کاوش‌های باستان‌شناسی در تخت‌جمشید غرب ایران+فیلم

کنگاور- ایرنا - معبد آناهیتا با تاریخ چند هزار ساله خود رازهای بسیاری در دل نهفته‌ دارد؛ کاوش‌های باستان‌شناسی در این بزرگترین تک بنای سنگی ایران فرصتی جدید برای کشف بیشتر و پاسخ به سوالات تاریخی فراهم کرده است.

به گزارش ایرنا، محققان معتقدند تحقیقات و کاوش کارشناسان باستان شناسی می‌تواند به روشن شدن برخی ابهامات در تاریخچه معبد آناهیتا کمک کند و نگاهی تازه به فرهنگ و تمدن ایرانی بیافکند.

معبد آناهیتا در شهرستان کنگاور واقع در شرق استان کرمانشاه یکی از مهم‌ترین و با ارزش‌ترین بناهای باستانی ایران به شمار می‌آید؛ این معبد که به عنوان نماد پرستش الهه آب و باروری در دوران باستان شناخته می‌شود، در دل جغرافیا و تاریخ غرب ایران نهفته است و رازهای بسیاری را در خود جای داده است.

با توجه به موقعیت جغرافیایی و اهمیت فرهنگی - تاریخی معبد آناهیتا در تمدن بین النهرین، کاوش‌های باستان‌شناسی جدید فرصتی طلایی برای کشف رازها و پاسخ به سوالات تاریخی فراهم کرده است.

اگرچه معبد آناهیتا به ادوار تاریخی مختلف بازمی‌گردد و به عنوان یک نماد از مهارت‌های معماری و هنری ایرانیان باستان نیز مورد توجه قرار دارد با این وجود اطلاعات دقیق و جامعی درباره تاریخچه و کاربردهای معبد همچنان مبهم باقی مانده است.

اهمیت فرهنگی و تاریخی
معبد آناهیتا نه تنها یک بنای ارزشمند تاریخی بلکه یک نماد از هویت فرهنگی ایرانیان است؛ این مکان می‌تواند به عنوان پلی بین گذشته و حال عمل کند و به ما کمک کند تا ریشه‌های فرهنگی خود را بهتر بشناسیم.

کاوش‌های باستان‌شناسی در معبد آناهیتا کنگاور می‌تواند نقطه عطفی در شناخت تاریخ و فرهنگ ایران باشد؛ این تحقیقات نه تنها ابهامات موجود را روشن می‌کند بلکه نگاهی تازه به تمدن ایرانیان باستان می‌افکند، با ادامه این تلاش‌ها امید می‌رود که رازهای بیشتری از دل این بنای سنگی بیرون کشیده شود و ما را به دنیای شگفت‌انگیز گذشته نزدیک‌تر کند.

معبد چند هزار ساله آناهیتا که طبق تاریخ نگاشته‌ها، از هزاره اول قبل میلاد تا قرون سوم و چهارم میلادی در زنجیره‌ای از دوران مهم تاریخی قرار گرفته اما با این وجود هنوز تاریخ دقیق ساخت این اثر ایران باستان مشخص نیست.

براساس منابع مکتوب نخستین بار "ایزودورخارکسی" جغرافیانویس یونانی در سال ۳۷ میلادی با عبور از جاده ارتباطی شرق به غرب (خراسان بزرگ) از بنای کنگاور بازدید و در کتاب "ایستگاه‌های پارتی" بیان می‌کند که بنای کنگاور به الهه آرتمیس تعلق دارد، پس از آن و با سقوط امپراطوری ساسانی مورخان ایرانی و عرب از این بنا تحت عنوان کاخ خسرو، قصر شیرین و کاخ شیرین نام برده‌اند.

این بنای سنگی سال ۱۳۴۷ به عنوان یکی از پنج پروژه بزرگ ملی ایران در کنار بناهای همچون تخت جمشید، جرجان، هفت تپه و بیشاپور توسط باستان شناسان و پژوهشگران ایرانی مورد کاوش و سامان‌دهی قرار گرفت و با گذشت بیش از نیم قرن همچنان تحقیقات مرتبط ادامه دارد که در این فیلم نیز "مصطفی ده پهلوان" رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی کشور و دکتر "مرتضی گراوند" رییس پایگاه ملی معبد آناهیتا توضیحاتی ارائه می‌دهند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha