به گزارش ایرنا،بخش عمده ای از نهاده کشاورزی کود مصرفی بهره برداران در کهگیلویه وبویراحمد به اوره اختصاص دارد و این امر هشدار کارشناسان جهاد کشاورزی استان در خصوص کیفیت محصولات تولیدی را به دنبال داشته است.
آن طور که کارشناسان جهاد کشاورزی اعتقاد دارند برای تولید با کیفیت هر محصولی باید براساس وضعیت خاک و نوع محصول کودهای شیمیایی مختلفی استفاده کرد اما اینجا در کهگیلویه وبویراحمد به این مساله مهم توجه چندانی نمی شود.
کارشناسان و صاحب نظران حوزه کشاورزی اعتقاد دارند که استفاده فراوان از کودهای شیمیایی حاصلخیزی خاک را کاهش داده و خاک را برای کشت نامناسب می کند.
آنان تاکید می کنند:استفاده نابه جا از کودهای نیتروژن دار باعث تغلیظ نیترات در خاک و آب می شود هنگامی که آب غنی از نیترات به آب های سطحی مانند برکه ها، رودخانه ها و دریاچه ها منتقل می شود رشد جلبک ها را تسریع می کند که این جلبکها اکسیژن محلول آب را مصرف میکنند و در نتیجه محتوای اکسیژن آب را تخلیه و منجر به مرگ آبزیان مفیدی مانند ماهی ها میشود.
بخش عمده ای از مصرف کود از نوع اوره است
کارشناس شرکت حمایتی کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه فراورده اوره بخش عمده ای از مصرف کود استان را به خود اختصاص داده گفت: استان در خصوص کودهای پتاسه و فسفاته دچار کم مصرفی است.
بشارت جعفری که دانش آموخته مقطع کارشناسی ارشد زراعت است اعتقاد دارد که ناآگاهی کشاورزان در خصوص اهمیت مصرف اصولی کود از مهمترین عوامل کم مصرفی کودهای پتاسه و فسفاته در کهگیلویه وبویراحمد است.
وی ابراز کرد: بالا بودن قیمت کودهای پتاسه و فسفاته از دیگر عوامل استقبال ضعیف کشاورزان از این نهاده های کشاورزی مهم است.
قیمت هر کیسه ۵۰ کیلوگرمی کود اوره سه میلیون و ۹۵۰ هزار ریال،کود سولفات آمونیوم سه میلیون و پانصد هزار ریال، سوپرفسفات تریپل هفت میلیون و ۱۵۰ هزار ریال، سولفات پتاسه هشت میلیون و ۱۲۰ هزار ریال، کلرور پتاسیم هفت میلیون و ۴۷۵ هزار ریال تعیین شده است.
ضرورت استفاده کارشناسی از نهاده کشاورزی کود
جعفری با اشاره به اینکه ساختار گیاه مانند بدن انسان به مواد مغذی مختلفی برای رشد با کیفیت نیاز دارد تاکید کرد: میزان نیاز انواع کود به عوامل مختلفی از جمله خاک قلیایی یا اسیدی بستگی دارد.
وی بر این باور است که پیش از کشت محصولات کشاورزی ضرورت دارد تا کارشناسان با بررسی خاک میزان نیاز انواع کود برای محصولات خاص را تعیین کنند.
جعفری تصریح کرد:ظاهر نازیبای برخی از محصولات کشاورزی مانند خیار سبز، گوجه فرنگی و پیاز به کمبود یکی از مواد مغذی برمی گردد که با باید با کود جبران می شد و از سوی کشاورز کوتاهی شده است.
کارشناس شرکت حمایتی کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد ابراز کرد: در مجموع کود یکی از عناصر تولید محصولات کشاورزی است که نقش مهمی در تولید محصولات با کیفیت و بازار پسند دارد.
وی عنوان کرد: استفاده اصولی از کود و تولید محصولات با کیفیت ماندگاری محصول، قدرت انبار داری را افزایش داده که این عوامل مقدمات در تولید محصولات صادراتی هم باشد.
بیشترین یارانه به کدام کود اختصاص دارد
مدیرشرکت حمایتی کشاورزی کهگیلویه وبویراحمد گفت: با توجه به اهمیت استفاده از کودهای مختلف برای بهبود کیفیت محصولات تولیدی یارانه در نظر گرفته شده دولت برای کودهای پتاسه و فسفاته بیشتر از سایر محصولات است.
علی لاهوتی بیان کرد: ۵۰ درصد از قیمت تمام شده کودهای اوره و ۷۰ درصد از کودهای پتاسه و فسفاته به صورت یارانه از سوی دولت تامین می شود.
مصرف کودهای غیرمجاز
مدیرشرکت حمایتی کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد خاطرنشان کرد: مشکلات مصرف اصولی کود در استان به نوع مصرف محدود نیست و برخی کشاورزان با خریداری محصول از بازار آزاد کودهای غیرمجاز مصرف می کند که این اقدام آثار زیانباری برای محصولات تولیدی و منابع خاک و آب مزارع کشاورزی دارد.
وی خاطرنشان کرد:امسال ۳۰ تن نهاده کشاورزی کود غیرمجاز که به صورت قاچاق وارد بازار استان شده بود کشف و امحا شده است.
لاهوتی افزود: این میزان کود قاچاق پس از کشف در بازار طی چندین مرحله،ارزیابی از سوی کارشناسان و تشخیص غیرمجاز بودن و اخذ مجوز از مراجع مرتبط در ۲ شهرستان کهگیلویه وبویراحمد امحا شدند.
مدیرشرکت حمایتی کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه سودجویان در اقدامی ماهرانه کودهای قاچاق را در کیسه های مربوط به شرکت پشتیبانی جهاد کشاورزی جاسازی کرده بودند تصریح کرد: بهره برداران نهاده کشاورزی کود مورد نیاز خود را تنها از کارگزاری های جهاد کشاورزی تامین کنند.
وی با یادآوری این نکته که کود تنها به صورت یارانه ای در کارگزاری های مجاز عرضه می شود تاکید کرد: بهره برداران مراقبت سودجویی متخلفان در بازار آزاد باشند.
لاهوتی همچنین از تشکیل ۶ پرونده برای سودجویان بازار سیاه نهاده کشاورزی کود در نقاط مختلف کهگیلویه وبویراحمد خبر داد.
مدیرشرکت حمایتی کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد:شرکت خدماتی حمایتی جهاد کشاورزی به همراه پلیس اقتصادی با توزیع کنندگان غیر مجاز براساس قانون برخورد می کند.
لاهوتی تاکید کرد:سودجویان بازار سیاه نهاده های کشاورزی کود افزون بر توقیف محصولات طبق قانون جریمه می شوند.
وی از بهره برداران حوزه کشاورزی خواست نهاده کشاورزی کود را تنها از فروشندگان مجاز و کارگزاری های مورد تایید شرکت پشتیانی نهاده های کشاورزی خریداری کنند تا از سلامت آن اطمینان حاصل کنند.
نظر شما