به گزارش ایرنا، امروزه بنا به گفته مسوولان یکی از برنامه های مهم اوقات فراغت جوانان و نوجوانان موتورسواری است که متاسفانه رعایت نکردن نکات ایمنی هنگام استفاده از این وسیله نقلیه، حوادث تلخی را رقم می زند.
بسیاری بر این باورند نبود فرهنگ استفاده از این وسیله یا ارزان قیمت بودن آن موجب شده حتی کودکان کم سن و سال نیز برای استفاده از آن ابراز تمایل کنند درحالیکه هرگونه غفلت و بی توجهی در استفاده از موتورسیکلت ممکن است عواقب ناخوشایند و جبران ناپذیری را در پی داشته باشد.
از سوی دیگر صدای گوش خراش موتورسیکلت ها و آلودگی صوتی آنها نیز مخل آسایش شهروندان است به ویژه که هنگام بعدازظهرها دقیقا آرامش و استراحت خانواده ها را هدف قرار می دهد.
ویراژ، تک چرخ و حرکت خلاف جهت از جمله تخلفات موتورسواران است که به وضوح در مکان های مختلف مشاهده می شود که نه تنها به مناطق شهری اختصاص ندارد بلکه در روستاها نیز به بلای جان روستائیان تبدیل شده است.
براساس آمار سازمان پزشکی قانونی کشور در فاصله سالهای ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰، ۱۸ هزار و ۱۹۲ موتورسوار در حوادث رانندگی جان خود را از دست دادهاند که ۶۶.۲ درصد آنان در گروه سنی کمتر از ۴۰ سال قرار داشته اند.
متاسفانه با وجود تأکیدات بسیار زیاد برای استفاده از کلاه ایمنی در هنگام موتورسواری متأسفانه همچنان شاهد هستیم که علت اصلی مرگ موتورسواران ضربه به سر بر اثر استفاده نکردن از کلاه ایمنی است.
افزایش فوتیهای راکبان موتورسوار در جاده های فرعی زنجان
رئیس اداره کنترل و نظارت بر عملیات جادهای پلیس راه زنجان با بیان اینکه این روزها تصادفات منجر به فوت راکبان موتورسوار در زنجان به ویژه در جاده های فرعی روستایی به مرز نگران کننده رسیده است، گفت: به جرات می توان گفت استان زنجان در این بخش بحرانیترین زمان را سپری می کند.
سرهنگ مهدی میناخانی با بیان اینکه به طور طبیعی با شروع فصل بهار و تابستان، استفاده از موتورسیکلت در کشور و استان روند صعودی به خود می گیرد، افزود: استفاده از این نوع وسلیه نقلیه نسبتا ارزان قیمت به ویژه در بین کشاورزان افزایش یافته است و متاسفانه به دنبال آن نیز تصادفاتی زیادی رخ می دهد که خود یک زنگ خطر جدی است.
این مسوول با بیان اینکه بسیاری بر این باورند که قوانین راهنمایی و رانندگی شامل حال موتورسکلیت نمی شود، ادامه داد: هرچند این وسیله راحت، قابلیت ها و مزیت های زیادی دارد اما راکب یا راکبان آن باید تمرکز بیشتری در استفاده از آن داشته باشند.
وی با بیان اینکه رعایت نکات ایمنی در هنگام استفاده از موتورسیکلت برای حفظ سلامتی موتورسواران اهمیت زیادی دارد، افزود: این وسیله نسبت به خودرو از ایمنی کمتری برخوردار است بنابراین باید اقدامات پیشگیرانه از تصادفات در هنگام استفاده از آن بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
این مسوول با تاکید بر اینکه استفاده از کلاه ایمنی تا ۷۰ درصد از ورود ضربه به سر موتورسواران جلوگیری می کند، گفت: اقدامات لازم در این خصوص به ویژه در روستاهای هدف برگزار شده اما نتایج لازم آنگونه که شاید و باید به دست نیامده است.
وی با بیان اینکه یکی از اقدامات مهم برگزاری برنامه های آموزشی برای راکبان شناسایی شده در روستاهاست، اظهار داشت: یکی از نکات مهم و دارای توجه لزوم استفاده از کلاه ایمنی است که برای توزیع رایگان آن در مناطق هدف اقدام می شود.
میناخانی با بیان اینکه متاسفانه مشاهده شده همین کلاه های توزیع شده نیز توسط راکبان به فروش رسیده است، افزود: آمارهای فوتی تصادفات موتوسواران در جاده های استان وضعیت خوبی ندارد و نگرانی هایی را به وجود آورده است.
وی با بیان اینکه از ابتدای سال جاری تاکنون بیش از ۲۰ موتورسوار در جاده های استان جان خود را از دست داده اند، گفت: بیشترین تعداد فوت شدگان در رده سنی ۲۰ تا ۴۰ ساله بودند که به طور طبیعی نیروی مولد جامعه به شمار می روند.
