به گزارش ایرنا به نقل از شبکه ایبیسی استرالیا، وضعیت رو به وخامت لبنان با گسترش درگیریها در منطقه غرب آسیا توجه ویژهای را در استرالیا به خود جلب کرده است. دولت از حدود ۱۵ هزار شهروند استرالیایی خواسته است که به سرعت لبنان را ترک کنند.
اما چرا استرالیا در کشوری نسبتا کوچک در آن سوی جهان چنین جمعیت پراکندهای دارد و به آنچه در آنجا اتفاق میافتد اهمیت خاصی میدهد؟ تاریخ جامعه لبنانی در استرالیا را میتوان مربوط به ۱۳۰ سال قبل دانست که با امواج مهاجرت در طول زمان تکامل یافته است.
یوسف تاوک مورخ دانشگاه کاتولیک و رئیس انجمن تاریخی لبنان استرالیا گفت که استرالیاییهای اولیه در لبنان که عمدتا مسیحی بودند، در اواخر دهه ۱۸۰۰ از منطقه اشغالی توسط امپراتوری عثمانی که اکنون به نام لبنان شناخته میشود، گریختند.
بسیاری از آنها در مناطق روستایی ساکن شدند و پیش از اینکه کسب و کارهای رسمیتر ایجاد کنند، به دستفروشی کالاهایی که از شهر خریداری میکردند، میپرداختند. تاوک گفت: «آنها کالاهایی که از سیدنی یا بریزبن یا ملبورن خریده بودند را در حومه شهر دستفروشی میکردند و در چنین مناطقی ساکن میشدند.
او ادامه داد: زمانی که «سیاست استرالیای سفید» در اوایل دهه ۱۹۰۰ به اجرا درآمد، مهاجرت از لبنان محدود شد، اما به تدریج در دهه ۱۹۲۰ این محدودیت کاهش یافت.
اولین موج مهم مهاجرت از لبنان پس از جنگ جهانی دوم آغاز شد، زیرا استرالیا درها را به روی مهاجران بیشتری باز کرد و منجر به این شد که جامعه لبنانی از کمتر از پنج هزار نفر در سال ۱۹۴۷ به حدود ۲۵ هزار نفر در سال ۱۹۷۱ برسد.
بزرگترین موج مهاجرت در طول جنگ داخلی لبنان
تاوک خاطر نشان کرد که مهمترین دوره مهاجرت از لبنان به استرالیا در نتیجه جنگ داخلی در دهه ۷۰ و ۸۰ میلادی رخ داد. زمانی که جنگ در لبنان در سال ۱۹۷۵ آغاز شد، تخمین زده میشود که ۲۷۴ هزار نفر مجبور به ترک کشور به عنوان پناهنده شدند.
مایکل همفری، جامعه شناس دانشگاه سیدنی گفت که گروهی از رهبران بانفوذ مسیحی لبنان تلاش کردند تا مالکوم فریزر، نخست وزیر وقت استرالیا و دولتش به کسانی که از جنگ داخلی لبنان فرار میکنند، روادید بدهد.
آنها تحت سیاستی که به عنوان «امتیاز لبنان» شناخته شد، نوعی وضعیت پناهندگی به مهاجران لبنانی اعطا کردند. این منجر به هجوم دهها هزار لبنانی به استرالیا شد که جمعیت آنها را تا سال ۱۹۸۱ به ۵۰ هزار نفر رساند که عمدتا در سیدنی متمرکز بودند.
تاوک رئیس انجمن تاریخی لبنان استرالیا خاطر نشان کرد: اکثریت آن موج مسلمان بودند، در حالی که جامعه استرالیایی-لبنانی موجود عمدتا مسیحی بودند. جنگ داخلی همه را تحت تاثیر قرار داد، مسلمانان و مسیحیان، همه در تلاش بودند از کشور فرار کنند.
اکثر لبنانیهای استرالیا در سیدنی زندگی میکنند
طبق سرشماری سال ۲۰۲۱ میلادی، ۲۵۰ هزار نفر در استرالیا، نسب لبنانی دارند. بیش از ۲۰ درصد از جامعه لبنانی این کشور در منطقه دولت محلی (LGA) «کانتربری-بنکستون» در غرب سیدنی زندگی میکنند.
تاوک مورخ دانشگاه کاتولیک ابراز کرد که مردم لبنان در مناطق خاصی متمرکز شدند که در آنجا موسسههای مذهبی، گروههای اجتماعی و مشاغل محلی ایجاد کردند.
وی افزود: به طور سنتی، لبنانیها نسبتا مذهبی هستند، بنابراین حتی امروز هم آنها برای حضور در عبادتگاهها تلاش میکنند.
تاوک در این مورد بیان کرد: نسل دوم و سوم لبنانیهای استرالیا ارتباط قوی با کشور اجدادی خود و علاقه مندی به امور آن دارند. همچنین یک حس بسیار قوی از هویت و ارتباط با کشور پدر و مادر یا کشور پدربزرگ و مادربزرگشان وجود دارد، حتی اگر در آنجا به دنیا نیامده باشند.
ری نجار رئیس انجمن لبنانیهای استرالیا که به تکامل این جامعه در طول زمان افتخار میکند، اعلام کرد: بسیاری از خانوادههایی که در ابتدا به اینجا مهاجرت کردند، تحصیلات عالی نداشتند، بنابراین آنها میخواستند مطمئن شوند که فرزندانشان تحصیلات عالی دارند.
وی میگوید: اکنون شما وکلا، پزشکان، کارآفرینان در صنعت ساختمان، تعداد زیادی کارمند دولتی و تعداد زیادی سیاستمدار دارید. جامعه به رویدادهای لبنان علاقه مند است و به شدت شاهد وقوع ویرانی است. ما قادر نیستیم عملاً کاری بکنیم جز اینکه به دولت متوسل شویم.
نظر شما