به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از پژوهشکده معتمد جهاد دانشگاهی، کیوان مجیدزاده با اشاره به ضرورت پزشکی شخصمحور گفت: پزشکی شخصمحور یعنی نسخه داده شده به فرد طبق سن، جنسیت، سوابق بالینی و ژنتیک فرد نوشته میشود. پزشکی فرد محور روزبهروز پیشرفت کرده یعنی ما با جزئیات و اطلاعات بیشتر از فرد سعی کردیم که درمانها را تجویز کنیم تا جایی که تکنولوژی ژنتیک در دنیا گسترش پیدا کرد.
وی گسترش تکنولوژی ژنتیک را عامل توجه هرچه بیشتر به پزشکی فرد محور دانست و افزود: امروز درمانهایی که برای افراد تجویز میکنیم منطبق بر پروفایل ژنتیکی آنهاست یعنی به جز اطلاعات قبلی که سعی میکردیم از بیماران بگیریم، از پروفایل ژنتیکی نیز برای تجویز داروها استفاده میکنیم این موضوع به خصوص در مورد بیماریهای چند عاملی و مزمن مثل سرطان از اهمیت بسیار ویژهای برخوردار است.
مجیدزاده تصریح کرد: بسیاری از داروهایی که ما برای بیمار تجویز میکنیم ممکن است نوع سرطان بیمار، ویژگیهای سرطان و ویژگیهای ژنتیکی خود فرد یعنی هم ویژگیهای ژنتیکی سرطان و ژنتیکی خود فرد به گونهای باشه که نسبت به آن دارو و نوع درمان مقاومت نشان دهد؛ یعنی با دادن داروی شیمیدرمانی به فرد علاوه بر تحمل عوارض داروی شیمیدرمانی که شامل ریزش مو، حالت تهوع و ضعف است بیماری نیز بهبود پیدا نمیکند در حالی که اگر از ابتدا میدانستیم که بدن این فرد اصولاً به این دارو مقاوم است اصلا این دارو را تجویز نمیکردیم.
مدیر دپارتمان ژنتیک پژوهشکده سرطان معتمد، پروفایل ژنتیکی را امری ضروری در تجویز دارو و درمان بیماران دانست و افزود: پزشکی فرد محور از زمان گسترش تکنولوژیهای ژنتیکی در روند پیشرفت علم پزشکی در دنیا متحول شد به نحوی که الان میتوانیم پروفایل کامل ژنتیکی و پروفایل ژنتیکی سرطان فرد را به سادگی در قالب یک آزمون، آزمایش و تست استخراج، تحلیل و آنالیز کنیم و بر اساس آن پروفایل ژنتیکی تا حدود زیادی امروز معلوم شده که چه پروفایل ژنتیکی به چه داروهایی حساس و به چه داروهایی مقاوم است به نحوی که امروز میتوانیم برای بیماران اولویت قائل باشیم.
وی با بیان اینکه آینده پزشکی تمام جهان به سمت پزشکی شخصمحور است، گفت: با توجه به پیشرفتهای چشمگیر حوزه ژنتیک، ممکن است در آینده بسیاری از جراحیها منسوخ شود و از دیگر روشهای درمانی استفاده کنیم همچنین درمانهای دارویی نیز کاملا متحول شود. در پزشکی فرد محور ما دقیقا میدانیم میزان آنزیمهای متابولیزه کننده دارو در هر فرد چقدر بوده و چه میزانی از آن در بدن فرد آنزیم تولید میشود امروز با وجود اینکه ممکن است مردم با این اسم آشنا نباشند اما پزشکان متخصص سرطان خیلی خوب این حوزه را میشناسند و از توانمندیهای آن استفاده میکنند. در روز تعداد زیادی درخواست آزمایشهای مرتبط با پزشکی فرد محور از سوی پزشکان در حوزههای مختلف داریم و مطمئنا در آینده مردم هم با این موضوع آشنا خواهند شد.
مجیدزاده سبک زندگی متناسب با ژنتیک را از دیگر مزایای پزشکی شخصمحور دانست و ادامه داد: پزشکی فرد محور خدمات بسیار جدی دیگری را به مردم ارائه میدهد برای مثال داشتن برنامه غذایی متناسب با پروفایل ژنتیکی فرد همچنین یعنی استعداد ورزشی متناسب با ژنتیک افراد مثلا ورزشکارها قبل از اینکه وارد فضای ورزشی شوند باید یک بررسی ژنتیکی از پروفایل ژنتیکیشان داشته باشند البته این موضوع همچنان در حال پیشرفت است ولی باید بدانیم که بعضی افراد اصولاً برای ورزشهایی که باعث رشد عضلات میشود مناسب نیستند برخی برای ورزشهای استقامتی مناسب هستند و عدهای دیگر ورزشهای سرعتی، بنابراین افراد علاقهمند پیش از ورود به فضای ورزشی به خصوص حرفهای باید پروفایل ژنتیکی خود را بررسی کنند علاوه بر آن حوزههای روانپزشکی و روانشناسی موثر است.
مدیر دپارتمان ژنتیک پژوهشکده سرطان معتمد در ادامه تشریح اهمیت پزشکی فردمحور از راهاندازی کلینیک در این حوزه خبر داد و گفت: در این راستا مجموعه جدیدی راهاندازی کردیم به عنوان کلینیک ژنوتو تا در قالب آن به تمام فعالیتها و آزمایشهای مطالعاتی مرتبط با پزشکی فرد محور، بپردازیم و سعی کردیم تمامی پیشرفتهای بینالمللی این حوزه که مردم دنیا از آن بهرهمند میشوند را رصد کرده و در این کلینیک پیادهسازی کنیم تا مردم کشورمان از این خدمات بهرهمند شوند.
وی درباره زمان آغاز به کار کلینیک ژنوتو ازود: این کلینیک از یکم شهریور ماه مصادف با روز پزشک افتتاح خواهد شد و در این کلینیک سعی کردیم تمامی زیرساختهای لازم برای انجام آزمایشات پزشکی فرد محور را فراهم کنیم و تمام تکنولوژیهای جدید و تستهای جدید را اینجا آماده کنیم. مشاوره در حوزه سرطان به شکل جدی پیگیری میشود زیرا این کلینیک متمرکز بر مبحث سرطان و سبک زندگی است. فعلا هدف ما تمرکز ویژه در حوزه سرطان است هر وقت احساس کردیم حوزه سرطان به طور کامل راهاندازی شده است و مردم و پزشکان به خوبی از آن استفاده میکنند قدمهای بعدی را نیز برای بیماریهای دیگر خواهیم برداشت.
مجیدزاده درخصوص نحوه اداره این مرکز گفت: قدم بعدی ما این است که تا حد ممکن، هزینهها را کاهش دهیم، یک تیم متمرکز برای پزشکی فرد محور به جز تیمهای دیگر نیاز خواهیم داشت که در این سالها سعی کردیم این تیم را تربیت و آماده کرده و زیرساختهای لازم را فراهم کنیم و شروع بسیار قدرتمندی را داشته باشیم، زیرا معتقدیم وقتی که از مسیر صحیح علمی دنیا را پیش میرویم از هزینههای بعدی پیشگیری میشود.
وی خاطرنشان کرد: جامعه هدف ما صرفاً افراد مبتلا به سرطان نیستند، چون به دنبال پیشگیری از ابتلا به سرطان هستیم، بنابراین برای دریافت حداقل یک مشاوره اولیه، همه مردم میتوانند به این مرکز مراجعه و مشاورههای لازم را دریافت کنند. آزمون سبک زندگی علاوه بر تشخیص ژن سرطان موروثی، احتمال خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و بیماریهای دیگر را پوشش میدهد و در ادامه آن توصیههای لازم را برای فرد به همراه دارد.
نظر شما