تنها ۳۳ کیلومتر دیگر باقی مانده است.
استاندار اردبیل با تاکید بر اینکه سازه مشابهی تاکنون در کشور نداشتهایم، گفت: نزدیک به ۱۸ هزار تا ۲۰ هزار میلیارد ریال منابع به پروژه راهآهن اردبیل تخصیص داده شد و در حال حاضر همه پلها اجرا شده و امید میرود روزهای پایانی مرداد یا شهریور با حضور رئیس جمهور به بهرهبرداری برسد.
راه آهن اردبیل بسیاری از طرحهای استان را دارای توجیه اقتصادی میکند
مقام عالی دولت در استان اردبیل با اشاره به پیگیریها برای اتصال راهآهن اردبیل به شمال استان، عنوان کرد: افتتاح پروژه راهآهن اردبیل بسیاری از طرحها و سرمایهگذاریها را واجد توجیه اقتصادی خواهد کرد و چندین برابر هزینه تامین مواد اولیه یا انتقال محصول به بازار فروش را کاهش خواهد داد و از این جنبه برای استان تولید ثروت خواهد کرد.
عاملی تخصیص ۷۰ هزار میلیارد ریال برای پایاب سد خداآفرین و در نتیجه افزایش حدود ۵۰۰ هزار تنی تولیدات کشاورزی، احداث ۱۰ پست ۶۳ کیلو ولت در نقاط گوناگون استان با هدف کاستن از ناپایداریها در شبکه، آبگیری سدهای عمارت، عنبران و گیوی به منظور مقابله با خشکسالی را از جمله اقدامهای دولت سیزدهم در راستای برطرف کردن کاستیهای زیرساختی در استان اردبیل عنوان کرد.
وی اضافه کرد: با توجه به اینکه استان اردبیل در انتهای خط لوله انتقال گاز سراسری قرار داشت و در برخی مواقع مشترکان با افت فشار و قطعی مواجه میشدند، اجرای خط لوله دوم از چلوند در دستور کار قرار گرفت که در حال حاضر ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
استاندار اردبیل گفت: استان در اوج مصرف حدود ۱۱ میلیون مترمکعب گاز داشت که با تلاش دولت سیزدهم ۱۴ میلیون مترمکعب با هدف برطرف کردن نیاز سرمایهگذاریهای آتی به ظرفیت استان اضافه شده و به ۲۵ میلیون مترمکعب رسید.
مقام عالی دولت در استان اردبیل در ادامه با اشاره به اقدامات انجام شده برای تامین آب آشامیدنی روستاهای فاقد آب لولهکشی و انتقال آب به اردبیل گفت: با وجود همه کمبودها دولت سیزدهم اقدامهای مهمی در حوزه زیرساختها انجام داد.
عاملی یادآور شد: اقتصاد به معنای تولید کالا و خدمات و توزیع است و برای درست کردن اقتصاد استان اردبیل باید تولید کنندگان را تقویت کنیم و پشتیبانشان باشیم تا حوزه اقتصاد رشد کند؛ در همین راستا تلاش کردیم بسترها را طوری فراهم کنیم تا فضای کسب و کار درگیر مسائل حاشیهای نشود.
وی با اشاره به مشکل مالیاتی برخی واحدهای صنفی، اظهار کرد: در این زمینه تلاش کردیم تا نگاهی کوتاه مدت نداشته باشیم و بر همین اساس نگذاشتیم فشاری از این ناحیه بر اصناف وارد شود و از این رو تا تیرماه تنها ۶۵ درصد مالیات محقق شد.
استاندار اردبیل در ادامه نبود زمین دولتی درون محدوده شهری برای ساخت و سازهای جدید را یکی از چالشهای اصلی مدیریت شهری و تامین مسکن برشمرد و افزود: در شهر اردبیل حدود ۱۰۰ هزار اجارهنشین داریم و تراکم جمعیت در اردبیل به ازای هر هکتار ۹۵ نفر است، در حالی که تهران این شاخص ۵۶، در اصفهان ۴۵ و در تبریز ۵۷ نفر است.
وی ادامه داد: از سوی دیگر بیشتر زمینهای موجود در استان اردبیل دارای کاربری کشاورزی است و از همین رو در گسترش محدوده شهری با مشکلهایی روبهرو بودیم و با این وجود در مجموع حدود یک هزار هکتار به محدوده شهری اضافه شد و مجموع مساحت اردبیل به هفت هزار هکتار رسید که البته برای رسیدن به میانگین سایر استانها این میزان باید ۱۲ هزار هکتار شود.
عاملی در ادامه گفت: یکی از اقدامهای دولت سیزدهم در راستای توسعه استان توجه به حوزه گردشگری بود که رویداد پایتخت گردشگری عضو کشورهای اکو در سال ۲۰۲۳ و استفاده حداکثری از آن ظرفیت مورد توجه قرار گرفت.
وی افزود: گردشگری یکی از محورهای توسعه استان اردبیل تعریف شده بود و با این وجود فاقد زیرساختی مانند هتلهای پنج ستاره بودیم؛ از سوی دیگر ورودی اردبیل شایسته خطهای گردشگرپذیر نبود که در این راستا ساماندهی چهار ورودی شهر در دستور کار قرار گرفت.
استاندار اردبیل با اشاره به کمبود ۲ هزار کلاس درس در استان اردبیل بیان کرد: باید مسائل و مشکلات جمعبندی و راهکاری کارشناسی برای برطرف کردن آنها در نظر گرفته شود، وگرنه بیتوجهی موجب انباشت مشکلات خواهد شد.
مسعود ایرانی، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان اردبیل نیز در این نشست به فعالیت ۱۱۴ اتحادیه و حدود ۶۰ هزار واحد صنفی در این استان و اقدامهای دولت سیزدهم در راستای تسهیل فعالیت آنها اشاره داشت.
همچنین جمعی از فعالان و مسئولان اتحادیههای صنفی مسائل و مشکلات خود از جمله روش محاسبه مالیات و واحدهای مشمول، تمرکز بر دریافت جرایم و توجه نکردن به معافیتها، خرید و فروش غیرمجاز طلا در فضای مجازی، مسدود شدن حساب بانکی فعالان صنفی با وجود ارایه مدارک و انتقال صنوف مزاحم و آلاینده را مطرح کردند و خواستار رسیدگی مسئولان مربوطه شدند.
نظر شما