به گزارش خبرنگار ایرنا، در دنیای مدرن امروز یکی از مهم ترین مسائل برای دامداران و دامپروران جمع آوری و مدیریت کود به خصوص کود حیوانی (دام) به منظور استفاده در صنعت کشاورزی و گلخانه ای و غیره است.
با استفاده از ماشین آلات صنعتی نوین در تمامی بخش های مربوط به دام (سبک و سنگین) می توان سودآوری کرد. یکی از فرآیندهایی که حاشیه سوددهی بالایی برای دامدار دارد مدیریت کود و سیستم نگهداری کود دام است که می توان علاوه بر کم کردن هزینه های جاری برای حفظ نظافت سالن ها و کاهش نیروی کار انسانی، از جمع آوری فضولات (هوموس) که محصولی از روند طبیعی زندگی دام است درآمد زایی داشت.
یکی از مهم ترین دستگاه هایی که در مسیر کسب درآمد از تولید و فروش کود دامی به کار می رود، دستگاه کمپوست ترنر است.
"ویندرو ترنر" خودرویی است که زبالههای آلی و تر را به کود کمپوست تبدیل میکند. در این میان، تولید بیوکمپوست میتواند بهخوبی در صدر برنامههای بازیافت و دفع بهداشتی زباله در کشور قرار گیرد. یکی از روشهای تبدیل زباله آلی به کود کمپوست استفاده از «خودروی کمپوست ترنر خودران» است.
در این روش مواد به صورت پشته بر روی زمین دپو شده و توسط «خودروی کمپوست ترنر خودران» هوادهی میشوند. با فعالیت میکروارگانیسمهای هوازی، به تدریج پروسه کمپوستینگ تکمیل شده و طی این عملیات عوامل بیماریزا از بین میروند.
معضل پسماند سال های طولانی است که گریبانگیر مازندران سرسبز است و در برهه های مختلف سه دهه گذشته در برخی مناطق تبدیل به بحران چند وجهی شد. به عنوان مثال در دهه ۷۰ معضل زباله در انجیلسی شهرستان بابل تبدیل به بحران اجتماعی و امنیتی شده بود و همچنین زباله شهرستان ساری هم چند سال پیش وضعیت مشابهی پیدا کرد.
در شهرستان آمل وجه زیست محیطی این معضل به سنگی بزرگ جلوی پای اجرای بزرگ ترین سد استان تبدیل شده است. قصه تلخ دپوی زباله در سواحل محمودآباد همچنان نقل محافل است. شاید اگر آتش سوزی چند سال پیش نبود، کسی در مازندران هیچگاه متوجه کوه زباله فریدونکنار نمی شد.
اما قائمشهر با جمعیت حدود ۴۰۰ هزار نفری یکی از شهرستان های پُرجمعیت مازندران است که سالهاست با معضل زباله و دفع غیر اصولی آن مواجه است و بیشتر از ۵۰ سال چشمان رهگذران و بومیان مسیر جاده قائمشهر به کیاکلا نظاره گر کوه زباله این شهر بود که به نظر می رسید برای همیشه در این مکان جا خوش کرده باشد.
محل انباشت زباله قائمشهر با سالها قدمت در حاشیه جاده قائمشهر به کیاکلا و در نزدیکی روستای دیوکلا سفلی واقع شده است. بر اساس آمارهای رسمی، روزانه ۲۳۰ تن زباله از قائمشهر جمع آوری و در محل دفن زباله روستای دیوکلا سفلی انباشته می شود.
با توجه به تبعات زیست محیطی و بهداشتی که محل فعلی جمع آوری زباله شهر قائمشهر دارد طی این سالها همواره وعده هایی از سوی مسوولان امر برای جابه جایی و یا راه اندازی سایت پردازش زباله در این محل مطرح می شد و البته در قالب حرف و سخن باقی ماند.
این در حالی است که وضعیت مکان فعلی انباشت زباله های قائمشهر آنچنان مناسب نیست به طوری که علاوه بر زشتی بصری ناشی از کوه زباله بو و دود آن نیز همواره ساکنان منطقه و حتی تا مسافت ها دورتر از این محل را می آزارد.
زمزمه برای جابه جایی محل انباشت زباله های قائمشهر که از اوایل دهه ۸۰ توسط مسوولان وقت مطرح شده بود اکنون وارد ۲ دهه شده است و طی سالهای اخیر اقدامات مهمی برای راه اندازی سیستم پسماند زباله در این شهر انجام شده که بخش هایی از آن اکنون به بار نشسته است.
شهردار قائم شهر روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در خصوص آخرین اقدامات صورت گرفته برای ایجاد زیرساخت با تشریح وضعیت زباله در این شهرستان گفت: با توجه به اینکه زباله به عنوان یک ابر چالش زیست محیطی در شمال کشور از دغدغههای جدی مدیریت شهری و شهرداری ها است و در این راستا شهرداری قائم شهر برای مدیریت و ساماندهی پسماند، طرح پردازش خط زباله را در جوار سایت انباشت زباله این شهر اجرایی کرده است.
کاظم علیپور افزود: ساماندهی پسماند با اجرای خط پردازش زباله مطالبه جدی مردم این شهر از شهرداری بوده که پس از هفت دهه این خواسته شهروندان با همکاری شورای شهر و شهرداری قائم شهر محقق شد.
وی ادامه داد: تفکیک و جداسازی زباله و تبدیل آن به کود آلی وهدایت به کارخانه کمپوست آثار ارزشمند خط پردازش زباله خواهد بود که بااجرای آن ۶۰ درصد زباله این شهر بازیافت خواهد شد و ۴۰ درصد زباله غیر قابل بازیافت به صورت بهداشتی در "لندفیل" کنار خط پردازش دفن خواهند شد.
شهردار قائمشهر ظرفیت پذیرش خط پردازش زباله با ۲ خط ۲۵۰ تنی را روزانه ۵۰۰ تن اعلام کرد و گفت: برای طراحی و نصب تجهیزات و راه اندازی آن بیشتر از چهار هزار میلیارد ریال هزینه شد.
وی اظهار کرد: با کمک اعتباری دولت در حوزه پسماند، تکمیل طرح تصفیه شیرابه و ایجاد کارخانه کمپوست در آینده که از الزامات اساسی در تکمیل چرخه و زنجیره مدیریت ساماندهی پسماند در قائم شهر است عملیاتی خواهد شد که با تحقق آن مشکل زباله این شهر به طور کامل برطرف خواهد شد.
به گفته شهردار قائمشهر با تخصیص و تزریق اعتبار مورد نیاز و صرف ۲۲۰ میلیارد ریال هزینه خودرو ویندرو ترنر خریداری و وارد سایت پسماند زباله قائمشهر شده است.
وی ادامه داد:این خودرو و تجهیزات آن قادر است که زباله ها را بعد از روند پردازش صورت گرفته به کمپوست قابل استفاده در مزارع تبدیل کند.
نظر شما