قاچاق سوخت؛ نمکی بر زخم بیکاری در سیستان و بلوچستان

زاهدان - ایرنا - قاچاق سوخت و جذابیت‌های درآمدی آن در سیستان و بلوچستان همچون نمکی بر روی زخم بیکاری این منطقه پاشیده و سبب افزایش نرخ بیکاری به عنوان یکی از مهمترین شاخص‌های کلان اقتصادی این منطقه می‌شود، بطوریکه داده‌های منتشره اشتغال و بیکاری تابستان ۱۴۰۳ مرکز آمار ایران نشان می‌دهد بیشترین نرخ بیکاری با ۱۴ درصد متعلق به این استان است.

به گزارش ایرنا، قاچاق سوخت یکی از معضل‌ها و چالش‌های اصلی در استان مرزی سیستان و بلوچستان است که به واسطه بیکاری، ارزانی قیمت و همچنین وسوسه برانگیز بودن چندین برابری درآمد آن نسبت به دیگر مشاغل؛ مردم و بویژه جوانان و نوجوانان این استان را با خود همراه کرده و سبب افزایش نرخ بیکاری در این منطقه شده است.

بواسطه درآمد آنی و چندین برابری درحال حاضر قاچاق سوخت به صدر مشاغل قاچاق در سیستان و بلوچستان تبدیل شده و بیشتر افراد بیکار و حتی کسانی هم که به کار مشغول هستند، به سمت این پدیده نامطلوب کشیده شده‌اند که بسیار سخت و خطرناک است.

سیستان و بلوچستان از استان‌های استراتژیک جنوب شرق کشورمان در شاهراه اقتصادی مسیر ابریشمی قاچاق سوخت قرار گرفته است، استانی که از جهت پیشرفت اقتصادی و سرمایه‌گذاری‌های کلان کشوری در سطح پایینی قرار دارد و به دلیل هم نشینی نامبارکش با کشورهایی چون پاکستان و افغانستان ره آوردی نامیمون همچون گسترش قاچاق سوخت دامنگیر آن شده است.

قاچاق سوخت باعث اشتغال کاذب تعداد کثیری از مرزنشینان، نابودی فعالیت‌های سالم مرزنشینان از جمله کشاورزی و دامداری شده است

عوامل اقتصادی، وضعیت محیط و تفاوت فاحش قیمت سوخت در ۲ سوی مرز و کشورهای مقصد، خشکسالی و بیکارشدن شمار زیادی از کشاورزان، دامداران و صیادان و سودکلان و بادآورده از مهمترین عوامل روی آوردن جوانان به قاچاق سوخت محسوب می‌شوند که مسائلی از این دست و مشکلات روزافزون اقتصادی مردم، این استان را در بزرگراه افزایش صعودی نرخ بیکاری پیشتاز کرده است.

قاچاق سوخت باعث اشتغال کاذب تعداد کثیری از مرزنشینان، نابودی فعالیت‌های سالم مرزنشینان از جمله کشاورزی و دامداری شده و نیز گاهی اوقات تعدادی از حاملان این فرآورده‌ها، در تصادفات و آتش سوزی‌ها از بین می‌روند.

فقر و بیکاری یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر گرایش افراد به قاچاق است، به نحوی که افراد مورد مطالعه اظهار داشتند که بدلیل نداشتن مایحتاج اولیه زندگی، فقر مادی و مشکلات اقتصادی از وضعیت درآمدی خود راضی نیستند و در خصوص مهارت‌های فنی و حرفه‌ای متهمان قاچاق سوخت فاقد مهارت بوده‌اند.

قاچاق سوخت؛ نمکی بر زخم بیکاری در سیستان و بلوچستان

مهارت آموزی کلید گمشده قفل بیکاری سیستان و بلوچستان

مهارت آموزی ارتباط مستقیمی با وضعیت بیکاری دارد، چراکه طبق بررسی‌های میدانی صورت گرفته، بیشتر افرادیکه از آنها تحت عنوان بیکار یاد می‌شود، کسانی هستند که مهارت کافی را برای اشتغال ندارند، بنابراین مهارت آموزی کلید گمشده قفل بیکاری سیستان و بلوچستان است و اگر مهارت آموزی را به شکل اصولی در این استان پیش ببریم، مسیری در جهت بهبودی فضای کسب و کار این منطقه ایجاد خواهیم شد.

آموزش مهارت‌های فنی و حرفه‌ای و ایجاد مشاغل زود بازده در مناطق حاشیه‌نشین و مرزی سیستان و بلوچستان برای به دست آوردن مشاغل مناسب و دایمی سبب بالا رفتن سطح رفاه، امنیت، درآمدپایدار، پیشگیری از قاچاق سوخت و خارج شدن این سرمایه ملی از کشور می‌شود.

مهارت‌آموزی به عنوان یک زیرساخت موثر و بهترین ابزار مقابله با بیکاری در افزایش بهره وری، رونق تولید و اشتغالزایی و درآمدزایی اثرگذار است

مهارت‌آموزی به عنوان یک زیرساخت موثر و بهترین ابزار مقابله با بیکاری در افزایش بهره وری، رونق تولید و اشتغالزایی و درآمدزایی اثرگذار است و ضمن توانمندسازی افراد به حل و رفع بسیاری از معضلات و آسیب‌های اجتماعی کمک می‌کند و با انتقال آموزش‌های مهارتی و فنی و حرفه‌ای به مناطق حاشیه نشین و روستایی می‌توان محرومیت‌ها را از بین برد و عدالت آموزشی در مناطق کم برخوردار و محروم ایجاد کرد.

دستگاه‌های مهارتی سیستان و بلوچستان با ایجاد مشاغل و حرفه باثبات و آموزش‌ مهارت‌های فنی و حرفه‌ای با اتکا به نیروی خلاقیت جوانان می‌توانند زمینه رشد و توسعه اقتصادی منطقه و استان را فراهم و از پدید آمدن شغل‌های کاذب و ناپایدار جلوگیری کنند.

اگر آموزش به شکل اصولی در جامعه‌ای پیاده شود، نیروی انسانی توانمند خواهد شد و همین نیروی انسانی توانمند محور و بستر توسعه و پیشرفت می‌شود.

قاچاق سوخت؛ نمکی بر زخم بیکاری در سیستان و بلوچستان

مدرک‌گرایی و مشاغل کاذب؛ رقیب مهارت آموزی در سیستان و بلوچستان

مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای سیستان و بلوچستان با بیان اینکه مدرک‌گرایی و مشاغل کاذب قاچاق سوخت ۲ رقیب مهارت آموزی در سیستان و بلوچستان هستند، گفت: کسب دانش در دانشگاه باید توام با مهارت باشد و نباید از مهارت آموزی غافل شویم و نگاه مدرک گرایی باید از ذهن دانشگاهیان زدوده شود.

جلیل شهریاری در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به شتاب طرح‌های مختلف اقتصادی و عمرانی در طول سال‌های اخیر در سیستان و بلوچستان و تبدیل شدن این منطقه به یک کارگاه عمرانی، اظهار کرد: اداره فنی و حرفه‌ای استان همگام با این اتفاقات، پیش بینی و زمینه را برای مهارت آموزی نیروی متخصص فراهم کرده است.

وی افزود: کارگاه تخصصی جوشکاری مرتبط با صنعت پتروشیمی که یکی از کارگاه‌های سرآمد سیستان و بلوچستان است با همکاری منطقه آزاد و قرار دادن فضا، تجمیع امکانات و تجهیزات در چابهار راه‌اندازی و مورد بهربرداری قرار گرفت.

مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای سیستان و بلوچستان با اشاره به ورود هلدینگ‌ها و بنگاه‌های اقتصادی در زمینه پتروشیمی در چابهار، افزود: آموزش انواع جوشکاری‌های تخصصی در کارگاه تخصصی جوشکاری صنعت پتروشیمی در این منطقه ارائه می‌شود.

وی اعلام آمادگی کرد که در سایر صنایع، حتی در صورت نبود امکانات آموزشی در سیستان و بلوچستان با استفاده از ظرفیت و امکانات سایر استان‌ها ساز و کار آموزش و مهارت را در این منطقه فراهم خواهیم کرد.

