ناهید جیواد روز سهشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا به مناسبت هشتم آبان روز جهانی سکته مغزی افزود: آگاهی در خصوص سکته مغزی، روشهای پیشگیری و مراقبتهای حین و بعد از بروز سکته نکات بسیار مهمی است چرا که در صورت بیتوجهی به علائم و هشدارها، فرد مبتلا به سکته دچار فلج بدنی و از دست رفتن قدرت تکلم میشود.
وی ادامه داد: آگاهی در مورد سکته مغزی برای مردم مناطق کوهستانی نظیر چهارمحال و بختیاری از اهمیت دوچندانی برخوردار است چرا که به واسطه موقعیت جغرافیایی، کوهستانی بودن و فاصله زیاد از دریا، ساکنان این مناطق غلظت خون بالایی دارند و یکی از عوامل زمینهساز سکته مغزی هموگلوبین بالا و غلظت خون است.
مدیر گروه بیماریهای مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد با تاکید بر اینکه زنان و مردان بالای ۵۰ سال سن همواره باید فشار و قند خون خود را چک کنند افزود: یکی دیگر از عوامل مهم در بروز سکته مغزی فشار خون بالاست از همین رو برای پیشگیری از این بیماری لازم است تا افراد با پرهیز از خوردن غذای ناسالم، پرچرب و شیرین، فشار و قند خون خود را کنترل کرده و برای چکاپ به دکتر مراجعه کنند.
جیواد ادامه داد: سیگار و دخانیات از دیگر عوامل بروز سکته مغزی است به این صورت که عوارض کشیدن سیگار از سن ۵۰ سالگی به بالا خود را نشان میدهد از همین رو برای پیشگیری از ابتلا به سکته در سنین بالا لازم است تا افراد سیگاری، استفاده از دخانیات را ترک کنند.
وی تصریح کرد: فشار خون در افراد بالای ۵۰ سال نباید بالاتر از ۱۳ برود بدین ترتیب افرادی که مبتلا به فشار خون، دیابت و یا چربی هستند باید داروهای خود را منظم مصرف کرده و رژیم غذایی سالمی داشته باشند.
این پزشک متخصص مغز و اعصاب به مراقبتهای بعد از وقوع سکته مغزی نیز اشاره کرد و گفت: در صورتی که با علائمی نظیر کجی صورت، اختلال در تکلم و بیحرکتی در یک یا ۲ اندام از بدن روبرو شدید سریع باید با اورژانس تماس گرفته و فرد مبتلا به بیمارستان منتقل شود.
جیواد افزود: فردی که دچار سکته مغزی شده است کمتر از چهار ساعت و نیم فرصت دارد تا به بیمارستان منتقل شود تا با تزریق آمپول ضد سکته خطر فلجشدگی و اختلال در تکلم را پشت سر بگذارد در غیر این صورت فرد ممکن است سالها با چنین عوارضی درگیر باشد.
وی توصیه کرد تا افراد بالای ۵۰ سال با رعایت مراقبتهای لازم نظیر انجام ورزش و استفاده از رژیم غذایی سالم، مراجعه به دکتر و مصرف منظم و مستمر داروهایی که پزشک برای آنها تجویز میکنند از خود در برابر سکته مغزی محافظت کنند.
به گزارش ایرنا، هرسال عدهی زیادی جان خود را به دلیل سکته مغزی از دست میدهند، همچنین افراد بسیاری نیز در اثر این عارضه دچار ناتوانیهایی میشوند که تا پایان عمر همراه آنها است. همه اینها در حالی است که به گفته سازمان جهانی سکته مغزی تقریبا میتوان از بروز تمامی سکتهها جلوگیری کرد. به دلیل افزایش مرگ و میر و ناتوانیهای ناشی از سکته مغزی، ۲۹ اکتبر که مصادف است با ۸ آبان ماه ۱۴۰۳، روز جهانی سکته مغزی نامگذاری شده است. این روز فرصت مناسبی برای شناخت بیشتر این عارضه و آگاهی از روشهای پیشگیری از بروز آن است.
نظر شما