به گزارش ایرنا، نخستین موهبت الهی بعد از نعمت وجود برای هر انسان، سایه پدر و مادر است که متاسفانه به دلایل مختلف، خیلی از همنوعان ما قبل یا بعد از تولد، از آن نعمتهای بی بدیل محروم میشوند و سر از شیرخورگاهها و مراکز نگهداری کودکان بی سرپرست و بدسرپرست سازمان بهزیستی در می آورند.
باید از زاویه نگاه آن کودکان به حیات آنان بنگریم تا دریابیم چه میکشند و چه حسرتها و آرزوها به دل دارند؛ کودکی که هنوز خود و اطرافش را به درستی نمیشناسد و از ماهیت انسان و والدین بیاطلاع است، اما مهر و محبت را مثل شاخه گلی که محتاج آب و آفتاب است، درک میکند.
کودکان چشم انتظار مامان و بابا زیاد هستند و در قبال آنها زوجهای نابارور و حتی مجردهای دوستدار نگهداری فرزند هم کم نیستند و این قلم تقدیر است که کدام پدر و مادر را سر راه کدام کودک محروم از سایه والدین قرار دهد.
معاونت سلامت اجتماعی سازمان بهزیستی با اشاره به فعالیت سامانه فرزند خواندگی بهزیستی از سال ۱۳۹۹ اعلام کرده است که از ابتدای راهاندازی این سامانه تا اواخر سال ۱۴۰۲، افزون بر ۳۱ هزار و ۹۲۳ هزار متقاضی فرزند خواندگی در سامانه ثبتنام کردهاند که از این تعداد ۵۶ درصد متقاضی فرزند دختر، ۲۱ درصد متقاضی فرزند پسر و بقیه خواهان هر دو بودهاند.
جای تاسف اینجاست که برخی زوجین در مهرورزی به کودکان فاقد والدین سلیقه به خرج میدهند، به طوری که طبق اعلام مدیرکل امور کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی کشور همه متقاضیان فرزندخواندگی، متقاضی کودکان زیر پنج سال و سالم هستند در حالی که کودکان و نوجوانان بالای پنج سال سالم و یا زیر پنج سال نیازمند درمان یا دارای مشکلات خاص نیز کم نیستند.
تصور کنید وقتی کودکی محروم از پدر و مادر از سوی آغوش پدری و مادری پذیرفته میشود، چه اشتیاقی در کودکان بی سرپرست دیگر جان میگیرد تا زندگی شیرینتر و گرمتری را در محیط خانواده تجربه کنند.
از این نکته غافل نشویم نونهالی که از نظر سلامتی مشکل دارد یا نیازمند درمان است و زوجین در قبول آن دچار تردید هستند یا از پذیرش آن امتناع میکنند، گویی برای بار دوم پدر و مادر خود را از دست میدهد.
دردا که از این حسرتها زیاد است و اشک کودکان دچار عارضه یا بیمار، در آرزوی آغوش پدر و مادر جاری است و دریغ از دست پر مهری که آن نازدانهها را به عنوان مادر یا پدر بنوازد.
مدیرکل بهزیستی استان اردبیل میگوید: انتظار داریم زوجین فرزندپذیر، حضانت فرزندان گروههای خاص (دارای معلولیت یا نیازمند درمان) را نیز در اهداف فرزندپذیری خود قرار دهند.
حامد رضایی ترویج فرهنگ فرزندپذیری و سرپرستی فرزندان دارای معلولیت و با نیازهای ویژه و فرزندان با سن بالا را بسیار ضروری میداند و بر اهتمام رسانهها در این رابطه تاکید میکند.
نونهالی که از نظر سلامتی مشکل دارد یا نیازمند درمان است و زوجین در قبول آن دچار تردید هستند یا از پذیرش آن امتناع می کنند، گویی برای بار دوم پدر و مادر خود را از دست میدهد.
البته او به تغییر نگرش جامعه نسبت به فرزندخواندگی امیدوار است و می گوید: در سال ۱۴۰۲ تعداد ۱۸ حکم حضانت صادر شده بود و ۹ فرزند بالای ۶ سال سن واگذار شده بودند و این نشانگر تغییر نگرش نسبت به قبول سرپرستی کودکان با سنین بالاتر است اما هنوز با جایگاه آرمانی فاصله داریم.
هر چه باشد ما ایرانی ها از دیرباز به عاطفه و محبت شهره هستیم و پند سعدی را نباید فراموش کنیم که فرموده است:
پدرمرده را سایه بر سر فکن / غبارش بیفشان و خارش بکَن / چو بینی یتیمی سر افکنده پیش / مده بوسه بر روی فرزند خویش
این نکته را باید یادآور شد که سازمان بهزیستی هر زوجی را برای سرپرستی کودکان فاقد سرپرست نمیپذیرد و شرایطی را در این راستا لحاظ میکند. طبق اعلام اداره کل بهزیستی استان اردبیل، بیش از ۴۷۱ درخواست فرزند خواندگی از سوی زوجین فاقد فرزند، در سامانه مربوطه ثبت شده است و ۲۱ زوج حائز شرایط پشت نوبت هستند و در عین حال تعداد زیادی از درخواستها به دلیل عدم احراز شرایط مردود شده است.
طبق گزارش ها، تعداد خانوادههای متقاضی فرزند در استان اردبیل از تعداد فرزندان قابل واگذاری بیشتر است، به طوری که خانوادهها مدتها پشت نوبت میمانند اما در حوزه فرزندان با شرایط خاص و نیازهای ویژه، خانوادههای متقاضی میتوانند بدون نوبت جهت تحویل فرزند اقدام کنند.
مدیرکل بهزیستی اردبیل گفت: فرزندانی که حائز شرایط فرزند خواندگی نیستند میتوانند به صورت موقت به عنوان مهمان، نزد خانوادههای متقاضی به سر ببرند.
رضایی به این نکته هم اشاره کرد که تعدادی از فرزندان به دلیل بدسرپرست بودن و شرایط خاص والدین خود مجبور هستند مدت طولانی در مراکز بهزیستی اقامت داشته باشند و از سوی دیگر تعداد زیادی از خانوادهها پشت نوبت فرزندخواندگی هستند و انتطار داریم دستگاه قضایی استان شرایط واگذاری این قبیل کودکان را تسهیل کند.
تعدادی از فرزندان به دلیل بدسرپرست بودن و شرایط خاص والدین خود مجبور هستند مدت طولانی در مراکز بهزیستی اقامت داشته باشند و از سوی دیگر تعداد زیادی از خانوادهها پشت نوبت فرزندخواندگی هستند و انتطار داریم دستگاه قضایی استان شرایط واگذاری این قبیل کودکان را تسهیل کند.
به گفته او ، فرزندانی که بر اساس قانون حمایت از کودکان و نوجوانان تحت سرپرستی، مصوب سال ۱۳۹۲ حائز شرایط هستند، به عنوان فرزندخوانده به متقاضیان واگذار میشوند و در غیر این صورت از سال ۱۴۰۲ بر اساس شیوه نامه مراقبت موقت، به عنوان مهمان به خانوادههای متقاضی میزبانی سپرده میشوند.
وی معتقد است که از سوی بهزیستی بازپیوند آن کودکان با خانواده نسبی یا ایجاد شرایط فرزندخواندگی پیگیری میشود و کودکان و نوجوانان علاوه بر بهرهمندی از امکانات و خدمات خانواده میزبان، مجبور به اقامت در مراکز شبانهروزی نمیشوند.
شرایط فرزندخواندگی
بر اساس اعلام سازمان بهزیستی کشور، زن و شوهر بدون فرزند و زن و شوهر دارای فرزند میتوانند متقاضی سرپرستی از کودکان بیسرپرست و بدسرپرست تحت پوشش سازمان بهزیستی کشور باشند و دختران و زنان بدون شوهر نیز بر اساس قانون جدید فرزندخواندگی از سال ۱۳۹۸ میتوانند برای فرزندخواندگی اقدام کنند.
طبق شرایط اعلام شده از سوی سازمان بهزیستی کشور، زنان مجرد برای فرزندخواندگی نباید فرزند داشته باشند. همچنین دختران و زنان بدون شوهر باید دارای منزل مسکونی به صورت مستقل باشند. البته ملکی یا استیجاری بودن منزل تفاوتی ندارد.
اگر متقاضی در منزلی به همراه اعضای خانواده خود زندگی میکند، منزل مذکور باید دارای امکانات رفاهی برای کودک باشد و اعضای خانواده نیز باید بررسی شوند و علاوه بر این، شرایط حمایت خانم مجرد از فرزند نیز حائز اهمیت است و توسط سازمان بهزیستی بررسی میشود.
شاید فرزندخواندگی، آزمونی برای زوجهای نابارور باشد و بعید نیست با فشردن انگشتان کوچک یتیمی، کلید بهشت را به دست بگیریم، بیشک روح والدین فرزندان محروم از آنها نیز شاهد مهربانی ما با یتیمان است.
بارخدایا ! آغوش هیچ پدر و مادری را خالی از حس خوب فرزند و سرِ هیچ فرزندی را محروم از سایه اولیا قرار مده.آمین !
نظر شما