رئیس اداره کنترل و نظارت بر عملیات جادهای پلیس راه زنجان با بیان اینکه هفته گذشته نیز سه موتوسوار در جاده های فرعی روستایی استان جان باختند، ادامه داد: درصورتی که راکبان از کلاه ایمنی استفاده می کردند چه بسا که این حوادث به مرگشان منجر نمی شد.
فرسودگی موتورسیکلتها از علل اصلی تصادفات
این مسوول با بیان اینکه متاسفانه فرسودگی موتورسیکلت و نقص سیستم روشنایی آن از علل بروز تصادفات منجر به فوت راکبان به شمار می رود، ادامه داد: در مواقعی، نبود دید کافی موجب می شود که راکب یا راکبان با وسلیه نقلیه دیگری برخورد کنند که در نهایت به مرگ آنها منجر می شود.
وی با اشاره به استفاده کودکان ۱۰ تا ۱۲ ساله روستایی از این وسیله نقلیه، اضافه کرد: متاسفانه در برخی اوقات مشاهده می شود که این کودکان بدون توجه والدین و یا در هنگام غفلت آنها موتوسواری می کنند و همین مساله میزان تصادفات را افزایش می دهد.
میناخانی با تاکید بر اینکه یک کودک نمی تواند سنگینی موتورسیکلت را مهار کند، خاطر نشان کرد: بارها تاکید شده حلقه گمشده در خصوص موتوسواری، فرهنگسازی است و این موضوع باید در رسانه ها اطلاع رسانی و فرهنگسازی شود.
وی یادآور شد: از خانواده ها درخواست می شود به موضوع موتورسواری نوجوانان و جوانان خود نظارت های بیشتری داشته باشند تا از وقوع حوادث تلخ و ناگوار در سطح استان جلوگیری شود.
به گفته رئیس اداره کنترل و نظارت بر عملیات جادهای پلیس راه زنجان، نظارت خانواده ها بر این موضوع و توصیه به فرزندان برای رعایت مقررات راهنمایی و رانندگی، تاثیر بسزایی در کاهش وقوع حوادث دارد.
کاهش تصادفات در گرو آموزش مستمر
رئیس اداره ایمنی و ترافیک اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای استان زنجان نیز با بیان اینکه آموزش مقوله ای مهم در حوزه های مختلف به ویژه کاهش تصادفات است، گفت: این اداره کل به نوبه خود برنامه های متعددی را در راستای کاهش تصادفات اجرا می کند.
اعظم محمدی، طرح ارتقای ایمنی راکبان موتورسیکلت را از جمله برنامه های این اداره کل عنوان کرد و افزود: در این طرح ضمن آموزش مباحث ایمنی و قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی توسط کارشناسان اداره کل، لوازم ایمنی از قبیل کلاه ایمنی، دستکش مخصوص زمستانی، کیف کمری شبرنگدار، کیف ابزار و کمک های اولیه، برچسب شبرنگ و همچنین کتابها و بروشورهای آموزشی میان موتورسواران شرکت کننده در طرح توزیع می شود.
وی با تاکید بر اینکه نهادینه شدن آموزش ها به صورت آنی و مقطعی امکانپذیر نیست، اظهار داشت: استفاده از کلاه ایمنی اهمیت بسزایی در کاهش تصادفات منجر به فوت دارد که متاسفانه چندان مورد توجه قرار نمی گیرد.
این مسوول با بیان اینکه برنامه های آموزشی اداره اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای استان زنجان بر روستاهای هدف متمرکز می شود، ادامه داد: طبق برنامه ریزی ها آموزش ها در روستاهایی متمرکز می شود که فوتی راکب موتورسوار در آنها بیش از جاهای دیگر ثبت شده است.
وی با تاکید بر اینکه رعایت نکات ایمنی عامل مهمی در کاهش وقوع تصادفات است، خاطر نشان کرد: متاسفانه همچنان تعدادی از گروه های هدف بر اثر بی توجهی به قوانین و مقررات جان خود را از دست می دهند که اصلاح الگوی رفتاری این گروه نقش مهمی در کاهش تصادفات و فوتی ها دارد.
برآیند:
امروزه متاسفانه شاهد افزایش تصادفات موتورسیکلت و فوتی های آنها در استان هستیم که نه تنها در مناطق شهری بلکه در مناطق و جاده های روستایی و فرعی نیز درحال افزایش است.
استفاده از کلاه ایمنی و رعایت قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی نقش بسیار مهمی در کاهش این تصادفات دارد که باید فرهنگسازی لازم در این زمینه از سوی رسانه ها و دستگاه های متولی فرهنگی صورت گیرد.
نظر شما