به گزارش روز سه شنبه ایرنا حیدر فتح زاده در جلسه هماهنگی سرشماری کشاورزی اظهارکرد: در آذربایجان شرقی ۲ هزار و ۶۹۶ روستای دارای سکنه و ۳۸۴ روستای غیرسکنه وجود دارد و با توجه به اینکه آمارگیری در آبان ماه انجام می شود، جابجایی جمعیتی در روستاهای غیرسکنه وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه نخستین سرشماری جمعیت در کشور در سال ۱۲۹۷ و به صورت رسمی در سال ۱۳۳۵ انجام شد، افزود: از سال ۱۳۵۵ تا ۱۳۷۵ نزدیک به ۴۷ درصد از جمعیت استان در بازه سنی ۰ تا ۱۴ سال قرار داشتند اما در سال ۱۳۹۵، در آذربایجان شرقی که سه میلیون و ۹۰۹ هزار و ۶۵۲ نفر جمعیت داشت، ۲۲ درصد جمعیت در بازه سنی ۰ تا ۱۴ سال قرار داشتند که ۲۶ درصد کاهش جمعیت این بازه سنی در استان اتفاق افتاده بود.
وی با بیان اینکه سرشماری کشاورزی سال ۱۳۹۳ نشان داد که تنها ۲۶ درصد تغییر بهره برداری به انواع دیگر بهره برداری در کشور صورت گرفته است، اعلام کرد: ۶۲ درصد بهره برداران کشاورزی استان دیپلم و زیر دیپلم هستند.
فتح زاده ادامه داد: طبق سرشماری سال ۱۳۹۳ وسعت اراضی کشاورزی در استان یک میلیون و ۱۱۹ هزار و ۷۶۳ هکتار است که از این مساحت، حدود ۲ درصد از اراضیِ مالکان و بهره برداران کمتر از یک هکتار، ۱۴ درصد بین یک تا پنج هکتار و ۴۱ درصد نیز بین ۵ تا ۲۰ هکتار است.
وی با تاکید بر اینکه یکپارچه کردن اراضی کشاورزی و جلوگیری از تقسیم این اراضی از مواردی است که باید به آن توجه ویژه شود، گفت: در سال های اخیر بخشی از اراضی کشاورزی استان به دلیل قانون ارث تقسیم شده اند.
فتح زاده افزایش بهره وری را یک ضرورت در حوزه کشاورزی دانست و گفت: هر میزان بتوانیم از کشاورزی سنتی به کشاورزی مدرن و دانش بنیان حرکت کنیم، میزان بهره وری و تولید در واحد سطح افزایش خواهد یافت.
وی بیان کرد: باید برنامه ریزی داشته باشیم که میزان کالری مورد نیاز برای هر فرد چقدر است و جهاد کشاورزی چه میزان از آن را می تواند تولید کند.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی آذربایجان شرقی گفت: سهم ارزش افزوده بخش کشاورزی از کل اقتصاد کشور ۹ درصد و این رقم در استان بین ۷ تا ۸ درصد است در حالی که در آذربایجان شرقی ۲۲ درصد از اشتغال استان به بخش کشاورزی اختصاص دارد.
تمام فعالیت های کشاورزی بر پایه آمار است
شهرام شفیعی سرپرست سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی هم با اشاره به اهمیت وجود آمار دقیق در حوزه کشاورزی گفت: تمامی فعالیت هایی که در حوزه وزارت جهاد کشاورزی انجام می شود بر پایه آمار است.
وی عدم ارائه اطلاعات دقیق در خوداظهاری را یکی از دلایل غیردقیق بودن آمار موجود دانست و گفت: اگر بخواهیم دقت آمار افزایش پیدا کند باید از جمع آوری آمار به روش خوداظهاری فاصله گرفته و به سمت روش های دیگر که دقیقتر است برویم چرا که آمارگیری های قبل در حوزه کشاورزی نشان داده است که خوداظهاری به نتیجه دلخواه منتهی نخواهد شد.
سرپرست سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی بیان کرد: اگر آماری که جمع آوری می شود دقیق و قابل استناد نباشد نمی توان براساس آن برای فعالیت های سازمان از قبیل تولید و تنظیم بازار برنامه ریزی کرد.
شفیعی فرهنگ سازی و اطلاع رسانی قبل از شروع آمارگیری کشاورزی را ضروری دانست و گفت: برخی از کشاورزان و بهره برداران اینگونه تصور می کنند که آمار گیری در حوزه کشاورزی به خاطر مواردی مثل دریافت کود و بذر است و همین مسئله باعث می شود اطلاعات نادرستی را به آمارگیر منتقل کنند بنابراین قبل از شروع آمارگیری باید با استفاده از رسانه های مختلف از قبیل صداوسیما اطلاع رسانی گسترده انجام شود تا بهره برداران و کشاورزان بدانند هدف از این کار تنها جمع آوری اطلاعات دقیق است و ارتباطی به دریافت کود و موارد دیگر از این قبیل ندارد.
وی به اختلاف موجود در تعداد بهره برداران کشاورزی استان اشاره کرد و گفت: این اختلاف در آمار اگرچه می تواند به دلیل اختلاف در تعریف بهره بردار باشد اما باید به صورت جدی به آن پرداخت.
سرپرست سازمان جهادکشاورزی استان گفت: با توجه به اینکه بخشی از نیروی انسانی به کارگیری شده در آمارگیری از طریق سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان تامین می شود و این کارشناسان بخش خصوصی در بازه زمانی آمارگیری فعالیت دیگری ندارند لازم است تا در زمینه پرداخت حق الزحمه توجه ویژه ای به آنها شود.
شفیعی گفت: از مدیران و کارکنان مدیریتهای جهادکشاورزی شهرستانهای استان خواست نهایت همکاری را با مرکز آمار و فرمانداران داشته باشند تا بتوان به آماری قریب به واقعیت در حوزه کشاورزی دست پیدا کرد.
عملیات اجرایی سرشماری کشاورزی همزمان با سراسر کشور، از ۱۲ آبان سال جاری به مدت یک ماه در استان آذربایجان شرقی انجام میشود.
نظر شما