به گزارش روز دوشنبه خبرنگار ایرنا، امروز پنجم اوت (۱۵ مرداد) با پنجمین سالگرد لغو امتیازات ویژه منطقه «جامو و کشمیر» تحت کنترل دولت هند مصادف است؛ اقدامی که به ادعای دولت پاکستان غیرقانونی و مغایر با قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل است. در عین حال دهلینو بحث کشمیر را یک موضوع کاملا داخلی تلقی کرده و هرگونه موضع اسلامآباد درباره آن را مردود میداند.
دولت پاکستان از زمان اجرای قوانین ویژه کشمیر توسط دولت هند در ۱۴ مرداد ۱۳۹۸ -پنجم اوت ۲۰۱۹-، مراسمی با عنوان «یوم استحصال» (روز استثمار) را در شهرهای مختلف این کشور برگزار میکند.
به همین مناسبت امروز مقامات و مردم پاکستان در حمایت از مردم کشمیر یک دقیقه سکوت کردند. شهرهای پاکستان به ویژه اسلامآباد شاهد راهپیمایی، نصب پلاکاردها و تصاویری در حمایت از مردم کشمیر، بود.
آصف علی زرداری رییس جمهور و محمد شهباز شریف نخست وزیر پاکستان، روسای مجالس سنا و ملی در محکومیت لغو امتیازات ویژه منطقه جامو و کشمیر بیانیههایی صادر کرده و ضمن تاکید بر تداوم حمایتهای دیپلماتیک،سیاسی و اخلاقی پاکستان از مردم کشمیر، حل و فصل این مناقشه مطابق با قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل را خواستار شدند.
پاکستانیها میگویند که ارتقای صلح و ثبات در جنوب آسیا منوط به حل مسالمت آمیز مناقشه کشمیر و همکاری سازنده دهلینو است اما طرف هندی وجود هرگونه مناقشه کشمیر با طرف پاکستانی همسایه غربی خود را رد میکند و حتی اسلامآباد را به حمایت از تروریسم و دامن زدن به ناامنیها در کشمیر (تحت کنترل هند) متهم میکنند.
شهباز شریف نخست وزیر پاکستان امروز در پیام خود اظهار داشت: هند باید به منظور صلح و امنیت پایدار در جنوب آسیا دست از انکار مناقشه کشمیر و تعلل در حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات فی مابین بردارد.
وزرا و رهبران سیاسی پاکستان امروز به جمع راهپیمایی مردم در اسلامآباد پیوستند. آنها گفتند: پاکستان از حمایتهای سیاسی و دیپلماتیک از مبارزات مردم کشمیر برای رسیدن آزادی و حق تعیین سرنوشت، دست برنخواهد داشت.
سران قوای مسلح پاکستان نیز طی پیامی اعلام کردند: صلح پایدار در منطقه تنها از طریق حل عادلانه مساله کشمیر محقق میشود و جامعه بین الملل باید نقش خود را در این راه ایفا کند.
مناقشه کشمیر پس از استقلال پاکستان در روز ۲۲ مرداد ۱۳۲۶ شمسی و ادعای دو طرف پاکستانی و هندی بر سر این منطقه آغاز شد. این مناقشه تاکنون به بروز سه جنگ میان دو کشور شامل جنگ ۱۹۴۷، نبرد کارگیل و نبرد سیاچن منجر شده است.
موضوع کشمیر همواره یکی از اصلیترین مناقشات میان هند و پاکستان محسوب میشود. دولت اسلامآباد ضمن اعلام آمادگی برای انجام مذاکره با همسایه شرقی خود و حل اختلافات فی مابین، در عین حال تاکید دارد که هرگونه مذاکره، منهای موضوع کشمیر را به رسمیت نخواهند شناخت و موضوع این سرزمین حتما باید جزو اصلیترین محورهای مذاکره میان دو کشور باشد.
امروز دوشنبه پنجمین سالگرد تصمیم هند در لغو امتیازات ویژه جامو و کشمیر است. بند ۳۷۰ که در اکتبر ۱۹۴۹ ضمیمه قانون اساسی هند شد، ایالت جامو و کشمیر را از شمول قانون اساسی این کشور مستثنی میکند و به این ایالت اجازه میدهد قانون اساسی خود را تدوین کند. این بند همچنین به مجلس جامو و کشمیر این اختیار را میدهد تا ساکنان این ایالت و امتیازات آنها را تعیین کند.
نظر شما