بیشتر بخوانید:

استفاده از شیوه‌ها و نرم افزارهای کنترلی راهکار نظارت بر عرضه سوخت در سیستان و بلوچستان

مهارت‌آموزی راهکار اشتغال در سیستان و بلوچستان/ امیدآفرینی از شاخصه‌های جهاد تبیین است

مهارت آموزی زمینه ساز تولید دانش بنیان در سیستان و بلوچستان است

قاچاق سوخت؛ نمکی بر زخم بیکاری در سیستان و بلوچستان

ضرورت توجه به نیازهای مهارتی در بازار کار

شهریاری با تاکید بر اعلام نیاز بنگاه‌های اقتصادی در حوزه آموزش نیروی انسانی متخصص به سازمان فنی و حرفه‌ای، گفت: در جلسات متعددی با سرمایه‌گذاران مقرر شد تا نیروی کار مورد نیاز خودشان را با تکیه بر ظرفیت‌ها و نیروی انسانی بومی جهت آموزش به این اداره کل معرفی کنند.

وی با بیان اینکه اداره کل آموزش فنی و حرفه‌ای سیستان و بلوچستان در بخش‌های عمده نیازهای مهارتی نقش خود را در آموزش‌های مهارتی ایفا کرده است، اظهار کرد: بیشتر بنگاه‌های اقتصادی در استان به بهره‌برداری نرسیده و در مرحله اجرا هستند و با توجه به اینکه گستره این کار زیاد نشده تلاش داریم این گفتمان و تعامل با سرمایه‌گذاران را برای آموزش نیروی متخصص بومی بیشتر کنیم.

جذابیت مشاغل کاذب و ناپایدار مرتبط با مرز، سوختبری، قاچاق و کسب درآمدهای یک شبه برای جوانان و نوجوانان علت عدم تمایل و اشتیاق آن‌ها برای افزایش اشتغال پایدار و کم خطر است

مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای سیستان و بلوچستان تاکید کرد: آمادگی داریم تا کل امکانات آموزش فنی و حرفه‌ای و کل ظرفیت آموزشی را در اختیار بنگاه‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاران قرار دهیم تا از این طریق افراد آموزش ببینند و وارد بنگاه اقتصادی برای کار و اشتغال شود.

وی جذابیت مشاغل کاذب و ناپایدار مرتبط با مرز، سوختبری، قاچاق و کسب درآمدهای یک شبه برای جوانان و نوجوانان را علت عدم تمایل و اشتیاق آن‌ها برای افزایش اشتغال پایدار و کم خطر دانست.

شهریاری افزود: برای ارائه آموزش‌های مهارتی به افرادیکه در روستاها و مناطق دوردست زندگی می‌کنند و امکان دسترسی به امکانات آموزشی مهارتی را ندارند، در شهرستان‌های که قطب و قدیمی‌تر محسوب می‌شوند امکانات اقامتی را فراهم کرده‌ایم.

وی با بیان اینکه مهارت آموزی و کارآفرینی پیوند ناگسستنی با یکدیگر دارند و به عنوان یک پدیده نوین نقش موثری در توسعه اقتصادی کشورها ایفا می‌کنند، گفت: فنی و حرفه ای حلقه مفقوده‌ای است که با توجه بیشتر و بها دادن و شناساندنش به آحاد مردم و روی آوری جوانان به سمت مهارت آموزی و تخصص در فنون مختلف می‌توان مشکلاتی همچون بیکاری و فقر را ریشه کن کرد و رونق تولید و خودکفایی را گسترش داد و تحولی عظیم در رشد و ارتقای همه جانبه جامعه رقم زد.

قاچاق سوخت؛ نمکی بر زخم بیکاری در سیستان و بلوچستان

۶۲ هزار نفر در فنی و حرفه‌ای سیستان و بلوچستان مهارت آموختند

مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای سیستان و بلوچستان با بیان اینکه آموزش‌های فنی و حرفه‌ای در ۲ بخش دولتی و خصوصی انجام ‌می‌شود، گفت: ۶۲ هزار نفر طی یکسال گذشته در این استان از آموزش‌های مهارتی بهره‌مند شدند.

