۱۷ سال انتظار برای ساخت موزه باستان شناسی یاسوج

یاسوج - ایرنا -کلنگ احداث موزه نگهداری اشیای تاریخی یاسوج سال ۱۳۸۶ به زمین زده شد تا امکان نمایش همه اشیای تاریخی کهگیلویه وبویراحمد برای بازدید عموم فراهم شود اما این طرح همچنان نیمه تمام است و فرهنگ دوستان انتظار دارند تا زمینه بهره برداری از زیرساخت مهم فراهم شود.

به گزارش ایرنا،کارشناسان میراث فرهنگی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه موزه به عنوان نمادی از پیشینه تاریخی و فرهنگی هر جامعه یکی از میراث ماندگار اقوام، ملت ها و فرهنگ ها در گذر تاریخ محسوب می شود می گویند: وجود چنین زیرساختی که در واقع جایی برای پیوند نسل ها و بازخوانی پیشنه فرهنگی تمدن های کهن محسوب می شود ضروری است.

آنان با یادآوری این موضوع که موزه ها همچنین یکی از مراکز مهم فرهنگی،هویتی و گردشگری هر شهر محسوب می شود تاکید می کنند: نیاز است تا موزه نگهداری اشیای تاریخی کهگیلویه وبویراحمد با وجود سابقه چندهزار ساله سکونت و داشتن اشیای تاریخی متنوع هر چه زودتر تکمیل و بهره برداری شود.

موزه نگهداری اشیای تاریخی کهگیلویه و بویراحمد بسیار کوچک است به طوری که از سه هزار قطعه شی تاریخی تنها ۳۱۰ مورد آن در معرض دید عموم است و بقیه به علت نبودن فضای چیدمان در جعبه های کاغذی نگهداری می شود.

در موزه کنونی یاسوج اشیای فلزی شامل انواع ظروف فلزی، کاسه،جام و گلدان،ابزار آلات جنگی مانند خنجر، شمشیر، پیکان و ابزار آلات تزئینی مانند مهره‌ها، گوشواره ها، حلقه ها و النگوها، همچنین سکه های دوران ساسانی و متعلق به پادشاهانی چون خسرو دوم و سکه‌های دوره الیمایی و چند مهره از دوره ساسانی نگهداری می شود که هر کدام از این اشیا از نگاه تاریخ شناسان می تواند روایتگر تمدن کهن ایران زمین باشد.

یکی از برجسته ترین اشیایی که در موزه یاسوج نگهداری می‌شود قطعه‌ای از نقش برجسته شاپور اول ساسانی است که برروی سنگ حفاری شده در موزه یاسوج همچنین اشیایی از دوره اسلامی شامل سکه های اوایل اسلام، سکه های عهد صفوی و قجری،ظروف چینی آبی و سفید و اشیای دیگر چون خنجر و باروت نگهداری می شود که فراهم شدن شرایط بازدید عموم خود سفری به اعماق تاریخ چند هزار ساله این بخش از کشورمان محسوب می شود.

این موزه از یک بخش باستان شناسی نیز تشکیل شده و اشیای به نمایش درآمده در آن بیشتر در کاوش‌های باستان شناختی از دست قاچاقچیان اشیای عتیقه کشف شده و این قسمت نیز شامل سه دوره باستان شناسی پیش از تاریخ ،دوره تاریخی و دوره اسلامی است.

آخرین وضعیت احداث موزه یاسوج به کجا رسید؟

معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد گفت:احداث ساختمان موزه اشیای تاریخی یاسوج انجام شده و این طرح اکنون در مرحله عملیات اجرایی طراحی داخلی است.

اصغر آتشفراز افزود: این فاز از عملیات اجرایی موزه نگهداری اشیای تاریخی یاسوج که با ۷۰ میلیارد ریال اعتبار در حال انجام است شامل نصب تجهیزات برق خورشیدی و سایر امکانات روشنایی است.

وی تاکید کرد: پس از تکمیل این طرح که به زودی انجام می گیرد طراحی چیدمان اشیای تاریخی نیز انجام و این طرح آماده بهره برداری می شود.

آتشفراز خاطرنشان کرد: برای انجام فاز طراحی چیدمان موزه اشیای تاریخی یاسوج هم ۷۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است.

۱۷ سال انتظار برای ساخت موزه باستان شناسی یاسوج

موزه یاسوج در زمینی با زیربنای ۲ هزار و ۷۵۰ متر مربع زیربنا و ۱۱ هزار متر مربع مساحت ساخته شده این طرح در پنج طبقه شامل سالن نمایشگاه دائم، نمایشگاه موقت و سالن اجتماعات، آزمایشگاه و کارگاه مرمت، چاپخانه ،کتابخانه و رستوران طراحی و احداث شده است.

مساحت سالن نمایش موزه ۶۰۰ مترمربع است و سه هزار شی تاریخی و موزه‌ای کهگیلویه و بویراحمد در این سالن به نمایش گذاشته می‌شود.

آتشفراز تصریح کرد: با انجام طراحی جدید و ساخت المان ها موزه فعلی یاسوج به محل جدید انتقال داده خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه تاکنون ۲۵۰ میلیارد ریال برای اجرای طرح موزه یاسوج هزینه شده ابرازامیدواری کرد: با نگاه توسعه محور دولت چهاردهم امسال شاهد بهره برداری از این طرح باشیم.

چرا مراحل احداث موزه نگهداری اشیای تاریخی یاسوج طولانی شد؟

سرپرست اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کهگیلویه و بویراحمد گفت:علت طولانی شدن افتتاح این پروژه ایجاد نقص فنی در برخی از نقاط ساختمان بوده که با نظارت کارشناسان این اداره کل در حال مرتفع شدن است.

۱۷ سال انتظار برای ساخت موزه باستان شناسی یاسوج

سید مجتبی امیر حسینی افزود: تجهیزات موردنیاز موزه نگهداری اشیای تاریخی یاسوج خریداری‌ شده و مراحل اجرای این طرح مهم به زودی به پایان می رسد.

وی با بیان اینکه این پروژه تنها یک موزه باستان‌شناسی نیست، اظهار کرد: با توجه به ایجاد زیرساخت‌های لازم در این مکان، این پروژه به یک مجتمع بزرگ فرهنگی، هنری و گردشگری تبدیل می‌شود.

امیرحسینی با اشاره به اینکه راه دسترسی به موزه اشیای تاریخی یاسوج نامناسب است از متولیان خواست تا این مسیر بهسازی شود.

اهمیت توجه به میراث فرهنگی و موزه

گذشته تاریخی نیاکان ایرانی از زبان مادری، باورها و سنت های طایفه ای، مفاخر ملی، هنر و ادبیات موروثی هویت فرهنگی جامعه تا بناها، موزه ها به عنوان میراث فرهنگی محسوب شده و یکی از اثربخش ترین عوامل هویت بخش جامعه هستند، توجه به این یادگارهای ایران کهن موجب پایداری و بقای فرهنگ می شود به همین علت ایجاد زیرساخت های تحقق آن به تقویت و شناساندن هویت فرهنگی خودآگاهی کمک کرده و عامل اثربخشی در مقابله با از خودبیگانگی به عنوان یکی از چالش های اساسی جوامع روبه رشد و توسعه است.

مرمت و نگهداری آثار فرهنگی به جا مانده از تمدن کهن ایران زمین می تواند افزون بر تقویت هویت ملی و فرهنگی هموطنان زمینه شرایط جذب گردشگر داخلی و خارجی را فراهم کند امری که افزون بر توسعه فرهنگی به بهبود شرایط اقتصادی هم کمک می کند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha