به گزارش ایرنا، چَمَر آیینی ویژهٔ سوگواری و گونهای آوازی در موسیقی کردی و لکی است که در میان مردم استانهای لرستان و کرمانشاه و ایلام اجرا می شود.
چمر یکی از مراسمات حماسی است که در بین مردمان استان ایلام اجرا می شود و اجرا کنندگان در میدانی بزرگ در برابر هم سر پا می ایستند و گروهی از مردان خواننده با لباسهای محلی در وصف شخص از دنیا رفته اشعاری می خوانند.
اجرای مراسم آیینی (چمر) در بین جامعه عشایری غرب کشور از ریشه های اعتقادی و برخاسته از متن مفاهیم ارزشی این قوم مایه می گیرد که برای تکریم و تجلیل کردن از فقدان شخصیت ها، انسان های مصلح و خدا جو، دلاور و شجاع، متهور و مورد احترام اقشارمردم بر پا می شود.
مر نوعی مراسم ویژه سنتی و نمایش تصویری و عینی از آیین مرثیه ای و عزاداری محلی است که می توان آن را در قلمرو تعزیه به شمار آورد.
مراحل اجرایی چمر از مجموعه ای از گروهای مختلف تشکیل می شود که شامل گروه صف زنان، صف مردان، زنان مویه خوان، نوازندگان ساز و دهل( با نوای غمگین) و گروه شاعران محلی یابه ایشها(بهتر گوها یا رو کرها) است که هر کدام به طور منظم و در جایگاه مخصوص خود قرار می گیرند.
نخست مردان صف بسته و علمها و کتلها را در قسمتهای مختلف صف جای می دهند سپس زنان در انتهای صف مردان صف بسته و پارچه ای سیاه راجلوی خود می گیرند و سپس(به ایشها)و(رو کرها) در چند دسته چهار تا شش نفری و معمولاً در دسته های مختلف به همراه نوازندگان موسیقی که آلاتشان دهل و سرنا است به سرودن شعرهای فی البداهه در رثای متوفی پرداخته که نوایشان با آهنگی خاص و بسیار غم انگیز خوانده می شود.
این مراسم در بزرگداشت بزرگان ایل و قوم برگزار می شود.
نظر شما