شهریاری با اشاره به ارائه آموزش به ۵۰ درصد از مهارت آموختگان توسط بخش دولتی در سیستان و بلوچستان، اظهار کرد: از این تعداد یک سوم در محیط کار واقعی و صنوف، آموزش‌های مهارتی را برای ارتقای توانمندی‌ها و ورود به بازار کار فرا گرفتند.

وی از بهره‌مندی ۱۰ هزار سرباز وظیفه از آموزش‌های مهارتی در سیستان و بلوچستان خبر داد و افزود: آموزش و ارائه خدمات به سربازان وظیفه یکی از تفاهم‌نامه‌های فنی و حرفه‌ای با ستاد کل نیروهای مسلح در سه بخش ارتش، سپاه و فراجا است که در پایان دوره سربازی هر فرد بتواند با یک مهارت وارد جامعه و بازار کار شود.

۳۲۰ آموزشگاه آزاد فنی و حرفه‌ای در بخش خصوصی با نظارت این سازمان در سطح سیستان و بلوچستان فعالیت دارند

مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای سیستان و بلوچستان ادامه داد: ۳۲۰ آموزشگاه آزاد فنی و حرفه‌ای در بخش خصوصی با نظارت این سازمان در سطح استان فعالیت دارند و حدود ۳۰ هزار نفر در این آموزشگاه‌ها از آموزش‌های مهارتی بهرمند شدند.

وی با اشاره به برگزاری دوره‌های گازرسانی در شهرستان‌های زابل، زهک، سراوان و خاش، بیان کرد: رشته‌های جدید فنی و حرفه‌ای متناسب با بوم هر منطقه و با توجه به شرایط و فعالیت‌های عمرانی و اقتصادی ارائه می‌شود و اداره کل فنی و حرفه‌ای سیستان و بلوچستان آمادگی برگزاری و راه‌اندازی همزمان دوره‌ها و کارگاه‌های آموزشی را به روش‌های مختلف متناسب با فعالیت‌های اقتصادی و عمرانی استان را دارد.

به گفته شهریاری دوره‌های ویژه بانوان در زمینه گیاهان دارویی و صنایع غذایی از جمله نان‌های حجیم و نیم حجیم با توجه به شرایط و بازار کار جزو دوره‌های جدید راه‌اندازی شده در سیستان و بلوچستان است.

قاچاق سوخت؛ نمکی بر زخم بیکاری در سیستان و بلوچستان

مشاغل کاذب مرزی عامل افزایش نرخ بیکاری در سیستان و بلوچستان است

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی سیستان و بلوچستان با اشاره به کاهش نرخ بیکاری در کشور گفت: افزایش نرخ جمعیت و وجود مشاغل کاذب پردرآمد به واسطه مرز از عوامل افزایش نرخ بیکاری در این استان است.

خلیل احمد سلامی اظهار کرد: ماموریت اصلی این اداره صیانت از نیروی کار است و برای نخستین بار در دولت سیزدهم حق تاهل به حقوق و مزایای کارگران افزوده شده است.

وی افزود: در ابتدای سال گذشته زمان پرداخت معوقات کارگری سیستان و بلوچستان بالای ۶ ماه بود که با پیگیری‌های انجام شده و با توجه به وضعیت اقتصادی این مدت در پایان سال به ۲.۵ ماه کاهش یافت.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی سیستان و بلوچستان با اشاره به کاهش حوادث ناشی از کار در این استان خاطر نشان کرد: سیستان و بلوچستان در حوزه ایمنی جزو استان‌های برتر کشور و صاحب امتیاز است.

وی با بیان تحقق بالاتر از میزان تعهد اشتغال ابلاغی دولت سیزدهم به سیستان و بلوچستان توسط این اداره، ادامه داد: با توجه به صحت سنجی تلفنی، پیامکی و میدانی که در سال گذشته توسط سامانه رصد اشتغال انجام گرفت بیش از ۸۵ درصد موارد ثبت شده اشتغال استان توسط این سامانه تایید شد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha